Kurczak teriyaki
Kurczak teriyaki to prawdziwy klasyk | fot.: materiał partnera

Sos teriyaki – jak smakuje i z jakimi daniami go jeść?

Coraz większa dostępność produktów kulinarnych z całego świata przeobraża nasze upodobania kulinarne. Chętnie sięgamy po dania z Azji, Hiszpanii czy krajów Ameryki Południowej. Modyfikujemy również sprawdzone przepisy, sięgając choćby po orientalne przyprawy. Uznanie zyskuje sobie m.in. sos teriyaki.

Odkryj smaki Azji

Istotę sosu teriyaki skrywa już jego nazwa. „Teri” oznacza tyle, co „połysk”, a „yaki” – „grillować”. Głównym zastosowaniem tego sosu jest więc glazurowanie mięs przed ich upieczeniem. W kulturze japońskiej znacznie częściej wykorzystywano go jednak do przyrządzania ryb. Ta orientalna przyprawa, przez swój wyjątkowy smak, może być jednak stosowana w wielu sytuacjach. Jej podstawą jest sos sojowy, a słoność przełamana jest miodem oraz słodką sake o nazwie mirin. Uzyskujemy dzięki temu wyjątkowy słono-słodki smak marynaty, która idealnie sprawdza się do przyrządzania mięs. Trzeba jednak pamiętać, że na rynku znajdziemy sosy teriyaki w różnych odmianach. Kikkoman, ceniony producent sosu sojowego, oferuje całą linię tych przypraw, wzbogacanych różnymi dodatkami np. prażonym sezamem czy pieczonym czosnkiem. Wszystko to pozwala na wykorzystanie sosu do wielu przepisów.

Nie tylko do grilla

Dużą zaletą marynaty teriyaki od Kikkoman jest fakt, że jest ona gotową mieszanką, która nada wyjątkowy smak wszelkim potrawom mięsnym. Można użyć jej bezpośrednio do zamarynowania wołowiny, wieprzowiny, drobiu czy ryb, bez konieczności mieszania z innymi przyprawami. Oczywiście, jeśli zależy nam na uzyskaniu określonych efektów smakowych, nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać go do przygotowania własnej marynaty. Poniżej podajemy kilka pomysłów na dania z zastosowaniem tego wyjątkowego sosu.

Kurczak teriyaki

To prawdziwy klasyk. Delikatny i soczysty kurczak, który przygotujesz tradycyjną japońską metodą. Najczęściej stosuje się tutaj mięso bez kości, za to ze skórką. Choć wiele osób zapieka lub grilluje mięso, tradycyjnie smaży się je na patelni, podlewając stopniowo sosem teriyaki. Jeśli zależy Ci na dobrej jakości dania, postaw na naturalnie warzony sos Kikkoman, który nada potrawie niepowtarzalny aromat.

Łosoś teriyaki

Danie często goszczące na japońskich stołach. Mięso kroi się tutaj w dość cienkie paski, by nie było potrzeby marynowania. Po wstępnym obsmażeniu ryby zdejmujemy ją z patelni, na której rozgrzewamy nasz sos. Ryba znów ląduje na patelni i podduszamy ją jeszcze chwilę, polewając łyżką sosem z patelni. Idealnym dodatkiem do takiej ryby są gotowane warzywa.

Smażone tofu

Może być przekąską albo daniem głównym (np. podane z ryżem). Po osuszeniu tofu kroimy je w kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej lub kukurydzianej. Kostki przesmażamy na odrobinie oleju. Kiedy będą już zrumienione z każdej strony, na patelnię wlewamy trochę sosu teriyaki Kikkoman. Ze względu na obecność mąki sos po chwili zacznie gęstnieć. Tak przygotowane tofu można udekorować szczypiorkiem lub skórką cytryny.

Sos teriyaki może być stosowany w naprawdę wielu daniach. Będzie doskonałym dodatkiem do duszonej wieprzowiny, sajgonek, burgerów, pulpetów, udek i wybranych zup (pamiętajmy o tym, że łączy smak słony i słodki). Warto jednak zawsze wybierać produkty bez konserwantów i substancji chemicznych, tj. sosy Kikkoman, które powstają wyłącznie na naturalnych składnikach.

Materiał partnera

Sprawdź także

street food

Najciekawsze trendy kulinarne tego roku

Coraz większą wagę przywiązujemy do tego, co ląduje na naszych talerzach. I nie chodzi tylko …