Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą
Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą | fot.: Orchidea Creative Group

Jedz zielone! – przepis na zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

Wiosna to czas smakowych doznań. Jednak poza tym, że ma być pysznie, dobrze by było też zdrowo. Jak tego dokonać? Jeśli naleśniki – to koniecznie w wersji zielonej, ze szpinakiem. Wyglądają obłędnie, a do tego możemy je dowolnie komponować. Te z farszem na bazie jarmużu, fety i ciecierzycy urozmaicą wiosenne śniadanie i dostarczą pokaźnej dawki witamin.

Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

Składniki:

Ciasto:

  • 80 g Szpinaku młodego np. marki Eisberg
  • 1 jajko
  • 400 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli

Farsz:

  • 300 g jarmużu np. marki Eisberg
  • ½ szklanki gotowanej na parze ciecierzycy
  • 150 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz – wedle uznania

Przygotowanie:

Liście młodego szpinaku zblendować dokładnie z mlekiem i mąką na aksamitną masę. Dodać jajko oraz olej i wymieszać. Po uprzednim rozgrzaniu lekko natłuszczonej patelni smażyć naleśniki na małym ogniu z obu stron.

Na oleju rzepakowym podsmażyć jarmuż aż zmniejszy swoją objętość. Następnie należy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę. Do przestudzonego farszu dosypać pokruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażone wcześniej naleśniki wypełnić farszem i zwinąć w koperty. Smacznego!

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Uśmiechnięta kobieta prowadząca zdrowy styl życia

10 praktycznych wskazówek jak prowadzić zdrowy styl życia

Poznaj 10 praktycznych wskazówek jak prowadzić zdrowy styl życia. Pomogą Ci osiągnąć Twój osobisty sukces!