zdrowe śniadanie z owocami
Wiosną i latem, gdy w naszych ogródkach pojawiają się świeże warzywa i owoce, chętniej sięgamy po nieco bardziej skomplikowane, ale bogate w składniki odżywcze dania | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Jak odżywiać się wiosną?

Nasza dieta zmienia się zazwyczaj w zależności od pory roku. Duży wpływ na naszą dietę ma bowiem dostęp do świeżych warzyw i owoców. Wiosną i latem, gdy w naszych ogródkach pojawiają się świeże warzywa i owoce, chętniej sięgamy po nieco bardziej skomplikowane, ale bogate w składniki odżywcze dania. Oto nasze propozycje dla wiosenne i letnie przekąski.  Idealnym dodatkiem do wszystkich letnich dań będą płatki jaglane. 

Muffiny jajeczne 

Składniki: 

  • 200 g kiełbasy wieprzowej luzem 
  • 12 dużych jaj 
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli 
  • 1/4 szklanki posiekanego zielonego pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 
  • 1/2 szklanki rozdrobnionego sera cheddar 

Przygotowanie: 

Rozgrzać piekarnik do 350°. Na dużej patelni, gotować kiełbasę na średnim ogniu, aż przestanie być różowa; odcedzić. 

W dużej misce ubić jajka. Dodać cebulę, zielony pieprz, sól, czosnek w proszku i pieprz. Wymieszać z kiełbasą i serem. 

Łyżeczką nakładać po 1/3 szklanki do wysmarowanych tłuszczem foremek do muffinów. Piec, aż nóż włożony do środka wyjdzie czysty, 20-25 minut. 

Możliwość zamrożenia: Ostudź upieczone muffiny jajeczne. Przykryj i umieść na wyłożonej papierem woskowanym blasze do pieczenia i zamrażaj do momentu, aż będą twarde. Przenieś do pojemnika do zamrażania i włóż z powrotem do zamrażarki. Aby użyć, umieścić w natłuszczonej formie do muffinów, przykryć luźno folią i podgrzać w rozgrzanym do 350° piekarniku, aż do uzyskania pożądanego efektu. Można też podgrzewać każdą muffinkę w mikrofalówce na wysokim ogniu przez 30-60 sekund lub do momentu, aż się podgrzeje. 

Ciasto tostowe z mieszanką owoców 

Składniki: 

  • 6 dużych jaj 
  • 1-3/4 szklanki mleka beztłuszczowego 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 bochenek francuskiego chleba, pokrojony w kostkę 
  • 1 opakowanie mrożonych niesłodzonych owoców 
  • 2 łyżki stołowe zimnego masła 
  • 1/3 szklanki brązowego cukru 
  • Opcjonalnie: Cukier puder i syrop klonowy 

Przygotowanie: 

Ubić razem pierwsze 6 składników. Umieścić kostki chleba w naczyniu do pieczenia o wymiarach 13×9 cali lub 3-kwartowym, posmarowanym sprayem do pieczenia. Wylać mieszankę jajeczną na wierzch. Odstawić do lodówki, pod przykryciem, na 8 godzin lub na noc. 

Rozgrzej piekarnik do 350°. Wyjąć jagody z zamrażarki, tosty z lodówki i odstawić na czas nagrzewania się piekarnika. Piec, pod przykryciem, 30 minut. 

W małej misce, posiekaj masło z brązowym cukrem, aż powstanie kruszonka. Na tosty francuskie wyłożyć jagody, posypać mieszanką brązowego cukru. Piec, bez przykrycia, aż nóż włożony do środka wyjdzie czysty, 15-20 minut. Jeśli chcesz, posyp cukrem pudrem i podawaj z syropem. 

Pączki maślane  

Składniki: 

  • 2 filiżanki puree ziemniaczanego (bez dodatku mleka i masła) 
  • 2 duże jajka, temperatura pokojowa 
  • 1-1-1/4 szklanki cukru 
  • 2/3 szklanki maślanki 
  • 1/4 szklanki masła, roztopionego 
  • 1 łyżka stołowa startej skórki cytrynowej 
  • 4 filiżanki mąki uniwersalnej 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • Olej do smażenia na głębokim tłuszczu 
  • POLEWA: 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1-1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 

Przygotowanie: 

W dużej misce ubić ziemniaki, jajka, cukier, maślankę, masło i skórkę z cytryny, aż do połączenia. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową i sodę oczyszczoną; stopniowo wlać do masy ziemniaczanej i dobrze wymieszać. 

Wyłożyć na lekko posypaną mąką powierzchnię; rozwałkować na grubość 1/2 cala. Kroić posypaną mąką foremką do pączków o średnicy 2-1/2 cala. W głębokiej żeliwnej lub elektrycznej patelni, rozgrzać olej do 375°. Smażyć pączki, po kilka na raz, na złoty kolor z obu stron. Odsącz na papierowych ręcznikach. Połączyć cukier i cynamon; obtoczyć ciepłe pączki w mieszance.

Materiał partnera

Sprawdź także

chrupiące przekąski

Pomysły na przekąski na różne okazje

Przekąski to nieodłączny element każdego spotkania, imprezy, wydarzenia. Jest bardzo wiele opcji, jeśli chodzi o …