krewetki w tempurze
Krewetki w tempurze mogą najlepiej smakują zaraz razu po usmażeniu, gdy są ciepłe i chrupiące | fot.: stock.adobe.com

Jak przyrządzić krewetki?

Krewetki – jedni je kochają, inni nienawidzą, ale nie można im odmówić uroku. Różowe, rumiane i aromatyczne, jeśli są odpowiednio przyrządzone, potrafią zachwycić zarówno wyglądem, jak i smakiem. Podstawą w przygotowaniu potraw z krewetkami są odpowiednie dodatki.

W jaki sposób przyrządzić krewetki?

Krewetki to jeden z najpopularniejszych owoców morza oraz podstawowy składnik smacznej i zdrowej kuchni śródziemnomorskiej. Te niewielkie skorupiaki mają jedyny w  swoim rodzaju smak i wygląd oraz niewiele kalorii. Można je jeść solo, można przygotować z nich pyszny sos, lub dorzucić np. do ulubionego makaronu. W sklepach najczęściej można spotkać krewetki mrożone, które są tańsze, nie potrzebują zbyt wiele przygotowania i mogą od razu wylądować na patelni. Znacznie smaczniejsze będą te świeże, są rzadziej spotykane i wymagają odpowiedniego oczyszczenia, ale warte wysiłku i każdej złotówki – wynagradzają wszystko smakiem. Bez względu na rozmiar, świeże krewetki przed użyciem w kuchni zawsze wcześniej przygotować. Cały smak morza kryje się pod cienkim pancerzem, który należy w całości zdjąć razem z głową, ogonkiem i nogami krewetki – jadalny jest miękki środek. Zdjęty pancerz ma w sobie sporo smaku, warto wykorzystać do przyrządzenia aromatycznego wywaru, który może się przydać np. do zupy lub sosu. Kolejna ważną rzeczą jest oczyszczenie – z krewetki trzeba usunąć jelito. Czynność jest bardzo prosta, wystarczy naciąć ją wzdłuż grzbietu i wyjąć czarną część np. przy pomocy wykałaczki. Na koniec pozostaje wypłukać oraz osuszyć krewetki i można zabierać się za gotowanie.

Smaczne potrawy z krewetkami w roli głównej

Podstawą w przyrządzaniu krewetek są odpowiednie przyprawy i dodatki, które podbiją ich smak, ale go nie stłumią. Krewetki doskonale komponują się w towarzystwie świeżej pietruszki, czosnku, cytryny, kremowej śmietanki, masła, pomidorów czy papryczki chili. Do jakich dań można je wykorzystać? Do bardzo wielu.

Koktajl krewetkowy

koktajl krewetkowy
Wbrew pozorom koktajl krewetkowy nie jest napojem, a sałatką i niezwykle efektowną przystawką | fot.: stock.adobe.com

Wbrew pozorom koktajl krewetkowy nie jest napojem, a sałatką i niezwykle efektowną przystawką. W tym przepisie podstawą są krewetki blanszowane, a nie smażone. Wystarczy je na kilka minut wrzucić do gorącej wody, po wyjęciu skropić sokiem z cytryny, wyłożyć na mieszankę sałaty, świeżego ogórka, czosnku, pieprzu i soli oraz polać prostym sosem z majonezu i ketchupu. Koktajl powinien być podawany w szklanym naczyniu – najlepiej prezentuje się w kieliszku do martini.

Krewetki w kremowym sosie

krewetki z makaronem
Najpopularniejszym daniem jest makaron z krewetkami, w wielu wariacjach | fot.: stock.adobe.com

Najpopularniejszym daniem jest makaron z krewetkami, w wielu wariacjach. Podstawą jest makaron spaghetti i krewetki smażone na złoty kolor na maśle, z dodatkiem posiekanej pietruszki, papryczki chili, czosnku i pieprzu. Aby powstał sos, do podsmażonych składników należy dodać słodkiej śmietanki. Makaron można zastąpić rumianą bagietką, która wyjątkowo dobrze smakuje w duecie z maślano-czosnkowym sosem krewetkowym.

Krewetki w panierce

W kuchni wschodniej krewetki bardzo często są przyrządzane w tempurze, która jest odpowiednikiem naszej panierki lub ciasta. Krewetki w tempurze mogą najlepiej smakują zaraz razu po usmażeniu, gdy są ciepłe i chrupiące. Do przygotowania tempury potrzebne są tylko 4 składniki – mąka pszenna wymieszana z ziemniaczaną, woda i żółtko, po wymieszaniu powinny mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Świeże krewetki wystarczy skropić cytryną, zanurzyć w gęstym cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.

Krewetki mogą być podane jako przekąska lub główne danie, są szybkie w przygotowaniu, smaczne i na pewno zaskoczą wszystkich gości.

AMU

Sprawdź także

kawałki kurczaka w chrupiącej panierce

Top 5 najczęściej zamawianych dań na wynos

Dania na wynos, fast foody i street foody przeżywają obecnie swoją drugą młodość i stają …