Odporna na choroby, dająca potencjał leżakowania, plastyczna i obfitująca w aromaty. Cabernet sauvignon to jedna z popularniejszych szlachetnych odmian winorośli na świecie. Czym spowodowana jest popularność win pochodzących z tego szczepu?
Cabernet sauvignon to młody szczep, który wstrząsnął światem wina
Pochodzenie odmiany cabernet sauvignon przez dłuższy czas wywoływało kontrowersje i nie było dobrze poznane. Jej nazwa, kojarząca się z francuskim słowem sauvage, które oznacza „dziki”, nie dawała wskazówek, a wręcz przeciwnie – dostarczała pytań. Wiadomo natomiast, że wcześniej nazywała się petit vidure i nawiązywała do starożytnej odmiany biturica.
Rozwój nauki przyniósł w końcu odpowiedź – pod koniec lat 90-tych okazało się, że cabernet sauvignon to krzyżówka odmian cabernet franc i sauvignon blanc, co potwierdziły wyniki badań genetycznych. Do połączenia się odmian doszło najprawdopodobniej w XVII w drodze zwykłego przypadku.
Nowa, hybrydowa odmiana charakteryzowała się właściwościami, które przyczyniły się do jej niezwykłej popularności, a jedną z nich była niezwykła odporność na choroby, która powodowana była luźną strukturą gron oraz grubą skórką. Okazało się to szczególnie ważne w uprawach na północy Francji, gdzie wysoka wilgotność i niższa temperatura sprzyjają rozwojowi grzybic roślin.
Charakterystyczne nuty cabernet sauvignon
Odporność winorośli na choroby to niejedyna cecha, która powoduje jej popularność. Charakterystyczne smaki i aromaty, ujawniające się w zależności od długości dojrzewania owoców oraz panujących w otoczeniu warunków, a także niezwykła przewidywalność uzyskiwanych nut są wysoko cenione przez winiarzy. Dzięki swoim właściwościom, cabernet sauvignon świetnie odnajduje się zarówno jako składnik win kupażowanych, jak i odmiana, z której pochodzą wina jednoodmianowe.
Cabernet sauvignon uprawiane w cieplejszym klimacie, na glebie, która długo utrzymuje wysoką temperaturę, cechuje się wyraźnymi nutami wiśni, śliwki, czekolady, czy wręcz marmolady owocowej. Kwasowość takiego wina jest stosunkowo niska, a zawartość tanin również utrzymująca się na niskim poziomie.
Na drugiej stronie spektrum znajdują się wina z cabernet sauvignon uprawianego w chłodniejszym, niestabilnym klimacie – takim, jaki panuje we francuskim rejonie Bordeaux. Owoce winorośli, która uprawiana była w niższej temperaturze, cechują się wyższą kwasowością, obecnością większej ilości garbników, a także nutami czarnej porzeczki. Najbardziej wyróżniają je jednak nuty zielonej papryki i trawy, które powodowane są zwartością związków chemicznych zwanych pirazynami.
Dąb, czyli przyjaciel cabernet sauvignon
Cabernet sauvignon jest odmianą, która doskonale komponuje się z aromatami występującymi w drewnie dębowym. Łagodne, drzewne smaki doskonale równoważą wysoką zawartość tanin, obecnych szczególnie w owocach uprawianych w chłodniejszych klimatach. Tę zależność zaobserwowali Francuzi, którzy zaczęli leżakować swoje wina zawierające w składzie cabernet sauvignon w charakterystycznych, dębowych beczkach o pojemności 225 litrów.
Powinowactwo cabernet sauvignon do dębu stało się mocno eksploatowaną cechą odmiany. Obecnie winiarze także z Włoch, Portugalii czy Ameryki czerpią z niej korzyści, nierzadko wykorzystując różne typy i rozmiary beczek, a także leżakując swoje wina w towarzystwie wiórów dębowych – technika ta nazywana jest tea bagging, gdyż drewniane wiórki przechowywane są w materiałowych torebkach, przypominających te, które używa się do parzenia herbaty.
Cabernet sauvignon – świetna odmiana, która nie uniknęła kontrowersji
Można śmiało powiedzieć, że cabernet sauvignon jest jedną z najważniejszych szczepów używanych obecnie przez winiarzy. Jej przewidywalność, odporność i łatwość uprawy sprawia, że wielu winogrodników zdecydowało się na zmianę dotychczasowych odmian na cabernet sauvignon w celu maksymalizacji zysków. Odbiło się to negatywnie na reputacji szczepu, który nierzadko oceniany jest jako „inwazyjny”.
Łatka „kolonizatora” nie zmienia jednak ważnego faktu: cechy cabernet sauvignon powodują, że nadaje się wręcz idealnie do tworzenia pełnych, bogatych w aromaty kupaży, a w niektórych przypadkach – win jednoodmianowych. Zachwycają one podniebienia nutami owoców i tytoniu, nierzadko zaskakując aromatami trawy, papryki… czy grafitu od ołówka. Co więcej, wina z cabernet sauvignon świetnie komponują się z wieloma potrawami, co sprawia, że jest to doskonały wybór, gdy chcemy ugościć bliskie osoby czymś naprawdę wyjątkowym.
Materiał partnera zewnętrznego