przepisy na szparagi
Szparagi są nie tylko smaczne i zdrowe, ale też bardzo proste w przygotowaniu. Można z nich wyczarować wiele wykwintnych potraw, które zadowolą podniebienie nawet najbardziej wymagających smakoszy | fot.: Fotolia

Kilka pomysłów na dania ze szparagami

Czerwiec to miesiąc, w którym szparagi są najsmaczniejsze, a ponieważ sezon na nie trwa krótko, warto się nimi nacieszyć, przygotowując proste i sycące dania główne i przekąski z ich wykorzystaniem. Oto kilka pomysłów na proste i szybkie w przygotowaniu potrawy ze szparagami.

Szparagi z tartą bułką i parmezanem

Przed przystąpieniem do przygotowywania szparagów, trzeba je odpowiednio oczyścić. Wystarczy przepłukać je pod bieżącą wodą, zwracając szczególną uwagę na główki, w których może gromadzić się ziemia. Dolne części szparagów mogą być zdrewniałe i nawet po ugotowaniu zachować włóknistą strukturę. Aby się ich pozbyć, wystarczy zgiąć kłącze szparagu, a ono samo złamie się w odpowiednim miejscu. Tak przygotowane szparagi należy wrzucić do wrzątku, do którego uprzednio dodaje się łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Gotowanie trwa mniej więcej 6 do 10 minut, w zależności od grubości szparagów. W tak zwanym międzyczasie można przygotować dodatki. Na suchej patelni należy podprażyć 2 lub 3 łyżki bułki tartej, a gdy się zrumieni, można dodać około 2 łyżek masła i podgrzewać do czasu, aż oba te składniki się połączą. Parmezan trzeba zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gdy szparagi się ugotują, należy je odcedzić i wyłożyć na półmisek, polać tartą bułką i posypać parmezanem.

Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym z mozzarellą

Szparagi przygotować tak, jak w przepisie powyżej i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Można je wstępnie obgotować, ale nie jest to konieczne, ponieważ zmiękną podczas pieczenia. Do przygotowania sosu beszamelowego trzeba przygotować 2 łyżki masła, 2 płaskie łyżki mąki, mleko, sól i startą gałkę muszkatołową. Masło należy rozpuścić w rondelku, a następnie dodać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Kolejnym krokiem jest dolanie mleka. Na taką ilość zasmażki powinno wystarczyć mniej więcej pół szklanki. Następnie sos trzeba doprawić solą oraz gałką muszkatołową i mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. Tak przygotowany beszamel trzeba wyłożyć na ułożone w naczyniu, osolone szparagi, a następnie obłożyć warzywa i sos plastrami mozzarelli. Danie  należy zapiekać w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut.

Grillowane szparagi z suszonymi pomidorami i prażonymi ziarnami słonecznika

Ta propozycja przypadnie do gustu miłośnikom lekkiej kuchni. Obrane i wyczyszczone szparagi należy wrzucić na patelnię grillową z odrobiną oliwy, a następnie podsmażać do momentu, aż warzywa będą al dente. Gdy będą już prawie gotowe, można dołożyć do nich pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory i  doprawić solą oraz pieprzem. Po kilku minutach danie jest gotowe. Wystarczy już tylko wyłożyć szparagi z pomidorami na półmisek i posypać uprażonymi wcześniej ziarnami słonecznika. Może to być samodzielny posiłek albo dodatek do obiadu bądź przygotowanych na ruszcie mięs.

JSZ

Sprawdź także

burrito

A może klasyczne burrito?

Szukasz inspiracji na egzotyczną przekąskę? Lubisz spróbować kuchni świata? Już dziś wypróbuj tradycyjne, meksykańskie burrito. Zobacz …