Archwium dla tagu: owoce morza

Jak przyrządzić krewetki?

krewetki w tempurze

Krewetki – jedni je kochają, inni nienawidzą, ale nie można im odmówić uroku. Różowe, rumiane i aromatyczne, jeśli są odpowiednio przyrządzone, potrafią zachwycić zarówno wyglądem, jak i smakiem. Podstawą w przygotowaniu potraw z krewetkami są odpowiednie dodatki. W jaki sposób przyrządzić krewetki? Krewetki to jeden z najpopularniejszych owoców morza oraz …

Czytaj więcej »

Przysmaki kuchni francuskiej

Kuchnia francuska

Spośród wszystkich światowych kuchni warto w szczególności zwrócić uwagę na tę francuską, która każdemu Europejczykowi powinna przypaść do gustu, zachwycić bogactwem smaków i aromatów. Warto wiedzieć o tym, że choć każdy francuski region wyróżnia się zupełnie innymi daniami, jednak tymi najpopularniejszymi w całej Francji są oczywiście ślimaki, żabie udka, zupa …

Czytaj więcej »

Jak kupować i przygotowywać homary?

Przygotowanie homara

Owoce morza cieszą się obecnie bardzo dużą popularnością, a najsmaczniejszy z nich wszystkich jest homar, który może być przygotowywany na wiele różnych sposobów. Zaliczany jest do skorupiaków i żyje głównie w wodach Morza Północnego, Śródziemnego, a także w Atlantyku. Mięso homara należy do jednego z najsmaczniejszych i pomimo tego, że …

Czytaj więcej »

Jemy coraz więcej ryb

Polacy jedzą więcej ryb

Ludzie na całym świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. W ciągu ostatniego półwiecza ich konsumpcja na osobę wzrosła dwukrotnie. Średnie spożycie w Państwie Środka to 40 kg, a w Europie – 23 kg na osobę. Statystyczny Polak zjada rocznie tylko 12 kg. Zwiększone zapotrzebowanie na ryby i dodatkowo niewłaściwe połowy prowadzą jednak …

Czytaj więcej »