Archwium dla tagu: soja

Odkryj moc roślin strączkowych!

groszek w strączkach

Rośliny strączkowe – za sprawą rosnącej popularności diety roślinnej – mają coraz większe grono fanów. Ciecierzyca, fasola, bób czy soczewica są bardzo pożywne i sycące, zawierają też wiele cennych witamin i minerałów. Jaka moc kryje się w roślinach strączkowych? Soja – bogactwo składników odżywczych Rośliny strączkowe są cennym źródłem wielu …

Czytaj więcej »

Tofu – do czego przydaje się w kuchni

tofu w kuchni

Tofu to rodzaj sera wykonanego z mleka sojowego. Dla wegan i wegetarian stanowi zamiennik klasycznego twarożku, a dzięki temu, że tofu występuje w kilku odmianach, można go wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Dzięki zawartości białka i zdrowych tłuszczów stanowi wartościowy dodatek do posiłku. Jak skomponować tofu z innymi składnikami? Co …

Czytaj więcej »