Strona główna / Styl życia

Styl życia

Jak urządzić wnętrze w stylu art déco?

Wystrój w stylu art deco

Wystrój art déco łączy chaos, przepych i bogactwo z potrzebą użytkowości, wygody i funkcjonalności wnętrza. Styl ten pojawił się na Starym Kontynencie w latach 20. XX wieku, będąc złotym środkiem między ekskluzywną modą francuską, a potrzebą praktycznego i ergonomicznego wnętrza. Sprawdź, jak urządzić wnętrze w stylu art déco. Meble, kolory …

Czytaj więcej »

3 zupy fit, które wspomogą Twoją dietę!

Lekka zupa krem z pora

Zimowa dieta nie należy do najlżejszych. Z upodobaniem sięgamy po słodkie przekąski, a nasze obiady to prawdziwe bomby kalorii, które podstępnie odkładają się w naszym ciele, tworząc nadprogramowe kilogramy. Jeśli do tego dołożyć święta i karnawał możemy być pewne, że w niedługim czasie nasze ulubione spodnie staną się nieco przyciasne, …

Czytaj więcej »

Pierzga pszczela: skarb z ula

Pierzga pszczela

Miód to nie jedyny produkt, którym możemy się cieszyć dzięki mozolnej pracy pszczół. Prosto z ula pozyskuje się także m.in. pierzgę pszczelą nazywaną też czasem złotym pszczelim chlebkiem. To niezwykły i cenny dla zdrowia składnik, który warto włączyć do swojej diety! Pierzga w największym skrócie to zakonserwowany przez pszczoły pyłek …

Czytaj więcej »

Co jeść zimą?

Co jeść zimą

Zimą czujemy się osłabieni, rozdrażnieni i apatyczni. Niskie temperatury powodują również, że organizm zaczyna się domagać większej ilości pożywienia – najczęściej bardziej kalorycznego. By wspomóc nasz układ odpornościowy i pozostać pełnym energii, warto jednak nieco zmodyfikować swoje menu. Podstawą powinny być produkty, które dostarczają witaminy D3, kwasów omega-3 i antyoksydantów. W diecie nie może …

Czytaj więcej »

Kurczak w maślance, czyli przepis dla trzymających dietę

Lekki kurczak w maślance

Kolejny szybki pomysł na szybką i dietetyczną kolację. Minimum składników, chude mięso, orzeźwiająca marynata i patelnia grillowa (albo grill elektryczny) – i gotowe. Kurczak w maślance to świetna propozycja dla tych, którzy poszukują smacznych, acz lekkich przepisów. Kurczak w maślance składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka (najlepiej wolnowybiegowego) 3/4 szklanki …

Czytaj więcej »

Podróże w XVI wieku – koniecznie z przygodami

podróże w przeszłości

W czasach średniowiecza i renesansu podróżowali tylko ci, którzy musieli, a naprawdę daleko od domu zapuszczali się głównie różnego rodzaju awanturnicy, uciekający przed krwawą zemstą lub karą śmierci. Ale to, czego po drodze doświadczali, nie da się porównać z przeżyciami współczesnych podróżników. Łukasz Czeszumski – autor reportaży o mafii narkotykowej, …

Czytaj więcej »

Szybka przekąska: roladki z łososiem

Szybka przekąska - roladki z łososiem

Pomysł na banalnie prostą i szybką przekąskę. Sprawdzi się jako przystawka na imprezie, drugie śniadanie w domu albo danie, które można spakować do śniadaniówki (zwanej także lunch boxem). W roli głównej – łosoś. Żeby było zdrowo, ale nadal smacznie – zrezygnujemy z majonezu i dodamy warzywa. Proste? Proste. Roladki z …

Czytaj więcej »

Co warto wiedzieć o podawaniu whisky?

Karafka i szklanki do whisky

Jedni ją kochają, inni nienawidzą. Mowa o szlachetnym trunku, który kojarzy nam się z eleganckimi mężczyznami i niekwestionowaną klasą. Whisky od lat uchodzi właśnie za taki alkohol. Dodaje klasy  każdemu kameralnemu przyjęciu, a wokół jej podawaniu tworzy się wiele legend i mitów. Warto je sprostować i skupić się na eleganckim …

Czytaj więcej »

Pozłacane pierścionki na zimowy czas

Biżuteria Ania Kruk

Pierścionki jedna z  najczęściej noszonej biżuterii przez kobiety. Te niepozorne dodatki towarzyszą nam już od lat szkolnych, kiedy po raz pierwszy zastąpiłyśmy jadalne, cukierkowe ozdoby, obrączkami z kolorowymi oczkami. Obecnie, choć czas szkolny mamy już za sobą, wciąż kochamy błyskotki na palce. Zwłaszcza, gdy występują one w pozłacanej formie, która …

Czytaj więcej »