Jak ugotować jajko w koszulce?
Jak ugotować jajko w koszulce? | fot.: Fotolia
Strona główna / Styl życia / Smaki / Jak gotować jajka: na miękko, na twardo, w koszulce…?

Jak gotować jajka: na miękko, na twardo, w koszulce…?

Zwykłe jajko stało się w ostatnich latach hitem wielu przepisów kulinarnych. Bardziej niż jakikolwiek inny składnik,  jajka pasują do wszystkiego – od śniadania po obiad i kolację. Mogą łatwo zmienić się w pełnowartościowy posiłek (omlety, frittaty i inne). Ich ogromną zaletą jest szybkość i łatwość, z jaką można je przygotować. W poniższym poradniki podpowiadamy jak przygotować jajka na twardo, jajka na miękko oraz jajka w koszulce.

Zanim rozpoczniesz

Zanim omówimy poszczególne sposoby na przygotowanie jajek, przedstawiamy 4 bardzo ważne informacje:

  • Wiele metod przygotowywania jaj wymaga patelni z powłoką nieprzywierającą. Warto więc zainwestować w dobrą patelnię.
  • Często kluczem do sukcesu gotowania jaj jest ich temperatura – najlepiej, gdy będzie zbliżona do pokojowej. Jeśli wiesz, że będziesz gotować jajka, wyciągnij je zawczasu z lodówki.
  • Możesz używać zwykłych jaj z supermarketu do pieczenia i gotowania, ale do przygotowania omletu, jajecznicy, jajek na miękko, na twardo i w koszulkach lepiej używać wiejskich lub ekologicznych jajek.
  • Jaja w ciemnej skorupce nie są lepszej jakości, świeższe ani w inny sposób lepsze niż białe jaja. Możesz ich używać zamiennie.

Gotowanie jajka na miękko i na twardo

Jajka na miękko

Umieść jaja w ciężkim rondlu i zalej letnią wodą tak, by zakrywała je przynajmniej o centymetr. Dodaj 1 łyżeczkę soli. Pozostawiając nieosłonięty garnek, odkręć maksymalnie gaz i doprowadź wodę do delikatnego wrzenia. Natychmiast wyłącz gaz, przykryj rondel i odstaw na 2 minuty. Przenieś garnek do zlewu i polewaj jajka zimną wodą przez około 30 sekund.

Jajka na twardo

Umieść jaja w ciężkim rondlu i zalej letnią wodą tak, by zakrywała je przynajmniej o centymetr. Dodaj 1 łyżeczkę soli. Pozostawiając nieosłonięty garnek, odkręć maksymalnie gaz i doprowadź wodę do delikatnego wrzenia. Zakręć gaz i przykryj rondel. Jeśli chcesz uzyskać kremowe żółtko, pozostaw jajka na 10 minut pod przykryciem. Sztywne żółtko uzyskamy, gotując jajka nieustannie przez 8-10 minut lub pozostawiając jajko pod przykryciem przez godzinę (używając pierwszego sposobu gotowania jajek).

Jak ugotować jajko w koszulce?

  • Podgrzej wodę: Wypełnij rondel w 2/3 wodą i doprowadź do wrzenia.
  • Zmniejsz temperaturę, aby gotować na wolnym ogniu: Zmniejsz ogień i pozwól, by woda odprężyła się po szybkim zagotowaniu. Powinieneś zobaczyć bąbelki pływające na powierzchni, ale nie doprowadzaj do pełnego wrzenia. (Łatwiejsze i szybsze jest podkręcenie temperatury, a następnie jej zmniejszenie, niż gotowanie od samego początku na średnim ogniu)
  • Wbij jajko do małego kubka: Wbij jajko do małego kubka lub miarki, najlepiej z długim uchwytem. Pomoże to w przelaniu jaja do wody.
  • Dodaj ocet do wody: Ten krok jest opcjonalny, ale wiele osób lubi dodawać ocet do wrzącej wody, ponieważ jajko gotuje się w bardziej zwartym kształcie. Smak octu nie jest wyczuwalny w gotowym jajku, chociaż można zauważyć mocniejszą teksturę białka.
  • Wlej jajko do wody: Użyj miarki, aby wlać je do wody. Upewnij się, że woda jest bliska wrzeniu.
  • Gotuj przez 4 minuty: ostateczny czas gotowania zależy od Ciebie i od tego, jakie jajko lubisz (rzadsze czy gęstsze). Jest pewne, że gotowanie jajka przez 4 minuty w lekko wrzącej wodzie da jędrne białko i rozlane żółtko.
  • Wyjmij jajo: Użyj plastikowej łyżki z dziurkami, aby wyciągnąć jajko z wody.
  • Odsącz wodę: Jest to również opcjonalne, ale powoduje, że jajko wygląda estetyczniej. Użyj ręcznika papierowego.
  • Dopraw i jedz! Połóż jajko w koszulce na sałatce, toście lub talerzu i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zjadaj natychmiast!

Jajka to świetne danie, które możesz przygotować w mniej niż 10 minut. Mamy nadzieję, że nasze sposoby na gotowanie jajka sprawią, że polubisz je jeszcze bardziej!

KGR

Sprawdź także

domowe masła orzechowe

Kilka pomysłów na domowe masło orzechowe

Masło orzechowe to bardzo wartościowy smakołyk. Choć wielu uważa je za bombę kaloryczną, to istnieje …