Ciasto drożdżowe
Nawet w wersji podstawowej, bez żadnych dodatków smakuje wyśmienicie. Jest to ciasto uniwersalne, sprawdzające się przy każdej okazji | fot.: StockAdobe.com
Strona główna / Styl życia / Smaki / Przepis na ciasto drożdżowe w wersji marchewkowo-makowej

Przepis na ciasto drożdżowe w wersji marchewkowo-makowej

Ciasto drożdżowe to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Nawet w wersji podstawowej, bez żadnych dodatków smakuje wyśmienicie. Jest to ciasto uniwersalne, sprawdzające się przy każdej okazji. Bez wątpienia goście będą zadowoleni, jeśli poczęstujemy ich herbatą/kawą z pysznym ciastem drożdżowym. Możliwe jest dodanie dowolnych dodatków, dzięki którym ciasto nabiera charakteru i smakuje jeszcze lepiej. Świetnie sprawdzają się chociażby owoce, musy, dżemy, czekolada, mak i wiele więcej.

Do przygotowania smacznego ciasta drożdżowego w nieco innej wersji, niż do tej pory znaliśmy, potrzebować będziemy: niecałej szklanki mleka, dwóch szklanek mąki, 7 g drożdży instant, dwóch łyżek cukru, ¼ kostki masła i szczypty soli. Z kolei do zrobienia farszu potrzebne będą: dwie starte marchwie, dwie łyżki ulubionego miodu, dwie łyżki mielonego maku, opakowanie skórki pomarańczowej, łyżeczka cynamonu, łyżeczka mielonych goździków. Do smarowania ciasta na koniec potrzebne będzie nam jeszcze jedno jajko. Przepis na ciasto drożdżowe – ulubieniec Twoich gości.

Wykonanie: do ciepłego mleka wrzucamy masło i rozpuszczamy. W misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, drożdże i sól. Po zrobieniu wgłębienia w misce, wlewamy do niego mleko z rozpuszczonym masłem, mieszamy wszystko i formujemy ciasto, po czym odstawiamy je do wyrośnięcia w jakieś ciepłe miejsce. W międzyczasie przygotowujemy farsz – wystarczy wymieszać wszystkie składniki.

Gdy ciasto będzie już gotowe należy je rozwałkować na grubość połowy centymetra, po czym nałożyć równomiernie na nie farsz – po całej długości ciasta. Kolejnym orkiem jest zwiniecie ciasta z farszem w roladę i przełożenie jej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na koniec smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut.

Przepis na drożdżowe ciasteczka w wersji cynamonowej

Ciasto drożdżowe w połączeniu z cynamonem smakuje wybornie. Czas najwyższy się o tym przekonać osobiście, jeśli jeszcze ktoś nie miał ku temu okazji. Do wykonania pysznych ciastek potrzebować będziemy: połowy kilograma mąki, dwóch całych jajek i dwóch żółtek, niecałej połowy kostki masła, ¾ szklanki mleka, 5 g drożdży instant i 1/3 szklanki cukru. Za posypkę posłuży nam łyżka cynamonu i trzy łyżki cukru.

Wykonanie: mąkę, jajka, cukier, mleko, masło i drożdże mieszamy ze sobą, po czym wyrabiamy przez kilka minut ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia na 2h (należy przykryć szmatką). Po tym czasie można przystąpić do rozwałkowania ciastka na cienki placek, który posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnym krokiem jest zwiniecie ciasta w roladę i pocięcie jej na kawałki dwucentymetrowe. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy będą już gotowe, to smarujemy je białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na kwadrans. Na koniec można jeszcze dodatkowo udekorować – przykładowo lukrem, białym makiem, bakaliami, polewą czekoladową.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

deser z rabarbarem

Proste i smaczne desery z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa krótko, dlatego wielbiciele tego specyficznego cierpko-słodkiego warzywa muszą się spieszyć, by …