Regularne dostarczanie odpowiednich ilości witamin do organizmu człowieka pomaga w prawidłowym jego funkcjonowaniu. Szczególnie ważne jest przyjmowanie witamin w okresie jesienno-zimowym. W ten sposób można wzmocnić swoją odporność. Jednak co warto wiedzieć o tych specyfikach? Obecność witamin w diecie Zróżnicowana dieta to podstawa do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego też w …
Czytaj więcej »3 składniki odżywcze, które poprawią kondycje włosów, skóry i paznokci
Wiele kobiet marzy o idealnym wyglądzie. Wszystko przez kolorowe magazyny oraz modelki, które ciągle są widoczne w programach telewizyjnych. W konsekwencji niektóre panie zaczynają wierzyć w to, że czegoś im brakuje, a ich aparycja nie jest odpowiednia. Takie myślenie prowadzi tylko do powstania kompleksów, które nie pozwalają w pełni cieszyć …
Czytaj więcej »Tłuszcz nie musi być wrogiem – 5 produktów bogatych w tłuszcze, które warto uwzględnić w menu
Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Z tego powodu wiele osób uważa, że należy go unikać w jakiejkolwiek formie – zupełnie niesłusznie. Istnieją bowiem tłuszcze, które są dla nas niezwykle cenne. Jakie produkty powinny znaleźć się w naszej diecie, aby tłuszcze były naszym sprzymierzeńcem – radzi Adriana Szulińska, dietetyk …
Czytaj więcej »Wyjątkowo tłusty czwartek
Przeciętny pączek ma około 300–350 kcal, a 100 gramów faworków – przeszło 475 kalorii. Nic więc dziwnego, że tłusty czwartek budzi rozterki nie tylko u osób będących na diecie. Eksperci wyliczyli, że spalenie kalorii z jednego pączka wymaga nie lada wysiłku. Może to być na przykład 12 minut wchodzenia po schodach, 20 minut …
Czytaj więcej »Jakie tłuszcze dla dziecka?
Słodkie ciastka, drożdżówki, chipsy – kaloryczne i tłuste przekąski kuszą szczególnie dzieci. Efekt? Coraz więcej z nich ma dodatkowe kilogramy, które w dorosłym życiu mogą doprowadzić do wielu chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym takich jak m.in. miażdżyca, cukrzyca, nowotwory czy osteoporoza. Całkowita rezygnacja z tłuszczu też nie jest wskazana. Co zatem …
Czytaj więcej »Nowa super dieta, czyli co wiedzą Szwedzi?
Po diecie kopenhaskiej, co do której żywieniowcy mieli sporo zastrzeżeń, przychodzi czas na nową, odświeżoną wersję odchudzania po szwedzku. Kluczem do sukcesu jest ograniczenie węglowodanów i nastawienie się w odżywianiu na tłuszcze i białko. Zamiast szczegółowego, restrykcyjnego kilkunastodniowego jadłospisu, mamy zbiór ogólnych wytycznych. Tak pojęte podejście do diety, oprócz korzystnego …
Czytaj więcej »Masło czy margaryna – czy jest o co kruszyć kopie?
Tłuszcze to podstawowy, a zarazem niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, stanowiący w żywieniu człowieka ważny element codziennej racji pokarmowej. Co do tego nikt chyba już dziś nie ma wątpliwości. Znacznie więcej kontrowersji niż ilość tłuszczów w diecie wywołuje kwestia, których tłuszczów powinno być w niej więcej – pochodzenia zwierzęcego czy …
Czytaj więcej »