Kuchnia Dantego
Uwaga! Podczas lektury trudno opanować wzrost apetytu | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Aromatyczna Kuchnia Dantego w Stacji Muranów

Kuchnia Dantego Alfredo Boscolo i Leonardo Masiego to nie tylko wyjątkowa książka kucharska, która zadowoli zarówno laików, jak i wprawnych mistrzów patelni. To aromatyczna, wciągająca opowieść o historii kuchni, pełna błyskotliwych spostrzeżeń o różnicach i punktach stycznych kultury polskiej i włoskiej, a także kopalnia zabawnych anegdot, bon motów, ciekawostek  i ciętych ripost. Książka zainspirowana przez Pawła Bravo z ilustracjami Agnieszki Żelewskiej ukazuje się nakładem Wydawnictwa Nisza.

Alfredo i Leonardo, wenecjanin i florentczyk, jeden z doktoratem z historii Europy, drugi doktor polonistyki i absolwent  konserwatorium. Trafili do Polski dawno temu dzięki programowi Erasmus. Nadal zdarza im się rozprawiać o Dantem, jak za czasów studenckich, kiedy używali tej sztuczki do podrywania dziewczyn. A że pasjonuje ich gotowanie, wymyślili nowy rytuał gastrokulturalny nazwany Kuchnią Dantego: gotują dla publiczności i w trakcie recytują Boską komedię po włosku i po polsku. Pewnego dnia, kiedy szukali pomocnika na zmywak, zjawił się Paweł, pismak wędrowny, autor kulinarnych felietonów w „Tygodniku Powszechnym”. Żeby wymigać się od ciężkiej roboty przy garach, namówił ich, aby spisali swoją przygodę.  Tak właśnie powstała książkowa wersja Kuchni Dantego.

9 maja w warszawskiej Stacji Muranów planowane jest spotkanie z autorami.

Kuchnia Dantego
Uwaga! Podczas lektury trudno opanować wzrost apetytu | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Smile PR

Sprawdź także

meble kuchenne na wymiar

Meble na wymiar sposobem na stworzenie kuchni marzeń

Meble kuchenne mają ogromny wpływ na wystrój wnętrza, jego funkcjonalność. Przy aranżacji kuchni warto mieć …