Strona główna / Archwium dla tagu: kuchnie świata

Archwium dla tagu: kuchnie świata

Top 5 najczęściej zamawianych dań na wynos

kawałki kurczaka w chrupiącej panierce

Dania na wynos, fast foody i street foody przeżywają obecnie swoją drugą młodość i stają się coraz bardziej popularne – szacuje się, że za kilka lat ponad połowa kupowanego jedzenia będzie zamawiana właśnie przez Internet. Ich szybkie przygotowanie i smak zachęcają coraz więcej osób. Niemniej dań dostępnych na rynku jest …

Czytaj więcej »

Sprowadź na swój stół atrakcyjne potrawy kuchni hiszpańskiej!

Hiszpańskie tapas

Kuchnia hiszpańska, choć wydawałoby się że wyjątkowo spójna pod względem kulturowo – geograficznym, jest pełna kontrastów i różnic. Półwysep Iberyjski dzieli się na wiele regionów, które warto poznać pod względem gastronomicznym, gdyż wzajemnie się uzupełniają i każdy smakosz znajdzie w nich swoje wybrane danie. Andaluzja słynie z potraw natury śródziemnomorskiej. …

Czytaj więcej »

Egzotyczne wakacje: Wietnam

Wietnam - kobieta naprawiająca sieci

Tropikalny klimat, egzotyka Dalekiego Wschodu, piaszczyste plaże, wyśmienite, orientalne jedzenie i bogata, ale i trudna historia: to wszystko może zaoferować nam Wietnam. Ten kraj na Półwyspie Indochińskim to wciąż mniej popularny kierunek niż Tajlandia czy Malediwy, ale zdecydowanie warty polecenia. Klimat Wietnam rozciąga się wzdłuż południka na długość ponad 1650 …

Czytaj więcej »

Najciekawsze trendy kulinarne tego roku

street food

Coraz większą wagę przywiązujemy do tego, co ląduje na naszych talerzach. I nie chodzi tylko o wygląd potrawy, choć i ten zyskuje na znaczeniu, ale także o to, jaki wpływ ma jedzenie na samopoczucie, wygląd i stan zdrowia. Nieustająco szukamy tez nowych smaków i ich fuzji w kuchniach całego świata. …

Czytaj więcej »

Kuchnia koreańska: jak zrobić pyszne kimchi

przepis na kimchi

Kimchi to tradycyjna potrawa koreańska, która ze względu na liczne walory zdrowotne coraz bardziej zachwyca świat. Może być przystawką albo dodatkiem do najróżniejszych dań. Zawiera kiszone warzywa, głównie kapustę pekińską, której wyjątkowy smak i aromat uzyskuje się poprzez dodanie ostrych przypraw. Koreańczycy przygotowują spore ilości kimchi na całą zimę i …

Czytaj więcej »

Tofu – do czego przydaje się w kuchni

tofu w kuchni

Tofu to rodzaj sera wykonanego z mleka sojowego. Dla wegan i wegetarian stanowi zamiennik klasycznego twarożku, a dzięki temu, że tofu występuje w kilku odmianach, można go wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Dzięki zawartości białka i zdrowych tłuszczów stanowi wartościowy dodatek do posiłku. Jak skomponować tofu z innymi składnikami? Co …

Czytaj więcej »

Przysmaki kuchni francuskiej

Kuchnia francuska

Spośród wszystkich światowych kuchni warto w szczególności zwrócić uwagę na tę francuską, która każdemu Europejczykowi powinna przypaść do gustu, zachwycić bogactwem smaków i aromatów. Warto wiedzieć o tym, że choć każdy francuski region wyróżnia się zupełnie innymi daniami, jednak tymi najpopularniejszymi w całej Francji są oczywiście ślimaki, żabie udka, zupa …

Czytaj więcej »

Co wiesz o kuchni gruzińskiej?

chaczapuri

Kuchnia gruzińska – niektórzy kojarzą ją tylko z niewielkimi pierożkami chinkali o uroczym i specyficznym kształcie. Choć niezbyt znana, kuchnia gruzińska jest zdecydowanie warta spróbowania – nie bez powodu smakosze uznają potrawy gruzińskie za jedne ze smaczniejszych i ciekawszych dań, jakie dane im było zjeść. Tradycyjna kuchnia gruzińska to mnóstwo doskonałych serów, …

Czytaj więcej »

Zielona herbata z miętą, czyli marokańska inspiracja

Nigdzie herbata nie smakuje tak, jak w Maroku. Słodka, a zarazem orzeźwiająca, daje wytchnienie podczas upałów. Marokańczycy celebrują wspólną herbatę: ceremoniał wymaga, żeby parzenie i picie odbywało się w milczeniu. Czas na rozmowy jest potem. Gorący napój podnosi temperaturę ciała, a więc przynosi ulgę od upałów. Jeśli pod ręką nie …

Czytaj więcej »