Strona główna / Archwium dla tagu: warzywa (strona 2)

Archwium dla tagu: warzywa

Osoby spożywające 400–500 g warzyw i owoców dziennie żyją dłużej i rzadziej chorują

jesienne warzywa

Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak …

Czytaj więcej »

Polska po raz pierwszy gospodarzem XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców

kongres warzyw i owoców

19 września rozpocznie się jedno z najważniejszych wydarzeń jesieni – XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców. Wybór Polski na lokalizację Kongresu stanowi wyróżnienie na skalę światową. Wydarzenie organizowane co roku na wybranym rynku świata jest odpowiedzią na problem niskiego spożycia warzyw i owoców. Celem Kongresu jest propagowanie idei „5 …

Czytaj więcej »

Mini co nieco, czyli smaczna innowacja

Sałatka z mini rurkami warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado

Zwykle nie lubimy nudy i rutyny i często mamy ochotę spróbować czegoś zupełnie nowego – co odmieni codzienność i przyniesie inspirację. Poszukiwanie nowości towarzyszy nam także w kuchni. Chętnie sięgamy w niej po produkty innowacyjne, próbujemy nowych potraw i coraz odważniej łączymy ze sobą smaki. Dzięki temu nasze codzienne menu …

Czytaj więcej »

Dlaczego warto ograniczać mięso?

Jedzmy mniej mięsa

Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa może powodować raka jelita grubego. Eksperci zalecają, by dziennie nie jeść go więcej niż 200 gramów. W komponowaniu jadłospisu warto jednak uwzględnić pewną jego ilość. Mięso bowiem jest również źródłem cennych składników, takich jak żelazo, selen czy witamina B12. Obawy konsumentów nasiliły …

Czytaj więcej »

3 zupy fit, które wspomogą Twoją dietę!

Lekka zupa krem z pora

Zimowa dieta nie należy do najlżejszych. Z upodobaniem sięgamy po słodkie przekąski, a nasze obiady to prawdziwe bomby kalorii, które podstępnie odkładają się w naszym ciele, tworząc nadprogramowe kilogramy. Jeśli do tego dołożyć święta i karnawał możemy być pewne, że w niedługim czasie nasze ulubione spodnie staną się nieco przyciasne, …

Czytaj więcej »

Kulinarne wariacje na temat jarzynowej, czyli 3 pomysły na zupę z warzyw

Kremowa zupa z dyni

Jesień jest czasem, kiedy chętniej sięgamy po zupy nie tylko dlatego, że są smaczne, ale również dlatego, że znakomicie rozgrzewają w coraz chłodniejsze, jesienne dni. Gorące wywary mogą uchronić nas przed przeziębieniem, dostarczając organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Poznaj 3 pomysły na zupę jarzynową i dodaj ją do swojego jesiennego …

Czytaj więcej »

5 sposobów na to, jak jeść więcej warzyw

Jak jeść więcej warzyw

Warzywa to podstawa zdrowej diety i powinno ich być w naszym menu jak najwięcej. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego, a przy tym mają bardzo mało kalorii. Mimo to większość z nas przyznaje, że warzyw je za mało. Jak w prosty sposób zwiększyć ilość warzyw w codziennej diecie – …

Czytaj więcej »

Sok, nektar, napój – czy wiesz, co pijesz?

Sok napój nektar czym się różnią

Półki sklepowe uginają się od przeróżnych soków, nektarów, napojów, w tym wód smakowych. Wszystkie one zachęcają do wypicia, ale czy wszystkie  powinniśmy na stałe włączać do codziennej diety? Jak świadomie wybrać najlepszy? Oczywiście najważniejszym źródłem wiedzy powinna być dla nas etykieta, która zawiera informacje o składzie lub sposobie produkcji. Zgodnie …

Czytaj więcej »

Kolor ma znaczenie – dlaczego warto jeść różnorodnie?

Co kolory mówią nam o warzywach i owocach

Dla zachowania zdrowia i urody warto spożywać jak najwięcej warzyw i nieco mniej owoców – to prawda znana każdemu, kto choć trochę interesuje się odżywianiem. Ale w codziennej diecie różnorodność oznacza też zwrócenie uwagi na barwy. Te bowiem mają niebagatelne znaczenie. Co kolory mówią nam o warzywach i owocach? Specjaliści …

Czytaj więcej »

Domowe sposoby na trądzik

Domowe maseczki

Trądzik to zmora nie tylko nastolatków. Nieestetyczne czerwone krostki bądź czarne zaskórniki skutecznie odbierają dobry humor w każdym wieku. Jeśli problem nie wymaga specjalistycznej interwencji albo do wizyty u kosmetologa zostało nam trochę czasu możemy wykorzystać tradycyjne, sprawdzone metody poprawiania kondycji skóry.  Zaletą stosowania domowych sposobów kosmetycznych jest nie tylko …

Czytaj więcej »