Jaka kawa ziarnista do ekspresu przelewowego lub ciśnieniowego będzie najlepsza? To pytanie często jest zadawane przez osoby posiadające wszelkiego rodzaju ekspresy do kawy, a w tym artykule postaramy się na nie wyczerpująco odpowiedzieć.
Rodzaje kawy ziarnistej
Na wstępie należy zaznaczyć, że rzeczą absolutnie najważniejszą, którą powinien kierować się każdy posiadacz ekspresu, jest jakość i rodzaj ziaren. To właśnie jakość ziaren kawy, którą wsypujemy do naszego ekspresu, będzie miała kluczowy wpływ na smak naszego naparu. Spośród wielu rodzajów kawa ziarnistych jednymi z najlepszych i najbardziej cenionych są trzy rodzaje kaw:
- arabika,
- robusta
- liberica.
Arabika to kawa, od której niewątpliwie należy zacząć, gdyż jest ona uznawana za „królową kaw”. Jej ziarna posiadają najwyższą jakość. Pochodzi z Etiopii, a uprawiana jest głównie w Afryce i Ameryce Południowej. Pierwszą wzmiankę o arabice możemy spotkać w źródłach z roku 1753, dzięki szwedzkiemu przyrodnikowi Karolowi Linneuszowi. Sklasyfikował on bowiem arabikę w swoim dziele pt. „Systema Naturae” jako Caffea arabika. Linneusz był przekonany, że kawa pochodzi z Półwyspu Arabskiego i poniekąd miał rację. Jednak tylko poniekąd, gdyż właściwą ojczyzną tej kawy jest Afryka Wschodnia. Uprawa arabiki nie należy do najłatwiejszych, co jest odzwierciedlone w cenie kawy. Krzewy, z których pozyskuje się „królową kaw”, muszą znajdować się na dobrze nasłonecznionych zboczach, w klimacie subtropikalnym lub równikowym. W smaku arabiki odnajdą Państwo dozę słodkawych nut oraz łagodny smak. Kawa posiada małą zawartość kofeiny, w stosunku na przykład do robusty. Ciekawostką jest to, że arabika posiada ponad 20 własnych odmian, a odmianą, która cieszy się ogromnym uznaniem jest Jamajka Blue Mountain.
Robusta, będąca rywalką arabiki, została odkryta dopiero w XIX wieku przez botaników w Afryce Środkowej i Zachodniej. Robusty nie uprawia się w Europie tylko na pasie pomiędzy zwrotnikami Raka i Koziorożca. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego przymiotnika rodzaju żeńskiego – robusta, który oznacza „krzepka” i „silna”. Ów przymiotnik doskonale określa ten rodzaj kawy, ponieważ robusta taka właśnie jest. Kawa posiada gorzkawy posmak oraz dosyć ostry i wyrazisty aromat, bardziej ziemisty w stosunku do arabiki. Robusta cechuje się również wysoką zawartością kofeiny.
Trzecim i ostatnim rodzajem kawy, który jest na pewno mniej znany niż jej dwie poprzedniczki jest liberica. Pochodzi, jak nietrudno się domyślić, z Liberii, gdzie zaczęto ją uprawiać pod koniec XIX wieku. Drzewka liberiki uprawia się na nizinach w wilgotnym subtropikalnym klimacie. W smaku liberika porównywana jest bardziej do robusty niż do arabiki. Powodem tego jest niewątpliwie bardziej gorzkawy smak i słabszy bukiet smakowy kawy. Liberica zawiera jednak mniejszą ilość kofeiny niż robusta. Należy również wspomnieć, że obecnie ziarna liberiki bardzo często dodawane są do mieszanek kaw.
Smak i zawartość kofeiny – kluczowe cechy każdej kawy
Jak widzimy, wybór nie jest łatwy. Jeśli ważna jest dla Ciebie zawartość kofeiny w kawie to robusta jest gatunkiem, który zawiera dwukrotnie większą ilość tego związku niż arabika. Z kolei osoby chcące zaznać bardziej intensywnego orzechowo – czekoladowego smaku, odnajdą go w dobrej jakości arabice.
A zatem, jeśli już wiecie czym charakteryzują się poszczególne rodzaje kaw, należy ponownie zadać pytanie: jaka powinna być najlepsza kawa ziarnista do ekspresu?
Cóż, odpowiedź jest prosta – wybór zależy od osobistych preferencji, ponieważ to, czy kawa będzie bardziej łagodna czy gorzkawa nie ma znaczenia. Ważne jest, aby była dobrej jakości i smakowała temu, dla którego ma być przyrządzona. Warto spróbować kilka rodzajów kaw, żeby odnaleźć gatunek, który będzie nam smakował najbardziej i samemu odszukać tą, która będzie pomagała nam obudzić się rano, jak również tą, która będzie miłym dodatkiem do spotkań towarzyskich. Dobrym pomysłem jest także zakup mieszanek ziaren np. arabiki i liberiki, które mają niepowtarzalny, wyjątkowy smak.
Materiał partnera zewnętrznego