sałatka z serkiem wiejskim
Sałatka wiosenna z serkiem wiejskim | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Lekki pomysł na kolację: sałatka wiosenna z serkiem wiejskim

Kiedy temperatura na zewnątrz wzrasta, automatycznie tracimy ochotę na kaloryczne i ciężkie posiłki. Chętniej sięgamy po potrawy przygotowane na bazie łatwo dostępnych nowalijek, które właśnie wiosną zyskują prawdziwie naturalny smak. Sałatka ze świeżych sezonowych warzyw z dodatkiem serka wiejskiego, skropionego oliwą i sokiem z cytryny, to wyśmienita propozycja na pożywną przekąskę lub lekką kolację. 

Sałatka wiosenna z serkiem wiejskim

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • 1 porcja
  • Bardzo łatwy

Składniki:

  • sałata masłowa lub rzymska 1 mała główka
  • rzodkiewka 8 sztuk
  • ogórek gruntowy 3 małe sztuki
  • szczypiorek 1 pęczek
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • serek wiejski od OSM Piątnica 1 sztuka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno

Wykonanie:

Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Sałatę poszarpać na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokroić w plasterki, a ogórki w półplasterki. Dodać pokrojony szczypiorek, skropić sokiem z cytryny, następnie doprawić do smaku szczyptą cukru i soli. Połączyć z odsączonym z płynu serkiem wiejskim i całość wymieszać. Wyłożyć do miseczek i polać odrobiną oleju.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

pole pod warzywa

Jak wybrać dobry nawóz pod warzywa?

Uprawa warzyw na działkach czy koło domu cieszy się ogromną popularnością, zwłaszcza wśród osób, które …