Archwium dla tagu: jajka

Jak zrobić perfekcyjny omlet?

W dobrym omlecie jest trochę magii – sposób, w jaki kilka jaj i szczypta soli może w niecałą minutę zmienić się w coś pysznego. Lekki, ale bogaty w smak, szybki, ale sycący – omlet to najlepszy z najprostszych posiłków. Podobnie jak w przypadku wszystkich bardzo prostych rzeczy, omlet przyciąga pewną …

Czytaj więcej »

Jak gotować jajka: na miękko, na twardo, w koszulce…?

Jak ugotować jajko w koszulce?

Zwykłe jajko stało się w ostatnich latach hitem wielu przepisów kulinarnych. Bardziej niż jakikolwiek inny składnik,  jajka pasują do wszystkiego – od śniadania po obiad i kolację. Mogą łatwo zmienić się w pełnowartościowy posiłek (omlety, frittaty i inne). Ich ogromną zaletą jest szybkość i łatwość, z jaką można je przygotować. …

Czytaj więcej »

Domowy majonez – idealny na święta

Prawdziwy, domowy majonez ma niepowtarzalny smak i zapach. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, bez którego wielkanocne śniadanie nie może się udać. Obecnie to bardzo łatwo dostępny produkt, który znajdziemy w każdym sklepie. Jednak ten najsmaczniejszy można zrobić samemu idąc tropem naszych babć, które po doborze odpowiednich składników, własnoręcznie ubijały …

Czytaj więcej »

Fakty i mity o jajkach

Jajka fakty i mity

Przez ostatnie kilkadziesiąt lat jajka miały poważne problemy wizerunkowe. Zarzucano im, że w istotnym stopniu podnoszą nam poziom cholesterolu we krwi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy, a jakby tego było mało, mogą wywołać silną alergię u małych dzieci. Zbliża się Wielkanoc, pora więc rozwiać wątpliwości. Fakty i mity na temat jajek …

Czytaj więcej »