Książki kucharskie w wielu domach to pozycja obowiązkowa. I trudno się temu dziwić. Pozycje te od dawna przestały być jedynie podpowiedzią dla perfekcyjnej pani domu, a stały się prawdziwymi dziełami sztuki kulinarnej. W książkach kucharskich zaklęta jest magia: piękne jedzenie, coraz bardziej estetyczne wydania i – przede wszystkim źródło inspiracji …
Czytaj więcej »Pomysły na prezent dla smakosza
Pasje mogą być różne. Jednych fascynuje fotografia, innych motoryzacja, a jeszcze innych kuchnie świata. Podczas kupowania upominków dla bliskich warto nawiązywać do tych pasji. To nie tylko gwarancja trafionego prezentu, ale również znak, że znamy tę osobę doskonale. Co kupić smakoszowi kuchni świata? Gdzie go zabrać z okazji kolejnych urodzin? …
Czytaj więcej »Co kupić na parapetówkę?
Utarło się, że wybierając się na parapetówkę, powinniśmy sprezentować gospodarzom skromny upominek – głównie prezent, który odpowiednio wkomponuje się w nowe lokum. Prezent warto również ze sobą przynieść podczas pierwszej wizyty w świeżo wynajętym lub zakupionym mieszkaniu, lub domu. Co kupić znajomym, by prezent nie wylądował w ciemnej szufladzie lub …
Czytaj więcej »Humor, słońce i Kuchnia Dantego, czyli Włosi w Warszawie
Powiedzieć, ze Kuchnia Dantego jest książką kucharską, to jak nic nie powiedzieć. Bo to wydawnictwo zupełnie inne od wszystkiego, co zazwyczaj można spotkać w dziale: kulinaria. I nie dlatego, że nie zawiera kolorowych zdjęć przygotowywanych potraw. Zamiast suchych przepisów otrzymujemy historię dwóch Włochów, dla których kuchnia jest częścią życia, podobnie …
Czytaj więcej »Aromatyczna Kuchnia Dantego w Stacji Muranów
Kuchnia Dantego Alfredo Boscolo i Leonardo Masiego to nie tylko wyjątkowa książka kucharska, która zadowoli zarówno laików, jak i wprawnych mistrzów patelni. To aromatyczna, wciągająca opowieść o historii kuchni, pełna błyskotliwych spostrzeżeń o różnicach i punktach stycznych kultury polskiej i włoskiej, a także kopalnia zabawnych anegdot, bon motów, ciekawostek i …
Czytaj więcej »Pyszne gotowanie z dziećmi
Joseph Seeletso, wykształcenie zawodowego szefa kuchni zdobył w Westminster Kingsway College w Londynie, gotował na oczach widzów w programie „Dzień Dobry TVN” oraz w „Pytanie na śniadanie” w TVP2, juror I i II edycji programu „Top Chef”, wydaje właśnie nową książkę pt. „Mali szefowie kuchni”. Autor w swoją kulinarną podróż …
Czytaj więcej »Ekonomiczny szef kuchni
Szef kuchni chce przekonać Polaków do ekonomicznego gotowania i niemarnowania żywności. W swojej debiutanckiej książce „Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia” zdradza sprawdzone sposoby na racjonalne zakupy i przechowywanie żywności. Podaje też wiele przepisów na smaczne dania i desery. „Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia” znacznie różni się od dostępnych na polskim rynku książek kucharskich. …
Czytaj więcej »