Te przepisy rozbudzą twoją kreatywność w kuchni

Przygotowywanie sałatki rozpocznij od ugotowania pierożków tortellini. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Pomysłowość w gotowaniu ma różne oblicza. Z jednej strony polega na łączeniu wielu smaków i składników w spójną całość, która zachwyci największych smakoszy, z drugiej – jest to umiejętność przygotowania pełnowartościowego posiłku z ograniczonych składników, którymi akurat dysponujemy. Kreatywne podejście do sprawy przyda nam się na pewno w sytuacji, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście i staniemy przed zadaniem nakarmienia ich. Poznaj dwa przepisy, które ci w tym pomogą!

Sałatka z tortellini

Nasza pierwsza propozycja to sałatka tortellini, która doskonale pokazuje, że zachwycające przepisy nie muszą być wcale czasochłonne i trudne w realizacji. Tortellini, czyli tradycyjne małe włoskie pierożki, doskonale nadają się jako wypełniacz do smakowitych sałatek, które, dzięki temu składnikowi, stają się sycące. Potrawa może posłużyć na przykład jako przekąska na imprezę, szybki posiłek przygotowywany do pracy czy na uczelnię, a nawet jako dodatek do solidnego rodzinnego obiadu. Aby stworzyć niezwykłą kombinację smaków, oprócz tortellini potrzebować będziesz: puszki kukurydzy konserwowej, żółtego sera, szynki konserwowej, długiego ogórka, szczypiorku, czosnku, jogurtu greckiego, majonezu oraz soli i pieprzu jako przypraw.

Przygotowywanie sałatki rozpocznij od ugotowania pierożków tortellini zgodnie z wytycznymi, które znajdziesz na opakowaniu. Następnie pokrój ogórka i ser żółty w drobną kostkę, a szynkę w cienkie paski. Posiekaj szczypiorek. Czosnek przeciśnij dokładnie przez praskę. Kukurydzę musisz odsączyć z zalewy, zanim dorzucisz ją do pozostałych składników. Przed wymieszaniem sałatki dodaj jeszcze gęsty kremowy majonez taki jak Majonez Dekoracyjny WINIARY oraz jogurt grecki. Całość dopraw pieprzem i solą. Sałatka będzie smakowała najlepiej, jeśli przed podaniem spędzi w lodówce około dwóch godzin.

Kalafior z masłem i bułką tartą

Gdy twoja lodówka świeci pustkami, a w domu pojawiają się niespodziewani goście, trzeba działać szybko. Jeśli uda ci się znaleźć w kuchni kalafior, możesz wyczarować z niego coś naprawdę pysznego. Nasza druga, bardziej minimalistyczna propozycja, to prosty w przygotowaniu kalafior z masłem i bułką tartą. Danie sprawdzi się idealnie jako dodatek do obiadu, ale również pełnowartościowy posiłek. W jaki sposób idealnie przygotować ten przepis?

Z kalafiora odkrój liście, a następnie umieść go w osolonej, wrzącej wodzie i gotuj pod przykryciem aż do miękkości. Co jakiś czas sprawdzaj widelcem, czy się nie rozgotował, ponieważ rozgotowane warzywa tracą swoje walory smakowe. Jeśli wolisz chrupiącą wersję, gotuj kalafiora nieco krócej. Po ostudzeniu podziel go na różyczki. Następnie musisz roztopić na patelni około pół kostki masła i dodać do niego bułkę tartą. Mieszaj cały czas składniki ze sobą, aż bułka się zarumieni. Teraz wystarczy jedynie polać masłem i bułką tartą kalafiora ułożonego na tacce. Na pewno nikt nie będzie zawiedziony tym prostym, ale niezwykle smakowitym posiłkiem!

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

kreatywne dziecko

Jak rozbudzić w dziecku kreatywne myślenie w wakacje?

Kreatywność to jedna z najbardziej pożądanych cech, nawet w dorosłym życiu. Warto więc wzmacniać ją …