Kawa w kapsułkach
Masz dość klasycznej „małej czarnej”? Sięgnij więc po delikatniejsze warianty lub skosztuj kaw z owocową nutą | fot.: StockAdobe.com

Zapomnij o nudzie – wykorzystaj kapsułki do kawy, aby tworzyć wyjątkowe kawowe specjały!

Zaparzona w ekspresie kawa i moc wyjątkowych dodatków – to prosty przepis na podróż do świata nowych smaków!  Co będzie potrzebne, aby się w nią wybrać? Mniej niż myślisz – wystarczy ekspres, kapsułki do kawy oraz spieniacz do mleka. Zaskocz znajomych i stwórz kawowe kompozycje, których się absolutnie nie spodziewają.

Kapsułki do kawy i morze możliwości

Znudziła ci się już zwykła kawa? Lubisz jej smak, pobudza cię jej goryczka, ale chcesz spróbować czegoś nowego? W dobie dzisiejszych możliwości, aby uraczyć Cię smakiem perfekcyjnie przyrządzonego napoju wystarczy ekspres do kawy. Samo urządzenie to jednak nie wszystko. Na rynku dostępne są również różnego rodzaju kapsułki do kawy. Masz dość klasycznej „małej czarnej”? Sięgnij więc po delikatniejsze warianty lub skosztuj kaw z owocową nutą. Zazwyczaj pijasz cappuccino i masz ochotę na coś nowego? Przełam rutynę i wybierz kapsułki do kawy o nieco wyższym poziomie intensywności napoju.

Spieniacz do mleka i jeszcze więcej przepisów kawowych

Oczywiście dobre kapsułki do kawy są jednym z ważniejszych składników udanego parzenia kawy, co jednak w przypadku, gdy masz ochotę na kawę z dodatkiem mleka? Wówczas liczy się także to, jak spienisz mleko. Kiedy chcesz zaskoczyć swoich znajomych lub siebie(!) nowym smakiem mlecznej kawy, musisz zadbać o odpowiednią konsystencję mleka, porównywalną do tej, którą znamy z jogurtu naturalnego. Dodatkowo mleko powinno być podgrzane do około 60 stopni Celsjusza. To najlepsza temperatura, która zapewni brak pęcherzyków powietrza w piance.

W przygotowaniu mleka, które zmieni się w puszystą piankę, pomocnym może okazać się spieniacz do mleka. Obecnie na rynku znajdziemy różnego rodzaju akcesoria i urządzenia, które w ciągu kilku chwil pozwolą nam zadbać o doskonałą konsystencję mleka. Czasem wymaga to nieco wprawy, ale po kilku próbach z pewnością nam  się to uda!

Inspiracje godne naśladowania

Jeśli posiadamy ekspres do kawy i mamy ochotę skosztować czegoś nowego, możemy sięgnąć po dodatkowy sprzęt, który nam w tym pomogą. Ciekawą propozycją jest Urządzenie Barista, dzięki któremu możemy przygotowaną w ekspresie kawę połączyć ze smakowitymi dodatkami, korzystając z inspirujących kawowych przepisów. Skoro już wiesz, czego potrzebujesz, warto przyjrzeć się temu, co możesz wyczarować. Masz ochotę na orzeźwiającą kawę mrożoną czy może obłędną, gorącą latte? Urządzenie Barista oraz odpowiednio dobrane kapsułki do kawy pomogą spełnić ci każdą zachciankę i oczarować zaproszonych gości. Oto kilka sprawdzonych przepisów!

Espresso on Ice Macchiato

Składniki: 90 g kostek lodu, 4 g białego cukru, 100 ml zimnego mleka 2 proc., jedna kapsułka kawy espresso

Przygotowanie: Wrzuć kostki lodu do szklanki. Zrób w ekspresie kawę espresso i przelej ją do szklanki z lodem. Wlej zimne mleko do urządzenia Barista. Zatrzymaj się na minimalnym poziomie. Zamknij pokrywę, wybierz program do zrobienia spienionego mleka i naciśnij przycisk „start”. Kiedy mleko będzie spienione, przelej je do szklanki. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Café Viennois

Składniki: 100 ml zimnego mleka, jedna kapsułka espresso, jedna kostka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:  Zaparz kawę w ekspresie do kawy i nalej ją do filiżanki. Następnie wlej mleko do Baristy do oznaczenia minimalnego poziomu. Zamknij pokrywę, wybierz program na spienione mleko i naciśnij przycisk „start”. Weź łyżkę i zbierz nią piankę z dzbanka. Przełóż piankę na wierz kawy. Posyp piankę startą czekoladą. Gotowe!

Odrobina kreatywności, odpowiedni sprzęt i kapsułki do kawy do idealne trio, które pozwoli ci przełamać kawową rutynę. Wykorzystaj je, aby odkrywać bogactwo nowych smaków lub zaskoczyć bliskich!

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

grubość mielenia kawy

Jak ustawić grubość mielenia kawy?

Przygotowanie kawy to dla wielu osób jedna z pierwszych czynności każdego dnia. Wydaje się, że …