Strona główna / Uroda / Yerba Mate, jako dodatek do kosmetyków, mydeł i kąpieli ziołowych
Mydło z Yerba Mate
Liście yerba mate zawierają kompleks witamin i minerałów wspierających organizm tak od środka, jak i od zewnątrz. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Yerba Mate, jako dodatek do kosmetyków, mydeł i kąpieli ziołowych

Kto by pomyślał, że ulubiony napar mieszkańców Paragwaju, Argentyny, Brazylii i Urugwaju, może być z powodzeniem wykorzystywany do kosmetyków? Ostrokrzew paragwajski to jednak roślina o bardzo bogatym składzie chemicznym, który wpływa nie tylko na jej zdrowotne właściwości, ale też rosnącą popularność na całym świecie. Warto poznać możliwości zewnętrznego zastosowania Naparu Przyjaźni i skorzystać z dobrodziejstw natury dla skóry, włosów i pięknego wyglądu!

Saponiny, antyoksydanty, sole mineralne w yerba mate

Liście yerba mate zawierają kompleks witamin i minerałów wspierających organizm tak od środka, jak i od zewnątrz: A, B1, B2, C, E, H, magnez, potas, mangan, sód, żelazo, miedź, siarka, fosfor, krzem. Wpływają one na prawidłowy wygląd włosów i paznokci, zapewniając potrzebne człowiekowi składniki odżywcze w przyjemnej formie poprzez skórę. Natomiast odświeżające, odmładzające i przeciwdziałające starzeniu antyoksydanty, są prawdziwym rarytasem dla zmęczonej skóry! Saponiny zaś, którym zawdzięczamy piękną piankę w naparze, kiedy zalewamy yerba mate wodą, to substancje pieniące się, a zatem sprzyjające oczyszczaniu. Saponinowe rośliny używane są w przemyśle kosmetycznym od bardzo dawna i w zależności od ilości saponin, stosowane jako środki piorące, myjące czy oczyszczające.

Wspomniane związki czynne podczas fermentacji uwalniają się i przenikają do roztworu wodnego. Pomagają w utrzymaniu zdrowego, świeżego wyglądu skóry, działają na nią pobudzająco. Także wpływają na jej elastyczność i gładkość. Poza tym – odmładzają!

Dodatkowo, jak to podczas picia yerba mate – również w kąpieli odpręża i relaksuje! Lecz znaczny wpływ na to ma oczywiście forma stosowania yerby zewnętrznie. Chwila poświęcona swemu ciału, przyjemności płynącej z relaksu i z używania zdrowych kosmetyków, które zamiast niszczyć i uzależniać skórę, jak to robią chemiczne produkty – odbudowują jej delikatną strukturę.

Aromatyczna i orzeźwiająca kąpiel z yerba mate!

Kąpiel przy użyciu dobrej jakości mydła lub naturalnego płynu, to przyjemność, której w dzisiejszych czasach wielu sobie odmawia! Na szczęście coraz częściej wracamy do ręcznie robionych, zdrowych produktów kosmetycznych. Yerba mate jest rośliną odkrywaną pod tym kątem. Jej aromat i substancje czynne wpływają korzystnie na rozluźnienie psychiczne i fizyczne. Płyn lub mydło do kąpieli z olejkami eterycznymi, uzupełnione lub stworzone na bazie suszu yerbowego, jest z pewnością zielarską ciekawostką, ale też intrygującym tematem dla miłośników yerba mate.

Mydło z Yerba Mate
Kąpiel przy użyciu dobrej jakości mydła lub naturalnego płynu, to przyjemność. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

W sklepie YerbaMarket dostępne są ręcznie robione mydła glicerynowe, ze sproszkowaną yerba mate (mate green matcha), którą cechuje maksymalna zawartość polifenoli (antyoksydantów) oraz innych związków czynnych. Dzięki temu produkt kosmetyczny w pełni wykorzystuje potencjał regenerujący i wzmacniający skórę, włosy i paznokcie. Ponadto sproszkowana yerba mate pochodzi z ekologicznych i organicznych upraw, zapewniających zrównoważony rozwój lokalnego rolnictwa, gospodarki i handlu yerbą, a także daje susz całkowicie wolny od nawozów sztucznych i pestycydów.

Przy tak drobiazgowym spojrzeniu na sprawę użycia yerba mate w kosmetyce, możemy być spokojni o swoje zdrowie, piękno i rześkość każdego dnia i śmiało wyciągać rękę po mydełko yerbowe!

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Naturalne składniki aktywne

Składniki aktywne w kosmetykach – poznaj najważniejsze!

Algi, aloes, witaminy – wszystkie one nazywane są składnikami aktywnymi. Dodane do kosmetyków są doskonałą …