Archwium dla tagu: tłuszcze

Jedne przyjmuj z tłuszczem, inne popijaj wodą. Co warto wiedzieć o witaminach

tabletki witaminy w żelowych kapsułkach

Regularne dostarczanie odpowiednich ilości witamin do organizmu człowieka pomaga w prawidłowym jego funkcjonowaniu. Szczególnie ważne jest przyjmowanie witamin w okresie jesienno-zimowym. W ten sposób można wzmocnić swoją odporność. Jednak co warto wiedzieć o tych specyfikach? Obecność witamin w diecie Zróżnicowana dieta to podstawa do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego też w …

Czytaj więcej »

Tłuszcz nie musi być wrogiem – 5 produktów bogatych w tłuszcze, które warto uwzględnić w menu

zdrowe tłuszcze

Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Z tego powodu wiele osób uważa, że należy go unikać w jakiejkolwiek formie – zupełnie niesłusznie. Istnieją bowiem tłuszcze, które są dla nas niezwykle cenne. Jakie produkty powinny znaleźć się w naszej diecie, aby tłuszcze były naszym sprzymierzeńcem – radzi Adriana Szulińska, dietetyk …

Czytaj więcej »

Wyjątkowo tłusty czwartek

Tłusty czwartek

Przeciętny pączek ma około 300–350 kcal, a 100 gramów faworków – przeszło 475 kalorii. Nic więc dziwnego, że tłusty czwartek budzi rozterki nie tylko u osób będących na diecie. Eksperci wyliczyli, że spalenie kalorii z jednego pączka wymaga nie lada wysiłku. Może to być na przykład 12 minut wchodzenia po schodach, 20 minut …

Czytaj więcej »

Jakie tłuszcze dla dziecka?

Tłuszcze w diecie dla dzieci

Słodkie ciastka, drożdżówki, chipsy – kaloryczne i tłuste przekąski kuszą szczególnie dzieci. Efekt? Coraz więcej z nich ma dodatkowe kilogramy, które w dorosłym życiu mogą doprowadzić do wielu chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym takich jak m.in. miażdżyca, cukrzyca, nowotwory czy osteoporoza. Całkowita rezygnacja z tłuszczu też nie jest wskazana. Co zatem …

Czytaj więcej »

Nowa super dieta, czyli co wiedzą Szwedzi?

Nowa dieta szwedzka zasady i ograniczenia

Po diecie kopenhaskiej, co do której żywieniowcy mieli sporo zastrzeżeń, przychodzi czas na nową, odświeżoną wersję odchudzania po szwedzku. Kluczem do sukcesu jest ograniczenie węglowodanów i nastawienie się w odżywianiu na tłuszcze i białko. Zamiast szczegółowego, restrykcyjnego kilkunastodniowego jadłospisu, mamy zbiór ogólnych wytycznych. Tak pojęte podejście do diety, oprócz korzystnego …

Czytaj więcej »

Masło czy margaryna – czy jest o co kruszyć kopie?

Masło czy margaryna

Tłuszcze to podstawowy, a zarazem niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, stanowiący w żywieniu człowieka ważny element codziennej racji pokarmowej. Co do tego nikt chyba już dziś nie ma wątpliwości. Znacznie więcej kontrowersji niż ilość tłuszczów w diecie wywołuje kwestia, których tłuszczów powinno być w niej więcej – pochodzenia zwierzęcego czy …

Czytaj więcej »