Strona główna / Archwium dla tagu: śniadanie

Archwium dla tagu: śniadanie

Koktajle z młodym zielonym jęczmieniem, czyli jak oswoić super roślinę

młody zielony jęczmień

Wśród osób ceniących sobie zdrową żywność coraz większą popularność zyskuje młody jęczmień. Jest on źródłem witamin oraz posiada właściwości, które są nieocenione dla ludzkiego organizmu. Przyjrzyjmy się bliżej tej roślinie. Dlaczego warto wprowadzić młody jęczmień do diety? Zielony jęczmień wykorzystywany już przez starożytnych Rzymian, który docenili jego cenne wartości odżywcze. …

Czytaj więcej »

Kolorowe pomysły na wiosenne śniadanie

Wiosenne śniadania

Pierwsze ciepłe, wiosenne dni niosą ze sobą powiew optymizmu i świeżości. Budzi się w nas chęć do zmiany, wypróbowania nowych rozwiązań i pomysłów. Wiosna kojarzy nam się z odnową, odrodzeniem. Stąd też chęć przejścia na wiosenną dietę i detoks po zimie. Chcemy wejść w tę porę roku lżejsi, zdrowsi i …

Czytaj więcej »

Kilka pomysłów na domowe masło orzechowe

domowe masła orzechowe

Masło orzechowe to bardzo wartościowy smakołyk. Choć wielu uważa je za bombę kaloryczną, to istnieje wielu dietetyków, którzy uważają je za istotny element diet odchudzających. Przede wszystkim masło orzechowe stanowi ciekawe, ale i zdrowe urozmaicenie codziennego jadłospisu. Czy masło orzechowe odchudza? Właściwości masła orzechowego W opozycji do popularnych kremów czekoladowych …

Czytaj więcej »

Jak zrobić perfekcyjny omlet?

W dobrym omlecie jest trochę magii – sposób, w jaki kilka jaj i szczypta soli może w niecałą minutę zmienić się w coś pysznego. Lekki, ale bogaty w smak, szybki, ale sycący – omlet to najlepszy z najprostszych posiłków. Podobnie jak w przypadku wszystkich bardzo prostych rzeczy, omlet przyciąga pewną …

Czytaj więcej »

Jak gotować jajka: na miękko, na twardo, w koszulce…?

Jak ugotować jajko w koszulce?

Zwykłe jajko stało się w ostatnich latach hitem wielu przepisów kulinarnych. Bardziej niż jakikolwiek inny składnik,  jajka pasują do wszystkiego – od śniadania po obiad i kolację. Mogą łatwo zmienić się w pełnowartościowy posiłek (omlety, frittaty i inne). Ich ogromną zaletą jest szybkość i łatwość, z jaką można je przygotować. …

Czytaj więcej »

Zdrowy i lekki początek dnia – 5 pomysłów na śniadanie fit

pomysły na śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zgodnie z opinią dietetyków, osoby, które nie jedzą śniadań, są o wiele bardziej narażone na nadwagę niż te, którzy regularnie spożywają ten posiłek. Co najlepiej zjeść na śniadanie? To porcja pożywienia, która powinna składać się z pełnowartościowych produktów, żeby dostarczyć organizmowi energii na cały dzień. …

Czytaj więcej »

24 proc. dzieci wychodzi do szkoły bez śniadania

Dzieci bez śniadania

Ponad 90 proc. matek wie, że zdrowe śniadanie korzystnie wpływa na rozwój fizyczny i psychiczny dziecka. Z praktyką jest jednak gorzej. Dzieci wychodzą do szkoły bez śniadania, co czwarte przyznaje, że nie jada tego posiłku każdego dnia – wynika z badania „Zdrowe żywienie a przyszłość dzieci” na zlecenie organizatora programu „Śniadanie Daje Moc”. …

Czytaj więcej »

Zupa na start – rozgrzewający pomysł na śniadanie

Zupa na śnaidanie

Przyzwyczailiśmy się traktować zupy jako danie obiadowe, ewentualnie kolacyjne. Na śniadanie częściej jadamy tradycyjne kanapki, owsiankę czy zupy mleczne. Tymczasem lekka zupa warzywna to nie tylko sycący i rozgrzewający, ale i niezwykle zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia. W okresie jesiennym i zimowym warto zastąpić jajecznicę i tosty talerzem rozgrzewającej zupy …

Czytaj więcej »

Odchudzasz się? Sprawdź czy nie popełniasz błędów

Błędy w odchudzaniu

Polskie społeczeństwo tyje w coraz szybszym tempie. Nadwagę ma już 60 proc. Polaków, na otyłość choruje natomiast 27 proc. Prawie połowa usiłuje sama walczyć z nadmiarem kilogramów. W czasie diety większość Polaków wyklucza z codziennego jadłospisu produkty o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu. Popełniają jednak liczne błędy: rezygnują ze śniadań, jadają nieregularnie, wykluczają wartościowe produkty takie jak …

Czytaj więcej »