Wiosenne śniadania
Czas porzucić ciężkie zimowe potrawy, których celem było rozgrzanie nas w chłodne dni. | fot.: Fotolia

Kolorowe pomysły na wiosenne śniadanie

Pierwsze ciepłe, wiosenne dni niosą ze sobą powiew optymizmu i świeżości. Budzi się w nas chęć do zmiany, wypróbowania nowych rozwiązań i pomysłów. Wiosna kojarzy nam się z odnową, odrodzeniem. Stąd też chęć przejścia na wiosenną dietę i detoks po zimie. Chcemy wejść w tę porę roku lżejsi, zdrowsi i pełni energii. Jeden z najważniejszych elementów, który to umożliwia jest nasz sposób odżywiania. Czas porzucić ciężkie zimowe potrawy, których celem było rozgrzanie nas w chłodne dni. Przechodzimy na wersję light (w najlepszym tego słowa znaczeniu).

Ważne, jak zaczynamy dzień

Pierwszym posiłkiem, jakim witamy każdy dzień jest śniadanie – najważniejsze i dające nam energię to działania. Zależnie od preferencji jadamy je na ciepło lub wybieramy owoce, kanapki czy owsianki. Niezależnie od wyboru, najczęściej z rana towarzyszy nam pośpiech i wieczny brak czasu. Dlatego też nasze śniadanie powinno być proste i szybkie w przygotowaniu. Oczywiście bez straty na jakości. Istotne jest więc, żeby było zdrowe, sycące i urozmaicone. Dobrze też jeśli dodatkowo wspaniale się prezentuje, dlatego zadbajmy o piękne połączenia kolorów i faktur na talerzu.

Kilka pomysłów na wiosenne poranki

Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na pyszne i proste śniadania. Na ich przygotowanie wystarczy 5 minut. A jeśli nie mamy czasu na zjedzenie ich w domu, są łatwe do zapakowania i zabrania ze sobą do pracy.

Wiosenny twarożek

Chudy serek zmieszaj z jogurtem, żeby był delikatniejszy i lżejszy. Dodaj delikatnie pikantne, pokrojone rzodkiewki, garść pomidorków koktajlowych (możemy pokroić je w ćwiartki), pachnący szczypiorek i ulubione kiełki. Całość przyprawmy dość obficie pieprzem i solą wedle uznania.

Taki twarożek to bogactwo białka, które zapewnia nam sytość na dłużej oraz witamin zawartych w dodatkach. Szczypiorek i świeże kiełki szczególnie kojarzą się z wiosną, to także skondensowane źródło witamin. Pieprz ma świetny wpływ na odporność, przeciwdziała zapaleniom, co jest ogromnie ważne podczas wiosennych zmian pogody i dopadających nas często objawów wiosennego przesilenia.

Owsianka-niespodzianka

Płatki owsiane zalej wodą i pozostaw na noc w lodówce do spęcznienia. Dzięki temu oszczędzisz czas – rano będą miękkie i gotowe do zjedzenia. Możesz je zagotować z mlekiem czy wodą albo po prostu dodać kefir lub jogurt. Dla urozmaicenia faktury płatki posyp łyżką nasion chia lub namoczonymi wcześniej pestkami czy orzechami.

Teraz czas na witaminy. Oczywiście idealne będą doskonałe letnie owoce, poza sezonem możemy użyć mrożonych. Są idealnie dojrzałe i zachowują wszystkie wartości odżywcze. Do tego cudownie pachną. Proponujemy mix owoców leśnych – wspaniałe połączenie kolorów i smaków. Wystarczy je podgrzać i polać nimi przygotowane wcześniej płatki.

Koktajlowe love

Prościej i zdrowiej już chyba nie można. W tym koktajlu łączymy warzywa i owoce, żeby wydobyć z natury to, co najlepsze. Porcja warzyw, owoców i nawodnienie w jednym.

Do blendera wlejmy szklankę tłoczonego soku jabłkowego. Dodajmy pokrojonego w cząstki banana i kiwi. Dorzućmy garść szpinaku i natkę pietruszki. Na koniec wyciśnijmy sok z połowy cytryny i zmiksujmy. Jeśli koktajl wydaje nam się zbyt wytrawny, możemy dosłodzić go łyżeczką miodu.

Przepisów na pyszne, wiosenne śniadania jest nieskończenie dużo. Możemy wymyślać je sami i dowolnie modyfikować, aby codziennie jeść coś innego. Świeże i pyszne składniki znajdziemy bez problemu na przykład pod adresem: https://blix.pl/sklep/biedronka/. Obudźmy więc w sobie odkrywców i poznawajmy nowe smaki wiosną!

OLI

Sprawdź także

ciasto czekoladowe z cukinii

Smaczne potrawy z cukinią w roli głównej!

Cukinia to warzywo, które mieści się na liście 20 najchętniej uprawianych warzyw w Polsce. W …