Strona główna / Archwium dla tagu: ekspres do kawy

Archwium dla tagu: ekspres do kawy

Jak dbać o ekspres do kawy?

Pyszna kawa prosto z ekspresu

Dla wielu z nas kawa jest czymś, bez czego trudno się obejść. Ten aromatyczny napój jak żaden inny pobudza do działania, dodaje energii, poprawia nastrój i samopoczucie. Jednak, aby w pełni cieszyć się jego smakiem, należy regularnie czyścić ekspres – zarówno ten kolbowy, jak i automatyczny. Higiena to podstawa Okazuje …

Czytaj więcej »

Idealne rozwiązanie dla miłośników kawy

Pyszna kawa

Kawa to jeden z najchętniej spożywanych napojów nie tylko w naszym kraju, ale również na całym świecie. Nie ma w tym nic dziwnego – jej wspaniały smak i aromat poprawiają nastrój a właściwości sprawiają, że czujemy się pełniejsi energii. Warto więc wiedzieć w jaki sposób możemy przygotować doskonałą kawę w …

Czytaj więcej »

Poranna kawa – od ziarna do filiżanki

Kawa z kawiarki czy z ekspresu

Na smak kawy ma wpływ nie tylko rodzaj szczepu i moment zbioru, lecz także miejsce pochodzenia. Gatunki z Ameryki Południowej mają w sobie nutkę czekoladowo-orzechową, z Etiopii – posmak trawy cytrynowej, a azjatyckie są tłuste. Zdaniem kawoszy, dobra kawa to napój o odpowiedniej ilości słodyczy, odrobiny goryczy i kwaskowatym smaku. Wybór kaw jest ogromny nie tylko w sklepach dla kawoszy, lecz …

Czytaj więcej »

Ekspresy automatyczne, czyli przepis na kawę idealną

Ekspres automatyczny

Miliony osób na całym świecie nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki mocnej, stawiającej na nogi i aromatycznej kawy. Parzenie kawy dla wielu stało się wręcz sztuką. Aby jednak przyrządzić naprawdę wyśmienitą, aromatyczną i delikatną kawę, potrzebujemy do tego celu odpowiedniego sprzętu. Obecnie w wielu domach coraz częściej można spotkać ekspresy …

Czytaj więcej »

Czego jeszcze nie wiesz o swojej kawie?

Kawa

Rocznie Polacy wypijają 98 litrów kawy, a najchętniej wybierają mleczne. Zdaniem baristów podczas przygotowaniu napoju popełniają jednak wiele błędów, które mają negatywny wpływ na jego smak i aromat. Mleczne kawy powinno się robić na bazie mieszanki arabiki i robusty. Najlepiej, aby mleko miało 3,2 proc. zawartość tłuszczu i nie było podgrzane do temperatury …

Czytaj więcej »