Nieubłaganie zbliża się jesień, a to idealny czas na pyszny deser na ciepło, który poprawi nam nastrój i przeniesie do czasów dzieciństwa. Możemy go przyrządzić sami, z dostępnych w każdej kuchni składników. Okazuje się bowiem, że zrobienie domowej wersji przysmaku jest dziecinnie proste. Będzie zdrowiej i smaczniej niż ugotowanie gotowego proszku, a nasze dzieci z pewnością będą zachwycone.
Podane ilości są orientacyjne, bo zazwyczaj robimy domowy budyń „na oko”. Deser na pewno się uda, jeśli tylko w trakcie gotowania skupimy się na energicznym mieszaniu go przy użyciu rózgi, tak aby nie było w nim grudek.
składniki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 1/4 szklanki cukru (dla uzyskania słodszego budyniu ilość cukru można zwiększyć do np. 1/3 szklanki)
- 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego (warto przygotować własny cukier, zamykając w słoiczku laskę wanilii i około szklankę cukru)
- 0,5 l mleka
- do dekoracji: starta gorzka czekolada lub owoce lub syrop owocowy
przygotowanie
W garnku, w którym będziemy gotować budyń, dokładnie mieszamy składniki suche i żółtka. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy mleko. Stopniowo podgrzewamy, stale energicznie mieszając. Deser powinien mocno zgęstnieć i krótko się zagotować. Budyń przelewamy do miseczek i dekorujemy ulubionymi dodatkami.