Kanapkowe szaszłyki z mozzarellą i śliwkami kalifornijskimi
Kanapkowe szaszłyki z mozzarellą i śliwkami kalifornijskimi | fot.: Materiał partnera zewnętrznego
Strona główna / Styl życia / Dziecko / Szkolne przekąski: pyszne, zdrowe i niebanalne

Szkolne przekąski: pyszne, zdrowe i niebanalne

Powrót dzieci do szkoły to dla rodziców liczne wyzwania, także te kulinarne. Nie jeden rodzic głowi się, co zapakować swoim pociechom do szkolnej śniadaniówki, która przecież wcale nie musi być nudna. W związku z tym California Prune Board przygotowała dwa przepisy na szkolne przekąski: galaretki jabłkowo­- śliwkowe autorstwa blogerki Crust&Dust oraz kanapkowe szaszłyki z mozzarellą i śliwkami kalifornijskimi.

Kanapkowe szaszłyki z mozzarellą i śliwkami kalifornijskimi

  • 3 szaszłyki (1 porcja)
  • Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 6 małych kromek pieczywa, różnego
  • 3 łyżki serka kanapkowego (typ Philadelphia)
  • 4 posiekane śliwki kalifornijskie
  • 6 całych śliwek kalifornijskich
  • kilka listków mięty
  • kulki mozzarelli
  • winogrona zielone i winogrona czerwone
  • patyczki szaszłykowe

Przygotowanie:

Serek kanapkowy wymieszaj z posiekanymi śliwkami i odrobiną posiekanej mięty, tak przygotowaną pastą posmaruj kromki pieczywa, składając je w kanapki. Kanapki pokrój na mniejsze części: kwadraty, prostokąty, trójkąty. Na patyczki szaszłykowe nadziewaj kanapeczki, śliwki kalifornijskie, mozzarellę, świeże listki mięty i winogrona.

Galaretki jabłkowo-śliwkowe

  • 5 porcji
  • Czas przygotowania: 10 minut + oczekiwanie: 90 minut
Galaretki jabłkowo-śliwkowe
Galaretki jabłkowo-śliwkowe | fot.: Materiał partnera zewnetrznego

Składniki:

  • 1 szklanka soku jabłkowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżeczka agar agar (ilość potrzebnego agaru warto sprawdzić na opakowaniu)
  • 5 śliwek kalifornijskich

Przygotowanie:

Śliwki pokroić w drobne kawałki. W rondelku wymieszać agar z sokiem jabłkowym. Doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając gotować 30 sekund. Na dno silikonowych foremek włożyć kawałki śliwek. Zalać sokiem z agarem. Odstawić na blat do ostudzenia. Włożyć do lodówki na godzinę do całkowitego stężenia. Galaretki delikatnie wyciągać z foremki. Dodawać do śniadaniówek.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

domowe lody śmietankowo-jagodowe

Przywołujemy lato! Domowe lody śmietankowo-jagodowe

Deser, który przeniesie nas w cudowne czasy dzieciństwa i zaspokoi spragnione lata kubki smakowe? Mowa …