Mole spożywcze to niepożądany gość w naszej kuchni. Owad to tak naprawdę brązowo-szara ćma, której larwy uwielbiają żerować na produktach suchych, takich jak mąka, kasza, cukier, wszelkie ziarna, nawet suszone owoce, orzechy, nasiona roślin oraz (co najsmutniejsze dla łasuchów) czekolada. Jeśli w opakowaniach tych produktów zauważy się charakterystyczne zbrylenie i …
Czytaj więcej »Jak walczyć z brzydkim zapachem w lodówce
Lodówka to miejsce, w którym przechowujemy żywność wymagającą niskiej temperatury. Jest to w związku z tym ogromne skupisko pożywek dla bakterii i źródło wielu zapachów. Przechowując żywność w niewłaściwy sposób, łatwo spowodować, by zapachy te stały się naprawdę nieprzyjemne. Jak uniknąć takich sytuacji? Poza pilnowaniem dat ważności produktów, jest kilka …
Czytaj więcej »Ekosprzątanie, czyli jak zadbać o dom bez użycia chemii
Sprzątanie domu to nie lada wyzwanie – potrzeba na to nie tylko czasu, ale i różnorodnych detergentów i innych środków chemicznych, aby wszystko lśniło i pachniało. Ale czy na pewno? Obecnie dbamy o to, co jemy, segregujemy śmieci, staramy się używać mniej wody, dlaczego więc nie zatroszczyć się także o …
Czytaj więcej »SLS – czy jest się czego bać?
Sodium Lauryl Sulfate (SLS) to substancja chemiczna, która od wielu lat jest bardzo chętnie dodawana przez firmy kosmetyczne niemal do wszystkich produktów: poczynając od mydeł, szamponów, żeli pod prysznic, na pastach do zębów kończąc. To także jeden z bardziej kontrowersyjnych składników. Co koniecznie trzeba wiedzieć o SLS? SLS (Sodium Lauryl …
Czytaj więcej »