Strona główna / Styl życia / Smaki (strona 2)

Smaki

Koktajle z młodym zielonym jęczmieniem, czyli jak oswoić super roślinę

młody zielony jęczmień

Wśród osób ceniących sobie zdrową żywność coraz większą popularność zyskuje młody jęczmień. Jest on źródłem witamin oraz posiada właściwości, które są nieocenione dla ludzkiego organizmu. Przyjrzyjmy się bliżej tej roślinie. Dlaczego warto wprowadzić młody jęczmień do diety? Zielony jęczmień wykorzystywany już przez starożytnych Rzymian, który docenili jego cenne wartości odżywcze. …

Czytaj więcej »

Najciekawsze trendy kulinarne tego roku

street food

Coraz większą wagę przywiązujemy do tego, co ląduje na naszych talerzach. I nie chodzi tylko o wygląd potrawy, choć i ten zyskuje na znaczeniu, ale także o to, jaki wpływ ma jedzenie na samopoczucie, wygląd i stan zdrowia. Nieustająco szukamy tez nowych smaków i ich fuzji w kuchniach całego świata. …

Czytaj więcej »

Czy jest mi potrzebny probiotyk? I gdzie go znaleźć w naturze?

zakwas z buraków

Wiosna to czas, kiedy częściej chorujemy. Lekarze często przepisują antybiotyki, które atakują i niszczą wszystkie mikroorganizmy (również te pożyteczne), przez co wyjaławiają jelita. Reklamy telewizyjne grzmią, że właśnie wtedy powinniśmy pamiętać o przyjmowaniu probiotyków. A czym właściwie jest probiotyk? I jaki wybrać – w pigułce a może naturalny?  Probiotyk, co to takiego? …

Czytaj więcej »

Lody Koral obchodzą 40-lecie

Lody Koral

Koral to marka lodów znana wszystkim Polakom. W 2019 r. firma obchodzi swój 40-ty jubileusz. Jak powstały i jak zmieniały się na przestrzeni dekad ulubione lody Polaków? Lody rzemieślnicze Założycielami firmy byli bracia, Marian i Józef Koral, którzy w 1979 roku otworzyli w Limanowej koktajlbar o nazwie „Kubuś”. Przez całe …

Czytaj więcej »

Kolorowe pomysły na wiosenne śniadanie

Wiosenne śniadania

Pierwsze ciepłe, wiosenne dni niosą ze sobą powiew optymizmu i świeżości. Budzi się w nas chęć do zmiany, wypróbowania nowych rozwiązań i pomysłów. Wiosna kojarzy nam się z odnową, odrodzeniem. Stąd też chęć przejścia na wiosenną dietę i detoks po zimie. Chcemy wejść w tę porę roku lżejsi, zdrowsi i …

Czytaj więcej »

Szybkie placki dla dzieci na śniadanie

placki warzywne dla dzieci

W czasach gdy nie mamy wystarczająco wiele czasu, by przygotować porządne śniadanie naszym dzieciom, często sięgamy po gotowe płatki, czy kanapki z różnego rodzaju smarowidłami. Niestety, większość z tych produktów jest bardzo niezdrowa dla naszych dzieci. Płatki, choć może wydawać się, że są zdrowym produktem, często bywają przetworzone, dosładzane.  Podobnie …

Czytaj więcej »

Mięso drobiowe to nie tylko kurczak!

Mięso drobiowe

Chociaż statystyczny Polak zjada blisko 30 kilogramów drobiu rocznie, to w tej grupie znajduje się jedynie kurczak. Wiele osób zapomina, że mięso drobiowe to nie tylko udka, skrzydełka i filety z piersi, ale również zyskujące coraz większa popularność dzięki programom kulinarnym mięso z kaczki, indyka oraz gęsi. Do mięs drobiowych …

Czytaj więcej »

Tłusty czwartek – jak świętuje świat?

pączki na tłusty czwartek

Puszyste pączki, kruche faworki, domowe oponki – katalog ulubionych słodkości Polaków mieści naprawdę sporo smakołyków. Tym bardziej nie dziwi popularność tłustego czwartku, dnia w którym liczenie kalorii i troska o idealną figurę odchodzą na dalszy plan. Skąd wzięła się nad Wisłą ta słodka tradycja i jak ostatnie chwile karnawału obchodzone …

Czytaj więcej »

5 powodów, dla których warto postawić na catering dietetyczny

Catering dietetyczny to coraz popularniejsze zjawisko. Często można spotkać go również pod nazwą — dieta pudełkowa. Fenomen dowożenia jedzenie zapakowanego w pudelka pod drzwi klienta niesie ze sobą wiele korzyści. Sprawdź, dlaczego opłaca się wybrać catering dietetyczny. Nie marnuj czasu Gotowanie bez pasji nie sprawia zbyt dużej przyjemności i do …

Czytaj więcej »