kawa ziarnista obok filiżanki
Warto spróbować kilka rodzajów kaw, żeby odnaleźć gatunek, który będzie nam smakował najbardziej i samemu odszukać tą, która będzie pomagała nam obudzić się rano, jak również tą, która będzie miłym dodatkiem do spotkań towarzyskich | fot.: materiał partnera zewnętrznego
Strona główna / Styl życia / Dom / Jak wybrać odpowiednią kawę ziarnistą do ekspresu?

Jak wybrać odpowiednią kawę ziarnistą do ekspresu?

Jaka kawa ziarnista do ekspresu przelewowego lub ciśnieniowego będzie najlepsza? To pytanie często jest zadawane przez osoby posiadające wszelkiego rodzaju ekspresy do kawy, a w tym artykule postaramy się na nie wyczerpująco odpowiedzieć.

Rodzaje kawy ziarnistej

Na wstępie należy zaznaczyć, że rzeczą absolutnie najważniejszą, którą powinien kierować się każdy posiadacz ekspresu, jest jakość i rodzaj ziaren. To właśnie jakość ziaren kawy, którą wsypujemy do naszego ekspresu, będzie miała kluczowy wpływ na smak naszego naparu. Spośród wielu rodzajów kawa ziarnistych jednymi z najlepszych i najbardziej cenionych są trzy rodzaje kaw:

  • arabika,
  • robusta
  • liberica.

Arabika to kawa, od której niewątpliwie należy zacząć, gdyż jest ona uznawana za „królową kaw”. Jej ziarna posiadają najwyższą jakość. Pochodzi z Etiopii, a uprawiana jest głównie w Afryce i Ameryce Południowej. Pierwszą wzmiankę o arabice możemy spotkać w źródłach z roku 1753, dzięki szwedzkiemu przyrodnikowi Karolowi Linneuszowi. Sklasyfikował on bowiem arabikę w swoim dziele pt. „Systema Naturae” jako Caffea arabika. Linneusz był przekonany, że kawa pochodzi z Półwyspu Arabskiego i poniekąd miał rację. Jednak tylko poniekąd, gdyż właściwą ojczyzną tej kawy jest Afryka Wschodnia. Uprawa arabiki nie należy do najłatwiejszych, co jest odzwierciedlone w cenie kawy. Krzewy, z których pozyskuje się „królową kaw”, muszą znajdować się na dobrze nasłonecznionych zboczach, w klimacie subtropikalnym lub równikowym. W smaku arabiki odnajdą Państwo dozę słodkawych nut oraz łagodny smak. Kawa posiada małą zawartość kofeiny, w stosunku na przykład do robusty. Ciekawostką jest to, że arabika posiada ponad 20 własnych odmian, a odmianą, która cieszy się ogromnym uznaniem jest Jamajka Blue Mountain.

Robusta, będąca rywalką arabiki, została odkryta dopiero w XIX wieku przez botaników w Afryce Środkowej i Zachodniej. Robusty nie uprawia się w Europie tylko na pasie pomiędzy zwrotnikami Raka i Koziorożca. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego przymiotnika rodzaju żeńskiego –  robusta, który oznacza „krzepka” i „silna”. Ów przymiotnik doskonale określa ten rodzaj kawy, ponieważ robusta taka właśnie jest. Kawa posiada gorzkawy posmak oraz dosyć ostry i wyrazisty aromat, bardziej ziemisty w stosunku do arabiki. Robusta cechuje się również wysoką zawartością kofeiny.

Trzecim i ostatnim rodzajem kawy, który jest na pewno mniej znany niż jej dwie poprzedniczki jest  liberica. Pochodzi, jak nietrudno się domyślić, z Liberii, gdzie zaczęto ją uprawiać pod koniec XIX wieku. Drzewka liberiki uprawia się na nizinach w wilgotnym subtropikalnym klimacie. W smaku liberika porównywana jest bardziej do robusty niż do arabiki. Powodem tego jest niewątpliwie bardziej gorzkawy smak i słabszy bukiet smakowy kawy. Liberica zawiera jednak mniejszą ilość kofeiny niż robusta. Należy również wspomnieć, że obecnie ziarna liberiki bardzo często dodawane są do mieszanek kaw.

Smak i zawartość kofeiny – kluczowe cechy każdej kawy

Jak widzimy, wybór nie jest łatwy. Jeśli ważna jest dla Ciebie zawartość kofeiny w kawie to robusta jest gatunkiem, który zawiera dwukrotnie większą ilość tego związku niż arabika. Z kolei osoby chcące zaznać bardziej intensywnego orzechowo – czekoladowego smaku, odnajdą go w dobrej jakości arabice.

A zatem, jeśli już wiecie czym charakteryzują się poszczególne rodzaje kaw, należy ponownie zadać pytanie: jaka powinna być najlepsza kawa ziarnista do ekspresu?

Cóż, odpowiedź jest prosta – wybór zależy od osobistych preferencji, ponieważ to, czy kawa będzie bardziej łagodna czy gorzkawa nie ma znaczenia. Ważne jest, aby była dobrej jakości i smakowała temu, dla którego ma być przyrządzona. Warto spróbować kilka rodzajów kaw, żeby odnaleźć gatunek, który będzie nam smakował najbardziej i samemu odszukać tą, która będzie pomagała nam obudzić się rano, jak również tą, która będzie miłym dodatkiem do spotkań towarzyskich. Dobrym pomysłem jest także zakup mieszanek ziaren np. arabiki i liberiki, które mają niepowtarzalny, wyjątkowy smak.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

zaparzanie kawy w chemexie

Kawa Arabica czy może jednak Robusta? Poznaj różnice

Jedni ją uwielbiają i chętnie po nie sięgają już od samego rana, a drudzy stronią …