Nie należy całkowicie eliminować cukru z diety – przekonują eksperci. Bez szkody dla zdrowia i sylwetki można spożywać zwłaszcza cukier naturalnie obecny w owocach i warzywach. Kontrolować trzeba natomiast ilość spożywanego cukru dodanego, który jest obecny w takich produktach jak parówki, wędliny czy keczup. Według WHO ilość cukru dodanego w codziennej diecie nie powinna przekraczać 12 łyżeczek. Opinie …
Czytaj więcej »Nie liczysz kalorii w napojach? To błąd
Polacy nie mają nawyku liczenia kalorii, zapominają o tym zwłaszcza w kwestii napojów. Niestety, wiele jest wysokoenergetycznych, co jest istotne głównie latem, gdy spożywa się więcej płynów. Planując posiłki, Polacy nie biorą też pod uwagę poziomu swojej aktywności fizycznej. Z informacji Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością wynika, że zdecydowana większość Polaków nie ma zwyczaju kontrolowania …
Czytaj więcej »Rośnie sprzedaż napojów bezalkoholowych
Łączna wartość rynku napojów bezalkoholowych przekroczyła 12 mld zł, a najbardziej wartościową kategorią są napoje gazowane. Rynek charakteryzuje się silną sezonowością – w lecie sprzedaje się ich o 50 proc. więcej niż w chłodnych miesiącach. Popularnością cieszą się przede wszystkim napoje takie jak cola, które odpowiadają za 60 proc. całości sprzedaży napojów gazowanych. …
Czytaj więcej »Czym słodzić, żeby nie zaszkodzić?
Nazywano go słodkim narkotykiem, białą śmiercią – swego czasu cukier posądzano o przyczynianie się do chorób cywilizacyjnych i zalecano kategoryczne usunięcie go z diety. Nastąpiła moda na słodziki, niskokaloryczne aspartam, sacharyna i sukularoza pojawiały się we wszystkich produktach light. Po pewnym czasie okazało się, że i one nie są bez …
Czytaj więcej »Szykuje się naprawdę upalny weekend
Pierwszy lipcowy weekend zapowiada się wyjątkowo upalnie – temperatury na słupkach rtęci przekroczą 30 stopni Celsjusza. Takie upały dla wszystkich, którzy nie spędzą weekendu nad wodą ani w lesie, mogą być solidnym obciążeniem. Dziś podpowiemy, jak się nie przegrzać w mieście. Jak podaje w oficjalnym komunikacie Instytut Meteorologii i Gospodarki …
Czytaj więcej »