Strona główna / Archwium dla tagu: smaki

Archwium dla tagu: smaki

Umami – poznaj tajemnice piątego smaku

Jak smakuje umami?

Słodki, słony, gorzki, kwaśny, doskonale znamy te smaki i potrafimy je odróżnić bez zastanowienia. Jednak, czy wiemy jak smakuje umami? Trudny do uchwycenia, delikatny, po prostu inny – dlaczego zasługuje na osobną kategorię? Jak go rozpoznać i które produkty zawierają go najwięcej? Umami Umami to piąty (obok słodkiego, słonego, kwaśnego …

Czytaj więcej »

Właściwości lecznicze i zastosowanie oleju z pestek dyni

olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni wykazuje szereg korzystnych dla zdrowia właściwości, dlatego też znalazł szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Pozyskuje się go poprzez tłoczenie prażonych lub surowych pestek dyni, dlatego też odznacza go ciemnozielony kolor. Dzięki zawartości sporej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych regularne spożycie tego oleju może wzmocnić organizm, a także …

Czytaj więcej »

Oferty all inclusive – kto powinien rozważyć ich zakup?

wakacje all inclusive

Oglądając propozycje letnich wyjazdów możemy wybierać z różnych kategorii ofert, w tym z wycieczek z opcjonalnym wykupieniem pakietu all inclusive – wszystko w cenie. Z pozoru mogłoby się wydawać, że tego typu oferta jest dużo droższa niż wszystkie inne. Na jej zakup nie muszą decydować się wszyscy. Jeśli jednak wraz …

Czytaj więcej »

Kwiaty – modny motyw sezonu

motywy kwiatowe

Kwiaty w tym sezonie stały się obowiązkowym motywem. Królują na wybiegach, we wnętrzach i oczywiście w ogrodach. Ale nie tylko! Pojawiają się też na naszych talerzach. Kwiaty zagościły bowiem w kuchni, nie tylko jako element wystroju, ale pełnoprawny składnik dań. Ich obecność niewątpliwie podniesie walory smakowe i estetyczne potraw, a także …

Czytaj więcej »

Tłuszcz nie musi być wrogiem – 5 produktów bogatych w tłuszcze, które warto uwzględnić w menu

zdrowe tłuszcze

Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Z tego powodu wiele osób uważa, że należy go unikać w jakiejkolwiek formie – zupełnie niesłusznie. Istnieją bowiem tłuszcze, które są dla nas niezwykle cenne. Jakie produkty powinny znaleźć się w naszej diecie, aby tłuszcze były naszym sprzymierzeńcem – radzi Adriana Szulińska, dietetyk …

Czytaj więcej »

5 egzotycznych sposobów na wzmocnienie odporności

egzotyczne sposoby na odporność

Od syropu z cebuli przez koktajl na czosnku, mleku i miodzie aż po kompres ze smalcu i spirytusu – w polskiej tradycji nie brakuje zwariowanych domowych sposobów na batalię z przeziębieniem. Nie jesteśmy w tym zakresie osamotnieni. Każda kultura może się bowiem pochwalić własnymi osiągnięciami na polu ludowej medycyny. Oto …

Czytaj więcej »

Aromatyczna Kuchnia Dantego w Stacji Muranów

Kuchnia Dantego

Kuchnia Dantego Alfredo Boscolo i Leonardo Masiego to nie tylko wyjątkowa książka kucharska, która zadowoli zarówno laików, jak i wprawnych mistrzów patelni. To aromatyczna, wciągająca opowieść o historii kuchni, pełna błyskotliwych spostrzeżeń o różnicach i punktach stycznych kultury polskiej i włoskiej, a także kopalnia zabawnych anegdot, bon motów, ciekawostek  i …

Czytaj więcej »

Dorota Wellman, czyli gotować każdy może

Chcę udowodnić, że każdy może gotować – mówi Dorota Wellman. Dziennikarka została gwiazdą nowej kampanii reklamowej sieci supermarketów Lidl. Chce w ten sposób przekonać Polaków, by gotowali w domu i nie bali się kulinarnych eksperymentów. 300 tys. zł z gaży za udział w kampanii Wellman przekaże na cele charytatywne. Dorota Wellman wzięła udział w nowej odsłonie …

Czytaj więcej »

Smak dzieciństwa – domowy budyń waniliowy

Nieubłaganie zbliża się jesień, a to idealny czas na pyszny deser na ciepło, który poprawi nam nastrój i przeniesie do czasów dzieciństwa. Możemy go przyrządzić sami, z dostępnych w każdej kuchni składników. Okazuje się bowiem, że zrobienie domowej wersji przysmaku jest dziecinnie proste. Będzie zdrowiej i smaczniej niż ugotowanie gotowego …

Czytaj więcej »

Zamknij lato w butelce… słonecznej oliwy

Wakacje trwają. Ogródki i skrzynki balkonowe pełne są aromatycznych, letnich ziół, które stanowią idealny dodatek zarówno do sałatek, ryb, jak i mięs. By cieszyć się ich smakiem jeszcze przez długie miesiące, po tym, jak zawita do nas jesień, wystarczy kilka małych szklanych buteleczek i oliwa.  Kto nigdy nie skosztował aromatyzowanej …

Czytaj więcej »