Dania na wynos, fast foody i street foody przeżywają obecnie swoją drugą młodość i stają się coraz bardziej popularne – szacuje się, że za kilka lat ponad połowa kupowanego jedzenia będzie zamawiana właśnie przez Internet. Ich szybkie przygotowanie i smak zachęcają coraz więcej osób. Niemniej dań dostępnych na rynku jest …
Czytaj więcej »Nie tylko kimchi, czyli kilka słów o kuchni koreańskiej
Restauracje chińskie mają w Polsce długą tradycję – w każdym większym mieście znajduje się z pewnością przynajmniej jeden lokal z wystrojem w charakterystycznych, złoto-czerwonych barwach. Bary sushi to kolejny etap wkraczania kuchni azjatyckich w nasz nadwiślański pejzaż kulinarny. Od kilku sezonów zauważyć można, że w cieniu jadłodajni chińskich i japońskich …
Czytaj więcej »Japoński akcent w kuchni – sushi z wędzonym łososiem i serkiem
Japoński akcent w kuchni? Przygotuj własnoręcznie pyszne sushi. Domowe smakuje najlepiej, gdyż sami możemy zdecydować jak zestawimy nasze składniki i co najważniejsze mamy ogromną satysfakcję z samodzielnego przygotowania. W naszej propozycji postawiliśmy na prostotę i wyrazisty, a zarazem delikatny smak. Wędzony łosoś, który swoim aromatem pobudza nasze kubki smakowe, to …
Czytaj więcej »Idealne sushi? Nic trudnego!
Co zrobić kiedy na wieczór zapowiedzą się znajomi a nam znudziło się serwowanie im kanapek lub zamawianie fast foodów? Możemy przygotować coś, co zaskoczy gości i sprawi, że nie będą chcieli uwierzyć, że przygotowaliśmy to samodzielnie. Jak wykonać idealne sushi? Ryż to podstawa Wybierając ryż, musimy zwrócić uwagę na to, …
Czytaj więcej »Napady nieposkromionego apetytu? Unikaj tych wyzwalaczy
Słodycze, fast food, dania instant – nie jest tajemnicą, że niektóre potrawy dają jedynie krótkotrwałe uczucie nasycenia. Wysoka zawartość cukru, soli, węglowodany proste, ale także dodatkowe składniki (konserwanty, wzmacniacze smaku) oszukują ciało i mózg, co powoduje, że jemy więcej i więcej. Ale w naszym codziennym menu bez problemu znaleźć można …
Czytaj więcej »