przepis na hamburgera
Burger po amerykańsku, czyli prosto i pysznie | fot.: Fotolia

All American Burger, czyli coś dla mięsożerców

Przysmak rodem z Ameryki jest kolejnym dowodem na to, że w prostocie tkwi siła. Buła z grillowaną wołowiną, sosami, serem i warzywami to ten rodzaj guilty pleasure, który nigdy się nie znudzi, zwłaszcza mięsożercom.

Podstawą są dobrej jakości składniki, zwłaszcza pieczywo i wołowina. Ta ostatnia powinna mieć odrobinę tłuszczu – po zmieleniu nie może być czerwona, a czerwono biała. W przeciwnym razie burger będzie zbyt suchy. Miłośnicy kuchni amerykańskiej polecają do tego celu zwłaszcza rostbef albo antrykot. Opcjonalne, ale bardzo dekoracyjne, będzie użycie specjalnych kopert na burgery, które ułatwią jedzenie.

All-American Burger

składniki na 4 osoby:

  • około 0,7 kg mielonej wołowiny
  • 4 bułki do burgerów
  • 4 plastry sera cheddar (jeśli nie mamy, możemy użyć innego sera)
  • 4 plastry pomidora
  • 4 liście sałaty
  • 4 krążki czerwonej cebuli (opcjonalnie)
  • 4 korniszony
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2,5 łyżki musztardy Dijon
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • sól, pieprz

przygotowanie:

  • W misce należy wyrobić wołowinę z 2 łyżkami musztardy, sosem Worcestershire, solą i pieprzem. Następnie uformować z niej kotlety wielkości pasującej do bułek. Odstawić na chwilę.
  • Rozgrzać patelnię grillową z minimalną ilością tłuszczu (lub bez niego).
  • W niewielkiej misce rozrobić sos: połączyć majonez, ketchup, pół łyżki pozostałej musztardy, szczyptę ostrej papryki.
  • Na patelni zgrilluj burgery, średnio przez 4-5 minut z każdej strony. 2 minuty przed końcem grillowania ułóż na każdym burgerze ser, żeby zdążył się roztopić.
  • Zdejmij burgery z patelni i przez chwilę podgrzej na niej połówki bułek.
  • Ciepłe połówki bułek posmaruj sosem, połóż na każdym plaster sałaty, burgera i pozostałe warzywa.

RED

Sprawdź także

zdrowe śniadanie z owocami

Jak odżywiać się wiosną?

Nasza dieta zmienia się zazwyczaj w zależności od pory roku. Duży wpływ na naszą dietę …