japońskie sushi
Tajemnica doskonałego smaku sushi tkwi nie tylko w misternej kompozycji składników. Każdy z nich musi się cechować świeżością oraz najwyższą jakością | fot.: stock.adobe.com

Kuchnie świata: najlepsze potrawy z Japonii

Dania rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni cieszą się coraz większą popularnością w naszym kraju. Łatwy dostęp do produktów spożywczych sprawia, że większość z nich można przygotować samodzielnie, a nie tylko próbować w restauracjach. Przedstawiamy najlepsze potrawy rodem z Japonii.

Sushi

Sushi to potrawa znana na całym świecie. W większości przypadków przyjmuje postać prasowanego ryżu z kawałkiem surowej ryby lub skorupiaka na wierzchu. Nierzadko jest zawijane w nori, czyli algi morskie zawierające ogrom składników odżywczych. Zazwyczaj sushi jest podawane w towarzystwie sosu sojowego oraz wasabi. Ten ostatni dodatek, to japoński chrzan o zielonym kolorze. Wasabi charakteryzuje się bardzo ostrym, a zarazem uzależniającym smakiem. Co ważne, przygotowanie sushi z rybami wymaga stosowania gatunków żyjących w morzach. Przykładowo, może to być łosoś, tuńczyk lub węgorz. W przypadku miłośników owoców morza warto stawiać na krewetki, ośmiornice oraz kałamarnice.

sushi na desce
Co ważne, przygotowanie sushi z rybami wymaga stosowania gatunków żyjących w morzach| fot.: stock.adobe.com

Tajemnica doskonałego smaku sushi tkwi nie tylko w misternej kompozycji składników. Każdy z nich musi się cechować świeżością oraz najwyższą jakością, w przeciwnym razie danie nie będzie przypominało tych serwowanych w Japonii.

Pierożki Gyoza

japońskie pierożki gyoza
W japońskich restauracjach pierożki gyoza pełnią rolę przystawki | fot.: stock.adobe.com

Gyoza to japońska wersja chińskich pierogów, która podbiła serca milionów miłośników dobrego jedzenia na całym świecie. Pierogi są nadziewane pikantnym mięsem mielonym, na przykład z wieprzowiny lub indyka oraz różnymi warzywami. Nierzadko jest to kapusta pekińska, cebula oraz czosnek. Pierogi są poddawane dwukrotnej obróbce, dzięki czemu cechują się niezwykle charakterystycznym smakiem. Smażenie sprawia, że ciasto staje się chrupiące, a późniejsze gotowanie czyni je delikatnymi. Dzięki tym cechom stanowią bardzo ciekawą alternatywę dla tradycyjnych pierogów jedzonych w Polsce. W japońskich restauracjach pierożki gyoza pełnią rolę przystawki. Są podawane w towarzystwie sosu sojowego. W odróżnieniu od swoich chińskich odpowiedników gyoza nie są serwowane w zupie z kurczaka.

Yakiniku

yakiniku
Danie jest przygotowywane na stole, przy którym znajdują się goście | fot.: stock.adobe.com

Yakiniku to strzał w dziesiątkę dla wszystkich fanów spożywania dużej ilości mięsa. W zależności indywidualnych preferencji danie może być tworzone z wołowiny, wieprzowiny, a niekiedy z podrobów lub owoców morza. Niezależnie od ostatecznego wyboru mięso jest krojone na liczne, małe kawałki. Mięsa są podawane w towarzystwie wybranych warzyw, na przykład zielonej papryki i kapusty pekińskiej. Wielu Japończyków decyduje się na jego spożywanie w towarzystwie ryżu. Yakiniku jest oblewane aromatycznym sosem, który zawiera słodką przyprawę mirin, ocet ryżowy, cukier oraz sos sojowy. Jego sposób przyrządzania i podawania w tradycyjnych japońskich restauracjach cieszy się olbrzymią popularnością. Danie jest przygotowywane na stole, przy którym znajdują się goście. Po środku stołu umieszczony jest mały grill służący do obróbki mięsa, a klienci restauracji mogą korzystać z pałeczek i wybierać gotowe mięso bezpośrednio z grilla. Taki rodzaj spożywania posiłków sprzyja spotkaniom towarzyskim, na przykład wypadom z przyjaciółmi lub rodzinnym wyjściom. Warto dodać, że Yakiniku zdaje egzamin w towarzystwie jasnego, japońskiego lagera.

Zupa Miso

zupa miso
Zupa z fermentowanych nasion soi może zawiera wiele warzyw, na przykład kapustę pekińską lub jarmuż oraz takie dodatki jak kawałki ryb, a nawet tofu | fot.: stock.adobe.com

Jest to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni japońskiej. Jest sporządzana na bazie dashi, czyli bulionu z wodorostów, sosu miso oraz płatków ryby bonito. Ta z pozoru dziwna mieszanka przypada do gustu większości ludziom, którzy mieli okazje jej spróbować. Zupa z fermentowanych nasion soi może zawiera wiele warzyw, na przykład kapustę pekińską lub jarmuż oraz takie dodatki jak kawałki ryb, a nawet tofu. Cechuje się charakterystycznym, niezapomnianym smakiem, a w dodatku stanowi prawdziwą bombę witaminową i źródło wielu istotnych składników odżywczych. Według tradycji z Kraju Kwitnącej Wiśni dodatki mają odzwierciedlać aktualną porę roku. Zupę miso można zamówić w każdej prawdziwej japońskiej restauracji, a jej skoncentrowany smak przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Warto dodać, że łatwy dostęp do japońskich półproduktów i przypraw sprawia, że można ją przyrządzić we własnym domu.

TNE

Sprawdź także

Fifth Avenue, Nowy Jork, USA

Zakupy na świecie: Najlepsze miejscówki dla miłośników mody

Dla wielu podróżników, zakupy są integralną częścią odkrywania nowych miejsc. Od luksusowych domów mody po …