Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą
Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą | fot.: Orchidea Creative Group

Jedz zielone! – przepis na zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

Wiosna to czas smakowych doznań. Jednak poza tym, że ma być pysznie, dobrze by było też zdrowo. Jak tego dokonać? Jeśli naleśniki – to koniecznie w wersji zielonej, ze szpinakiem. Wyglądają obłędnie, a do tego możemy je dowolnie komponować. Te z farszem na bazie jarmużu, fety i ciecierzycy urozmaicą wiosenne śniadanie i dostarczą pokaźnej dawki witamin.

Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

Składniki:

Ciasto:

  • 80 g Szpinaku młodego np. marki Eisberg
  • 1 jajko
  • 400 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli

Farsz:

  • 300 g jarmużu np. marki Eisberg
  • ½ szklanki gotowanej na parze ciecierzycy
  • 150 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz – wedle uznania

Przygotowanie:

Liście młodego szpinaku zblendować dokładnie z mlekiem i mąką na aksamitną masę. Dodać jajko oraz olej i wymieszać. Po uprzednim rozgrzaniu lekko natłuszczonej patelni smażyć naleśniki na małym ogniu z obu stron.

Na oleju rzepakowym podsmażyć jarmuż aż zmniejszy swoją objętość. Następnie należy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę. Do przestudzonego farszu dosypać pokruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażone wcześniej naleśniki wypełnić farszem i zwinąć w koperty. Smacznego!

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

pole pod warzywa

Jak wybrać dobry nawóz pod warzywa?

Uprawa warzyw na działkach czy koło domu cieszy się ogromną popularnością, zwłaszcza wśród osób, które …