Strona główna / Zdrowie / Diagnoza: nietolerancja laktozy. Zalecenie: zero nabiału. Niekoniecznie!
Mleko w szklance na murku
Problemy żołądkowe (wzdęcia, bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka) pojawiają się zazwyczaj około pół godziny po spożyciu produktów zawierających cukier mleczny. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Diagnoza: nietolerancja laktozy. Zalecenie: zero nabiału. Niekoniecznie!

Ból brzucha po porannej kawie lub urodzinowym cieście? Wyścig do toalety po dwóch kawałkach ulubionej pizzy? Choć nietolerancja laktozy potrafi uprzykrzyć życie, nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z nabiału. Sprawdź, jak wybrać najlepszy preparat z laktazą.

Brakujące ogniwo: enzym laktaza

Lody, ciasto, pizza, śmietana – przez lata nic Ci nie szkodziło i nagle: bach! Skręcasz się z bólu po szklance latte. Problemy żołądkowe (wzdęcia, bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka) pojawiają się zazwyczaj około pół godziny po spożyciu produktów zawierających cukier mleczny. Szacuje się, że nietolerancja laktozy dotyczy około 25% dorosłych Polaków. Może ujawnić się dopiero w wieku dojrzewania, a często jeszcze później. Dlatego wiele osób, które do tej pory nie odczuwały problemów po spożyciu produktów mlecznych, szuka przyczyn uciążliwych dolegliwości gdzie indziej.

Czy to na pewno nietolerancja laktozy?

Jeśli podejrzewasz, że przyczyną bólów brzucha po posiłku jest brakujący enzym, wykonaj tzw. próbę eliminacyjną, przez dwa tygodnie stosując dietę bezlaktozową. Obserwacja organizmu może jednak tylko pomóc potwierdzić przypuszczenia. Właściwą diagnozę uzyskasz po wykonaniu wodorowego testu oddechowego (po przyjęciu na czczo dawki laktozy i zmierzeniu stężenia wodoru w wydychanym powietrzu) lub badania endoskopowego. Zanim na rynku pojawiły się preparaty z laktazą, osoby, które nie tolerowały cukrów mlecznych, były skazane na skrupulatną i restrykcyjną kontrolę każdego posiłku. Na szczęście to się zmieniło.

Jak wybrać najlepszy preparat z enzymem laktaza?

  • Szukaj produktów, które zawierają jedynie enzym laktaza i przeciwzbrylające substancje roślinne bez dodatku barwników i środków konserwujących.
  • Wybierz preparat z laktazą, który zawiera wysoką ilość enzymu – nie martw się, nie można go przedawkować, a dzięki temu będziesz mieć pewność, że w najmniej pożądanym momencie nie dopadną Cię dolegliwości żołądkowe.
  • Wybierz tabletki, które działają szybko, nawet gdy zażyjesz je tuż przed posiłkiem. Dzięki zawartemu w nich enzymowi organizm rozbije laktozę na galaktozę i glukozę, ułatwiając Ci trawienie.
  • Potrzebujesz mniejszej dawki? Na rynku dostępne są preparaty, które umożliwiają precyzyjny podział tabletki: część na teraz, część na później.
  • Zwróć uwagę na opakowanie – powinno być praktyczne i dyskretne. Będzie towarzyszyć Ci wszędzie: w szkole, pracy, na zakupach czy na imprezie. Preparat z laktazą LactoJoy wysuwasz z opakowania jak miętową pastylkę. Dzięki temu nie musisz odpowiadać na uciążliwe pytania i wysłuchiwać praktycznych porad od znajomych i nieznajomych, którzy właśnie stali się specjalistami z zakresu żywienia i nietolerancji laktozy.
  • Wybierz tabletki, które są neutralne w smaku – tak, żeby ulubione ciasto lub pizza smakowały tak dobrze, jak zawsze.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Protokół autoimmunologiczny

Jak mądrze eliminować złe nawyki?

Zmęczenie, obniżenie nastroju, problemy ze zrzuceniem wagi? A może drażliwość, dyskomfort trawienny lub dolegliwości skórne? …