przepisy na szparagi
Szparagi są nie tylko smaczne i zdrowe, ale też bardzo proste w przygotowaniu. Można z nich wyczarować wiele wykwintnych potraw, które zadowolą podniebienie nawet najbardziej wymagających smakoszy | fot.: Fotolia
Strona główna / Styl życia / Smaki / Kilka pomysłów na dania ze szparagami

Kilka pomysłów na dania ze szparagami

Czerwiec to miesiąc, w którym szparagi są najsmaczniejsze, a ponieważ sezon na nie trwa krótko, warto się nimi nacieszyć, przygotowując proste i sycące dania główne i przekąski z ich wykorzystaniem. Oto kilka pomysłów na proste i szybkie w przygotowaniu potrawy ze szparagami.

Szparagi z tartą bułką i parmezanem

Przed przystąpieniem do przygotowywania szparagów, trzeba je odpowiednio oczyścić. Wystarczy przepłukać je pod bieżącą wodą, zwracając szczególną uwagę na główki, w których może gromadzić się ziemia. Dolne części szparagów mogą być zdrewniałe i nawet po ugotowaniu zachować włóknistą strukturę. Aby się ich pozbyć, wystarczy zgiąć kłącze szparagu, a ono samo złamie się w odpowiednim miejscu. Tak przygotowane szparagi należy wrzucić do wrzątku, do którego uprzednio dodaje się łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Gotowanie trwa mniej więcej 6 do 10 minut, w zależności od grubości szparagów. W tak zwanym międzyczasie można przygotować dodatki. Na suchej patelni należy podprażyć 2 lub 3 łyżki bułki tartej, a gdy się zrumieni, można dodać około 2 łyżek masła i podgrzewać do czasu, aż oba te składniki się połączą. Parmezan trzeba zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gdy szparagi się ugotują, należy je odcedzić i wyłożyć na półmisek, polać tartą bułką i posypać parmezanem.

Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym z mozzarellą

Szparagi przygotować tak, jak w przepisie powyżej i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Można je wstępnie obgotować, ale nie jest to konieczne, ponieważ zmiękną podczas pieczenia. Do przygotowania sosu beszamelowego trzeba przygotować 2 łyżki masła, 2 płaskie łyżki mąki, mleko, sól i startą gałkę muszkatołową. Masło należy rozpuścić w rondelku, a następnie dodać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Kolejnym krokiem jest dolanie mleka. Na taką ilość zasmażki powinno wystarczyć mniej więcej pół szklanki. Następnie sos trzeba doprawić solą oraz gałką muszkatołową i mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. Tak przygotowany beszamel trzeba wyłożyć na ułożone w naczyniu, osolone szparagi, a następnie obłożyć warzywa i sos plastrami mozzarelli. Danie  należy zapiekać w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut.

Grillowane szparagi z suszonymi pomidorami i prażonymi ziarnami słonecznika

Ta propozycja przypadnie do gustu miłośnikom lekkiej kuchni. Obrane i wyczyszczone szparagi należy wrzucić na patelnię grillową z odrobiną oliwy, a następnie podsmażać do momentu, aż warzywa będą al dente. Gdy będą już prawie gotowe, można dołożyć do nich pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory i  doprawić solą oraz pieprzem. Po kilku minutach danie jest gotowe. Wystarczy już tylko wyłożyć szparagi z pomidorami na półmisek i posypać uprażonymi wcześniej ziarnami słonecznika. Może to być samodzielny posiłek albo dodatek do obiadu bądź przygotowanych na ruszcie mięs.

JSZ

Sprawdź także

domowe masła orzechowe

Kilka pomysłów na domowe masło orzechowe

Masło orzechowe to bardzo wartościowy smakołyk. Choć wielu uważa je za bombę kaloryczną, to istnieje …