tofu w kuchni
Jak skomponować tofu z innymi składnikami? Co można przyrządzić z wykorzystaniem tofu? | fot.: Fotolia
Strona główna / Styl życia / Smaki / Tofu – do czego przydaje się w kuchni

Tofu – do czego przydaje się w kuchni

Tofu to rodzaj sera wykonanego z mleka sojowego. Dla wegan i wegetarian stanowi zamiennik klasycznego twarożku, a dzięki temu, że tofu występuje w kilku odmianach, można go wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Dzięki zawartości białka i zdrowych tłuszczów stanowi wartościowy dodatek do posiłku. Jak skomponować tofu z innymi składnikami? Co można przyrządzić z wykorzystaniem tofu?

Kanapki z tofu

Najprostsze i najszybsze rozwiązanie to proste, ale pyszne kanapki z tofu. Choć na początek umówmy się: tofu samo w sobie jest produktem bez smaku, a więc wymaga określonej oprawy albo sosu, który mogłoby wchłonąć. Jeśli więc chcemy przygotować kanapki z tofu, trzeba do niego dodać bardziej wyraziste dodatki: oliwki, suszone pomidory albo rukolę. Natomiast tofu wędzone, które także doskonale będzie smakowało z pieczywem, nie wymaga dodatkowego podkręcania smaku, ponieważ już samo w sobie ma charakterystyczny, lekko słony smak.

Tofu jedwabiste

Tofu jedwabiste to twarożek, którego konsystencja przypomina nieco gęstą śmietanę. Dzięki temu tofu jedwabiste, poza najzwyklejszym wykorzystaniem – na kanapkach, sprawdzi się także w wielu innych konfiguracjach. Może z powodzeniem zastąpić mleko lub śmietanę w zupie, sosie albo dowolnej innej potrawie. Będzie też świetnym zamiennikiem żółtego sera, co pozwoli na przyrządzenie domowej, wegetariańskiej pizzy, która smakuje jak tradycyjna. Tofu jedwabiste będzie też wybornie smakować w postaci omletu z warzywami.

Zamiennik mięsa

Wspomniana już, wysoka zawartość białka w tofu, daje możliwość stosowania go jako zamiennik mięsa w znanych potrawach. Najbardziej do tego celu będzie nadawało się tofu twarde, które przypomina z wyglądu zwykły biały ser. Jego właściwości pozwalają na to, że tofu zachowuje kształt nadany podczas krojenia i nie traci swojej konsystencji podczas gotowania. Dlatego można je użyć do smażenia w panierce – podobnie jak kotlety drobiowe albo wieprzowe. Twarde tofu, które zostanie pokrojone w kostkę, świetnie nada się jako dodatek do gulaszu – zamiast mięsa. Podobnie można je wykorzystać w zupie. Przygotowując spaghetti bolognese, zamiast wołowiny można dodać rozkruszone tofu, przez co potrawa będzie tak samo pożywna, ale zdrowsza. Tak samo warto postąpić gotując lasagne. Oczywiście tofu jest też jednym z podstawowych składników niektórych kuchni egzotycznych, w tym tajskiej czy koreańskiej. Bez niego nie powstanie żaden pad thai – ani w wersji wegetariańskiej, ani klasycznej z kurczakiem czy krewetkami.

Wegańska jajecznica

Wiele osób, które nie chcą lub nie mogą jeść mięsa, jajek oraz nabiału, żałuje, że już nigdy nie skosztują jajecznicy na śniadanie. Jednak istnieje wegański odpowiednik tradycyjnej jajecznicy – nazywa się tofucznica i oczywiście, jak nazwa wskazuje, tofu jest jej głównym składnikiem.

tofucznica
Tofucznicę można zjeść z ulubionym pieczywem oraz warzywami: pomidorem, papryką, cukinią | fot.: Fotolia

Jak przyrządzić tofucznicę? Jej wykonanie jest tak samo poste i szybkie jak wykonanie jajecznicy. Wystarczy pokruszyć tofu, dodać na rozgrzaną patelnię i smażyć kilka minut. Następnie doprawić ulubionymi przyprawami – szczególnie pasuje tutaj wędzona słodka papryka oraz kminek. Do tofucznicy, podobnie jak do jej pierwowzoru, często dodaje się pokrojony świeży szczypiorek. Tofucznicę można zjeść z ulubionym pieczywem oraz warzywami: pomidorem, papryką, cukinią.

Jak widać, tofu daje duże pole do eksperymentów i warto wypróbować je w kuchni.

PAC

Sprawdź także

chaczapuri

Co wiesz o kuchni gruzińskiej?

Kuchnia gruzińska – niektórzy kojarzą ją tylko z niewielkimi pierożkami chinkali o uroczym i specyficznym kształcie. …