Strona główna / Styl życia / Smaki / Smak dzieciństwa – domowy budyń waniliowy
Przygotowanie budyniu w domu jest dziecinnie proste | fot.: Fotolia

Smak dzieciństwa – domowy budyń waniliowy

Nieubłaganie zbliża się jesień, a to idealny czas na pyszny deser na ciepło, który poprawi nam nastrój i przeniesie do czasów dzieciństwa. Możemy go przyrządzić sami, z dostępnych w każdej kuchni składników. Okazuje się bowiem, że zrobienie domowej wersji przysmaku jest dziecinnie proste. Będzie zdrowiej i smaczniej niż ugotowanie gotowego proszku, a nasze dzieci z pewnością będą zachwycone.

Podane ilości są orientacyjne, bo zazwyczaj robimy domowy budyń „na oko”. Deser na pewno się uda, jeśli tylko w trakcie gotowania skupimy się na energicznym mieszaniu go przy użyciu rózgi, tak aby nie było w nim grudek.

składniki

  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru (dla uzyskania słodszego budyniu ilość cukru można zwiększyć do np. 1/3 szklanki)
  • 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego (warto przygotować własny cukier, zamykając w słoiczku laskę wanilii i około szklankę cukru)
  • 0,5 l mleka
  • do dekoracji: starta gorzka czekolada lub owoce lub syrop owocowy

przygotowanie

W garnku, w którym będziemy gotować budyń, dokładnie mieszamy składniki suche i żółtka. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy mleko. Stopniowo podgrzewamy, stale energicznie mieszając. Deser powinien mocno zgęstnieć i krótko się zagotować. Budyń  przelewamy do miseczek i dekorujemy ulubionymi dodatkami.

Sprawdź także

terapia SI

Zaburzenia integracji sensorycznej – co warto o nich wiedzieć?

Zaburzenia integracji sensorycznej dotykają coraz większej ilości dzieci. Warto jednak wiedzieć, że mimo trudności doświadczanych …