Pokrętła w płycie indukcyjnej
Płyty są wyposażone w wiele dodatkowych i przydatnych funkcji. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Płyta dwupalnikowa indukcyjna – wady i zalety

Obecnie na rynku można znaleźć wiele rodzajów płyt grzewczych. Jednym z typów jest płyta indukcyjna. Zobacz więc czy sprawdzi się w Twojej kuchni.

Płyta indukcyjna to rodzaj płyty grzewczej, która zasilana jest prądem elektrycznym. Wykorzystuje ona szybkozmienne pole magnetyczne. Płyta indukcyjna grzeje znacznie szybciej niż płyta elektryczna czy gazowa. W przeciwieństwie do nich nagrzaniu nie ulega cała tafla płyty lub konkretny obszar, ale dno naczynia. Czym powinna cechować się dobra płyta indukcyjna? To pytanie zadaje sobie każdy kto jest przed jej zakupem. Dlatego poniżej przedstawiamy mocne i słabe strony płyty indukcyjnej.

Jak działa dobra płyta indukcyjna?

Pole grzewcze płyty indukcyjnej pod swoją powierzchnią posiada specjalne cewki generujące szybkozmienne pole magnetyczne. Pole to reaguje z dnem naczyń przeznaczonych do używania właśnie na kuchenkach indukcyjnych, które są przyciągane przez magnes (ze stali lub żeliwa). W skutek indukowania prądów wirowych dno naczynia rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury.

Płyty indukcyjne dwupalnikowe – dla kogo?

Płyta indukcyjna dwupalnikowa to doskonały, sprawdzony wybór do małej kuchni. Po pierwsze: za zakupem właśnie takiej płyty przemawiają jej wyjątkowo kompaktowe wymiary. Każda płyta indukcyjna dwupalnikowa wyróżnia się nowoczesnym designem oraz możliwością dopasowania kształtu do zabudowy kuchennej (na przykład, płyta indukcyjna narożna). Płyta indukcyjna dwupalnikowa spokojnie wystarczy singlom lub parom, które gotują mało i rzadko.

Zalety płyt indukcyjnych

  • Ekonomiczne – dzięki ogrzewaniu tylko naczynia, a nie całej płyty zużywane jest mniej energii elektrycznej.
  • Bezpieczne – nagrzewane jest tylko dno garnka – wszystko dookoła pola grzewczego pozostaje chłodne lub jest tylko lekko ciepłe. To szczególnie ważne, gdy w naszym domu są dzieci.
  • Szybsze przygotowanie potraw – przy funkcji Power Boost, czas przygotowania potraw może być krótszy nawet o połowę.
  • Zapewniają zdrowsze potrawy – dzięki bezpośredniemu działaniu na pożywienie i możliwości dostosowania temperatury, warzywa nie tracą tylu witamin, a mięso jest bardziej soczyste.
  • Płyty są wyposażone w wiele dodatkowych i przydatnych funkcji.
  • Prostota obsługi
  • Łatwe czyszczeniesą one bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Wynika to przede wszystkim z braku różnego rodzaju zakamarków charakterystycznych na przykład dla płyt gazowych. Ponadto powłoki, z których wykonane są płyty indukcyjne, trudno jest zarysować.
  • Łatwa diagnostyka uszkodzeń, dzięki wyświetlaniu kodu błędu. Znaczenie konkretnego symbolu możemy sprawdzić w instrukcji lub w Internecie. W ostateczności możemy też skontaktować się z serwisem. Znając symbol błędu, serwisant będzie lepiej przygotowany do naprawy.
  • Elegancki i estetyczny wygląd.
  • Możliwością dopasowania kształtu do zabudowy kuchennej (na przykład, płyta indukcyjna narożna)

Wady płyt indukcyjnych

  • Konieczność kupna garnków wykonanych ze stali ferromagnetycznej.
  • Wysoka cena.
  • Nie każdy może zamontować taką płytę w kuchni ze względu na wytwarzane pole magnetyczne – tego typu rozwiązań nie należy wykorzystywać przy osobach z rozrusznikiem serca.
  • Bardziej awaryjne.
  • Czyszczenie zarówno naczyń indukcyjnych, jak i samej płyty wymaga użycia specjalnych środków.
  • Płyt indukcyjnych nie powinny też używać osoby z rozrusznikami serca. Jeśli mamy taką w rodzinie, to lepiej zrezygnować z zakupu. Płyty indukcyjne wytwarzają pole magnetyczne, które możne zakłócać działanie rozruszników.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

zasłony do kuchni

Jakie kolory zasłon do kuchni będą pasować do Twojego wnętrza? 3 zasady doboru

Zasłony kuchenne zazwyczaj pełnią funkcję dekoracyjną, a nie praktyczną. Podczas gdy w salonie i w …