Dla wielu z nas kawa jest czymś, bez czego trudno się obejść. Ten aromatyczny napój jak żaden inny pobudza do działania, dodaje energii, poprawia nastrój i samopoczucie. Jednak, aby w pełni cieszyć się jego smakiem, należy regularnie czyścić ekspres – zarówno ten kolbowy, jak i automatyczny.
Higiena to podstawa
Okazuje się, że dla niektórych wielbicieli kawy informacja o tym, że trzeba dbać o higienę ekspresu, jest sporym zaskoczeniem. A takie postępowanie ma dwie, ważne zalety. Pierwszą z nich jest o wiele lepszy oraz intensywniejszy smak kawy. Drugą jest fakt, że zadbany ekspres posłuży nam zdecydowanie dłużej i nie będzie ulegać awariom. Podstawową zasadą dbania o taki sprzęt jest każdorazowe filtrowanie wody. Nie należy o tym zapominać, ponieważ w większości polskich miast i małych miejscowości woda jest dość twarda. Może więc pogarszać smak brązowego napoju, a z czasem doprowadzić do osadzania się kamienia wewnątrz ekspresu. Nie tylko w termobloku czy bojlerze, ale także w mniejszych elementach, takich jak uszczelki i rurki. Przez to cały mechanizm działa wolniej i stopniowo ulega niszczeniu.
W prawidłowej pielęgnacji pomogą nam specjalne akcesoria do ekspresów. Przykładowo, do oczyszczania wody możemy wykorzystać zwykły dzbanek filtrujący, który znajdziemy w wielu sklepach internetowych, lub filtry przeznaczone do ekspresów różnych marek. Możemy kupić również specjalne testery twardości wody, które pozwolą na bieżąco kontrolować jej stan. W przypadku ekspresów kolbowych równie ważne jest czyszczenie grupy (czyli miejsca, z którego woda leci na zmieloną kawę), a w ekspresach automatycznych – bloku zaparzającego. Osadzają się w nich zarówno cząsteczki kawy, jak i szkodliwa pleśń. Właśnie dlatego powinniśmy często i regularnie czyścić te elementy. Do umycia grupy w ekspresie kolbowym potrzebna będzie specjalna szczotka i przeznaczony do tego proszek. W sprzęcie automatycznym wystarczy zastosować specjalne tabletki odkamieniające i czyszczące.
Pyszna kawa z mlekiem
Jeżeli jesteśmy fanami latte, cappuccino i innych, mlecznych kaw, pamiętajmy o myciu również tych elementów, które służą do spieniania. Po każdym użyciu takiej dyszy należy ją przetrzeć wilgotną ścierką, a następnie odkręcić zawór na chwilę, aby para usunęła resztki mleka. Oczywiście poza stosowaniem tych bardziej skomplikowanych zabiegów, równie ważne jest to, co na zewnątrz. Od czasu do czasu, a nawet codziennie, dobrze jest wytrzeć ekspres wilgotną ścierką z dodatkiem jakiegoś łagodnego preparatu.
Pamiętajmy też, że częstotliwość czyszczenia ekspresu zależy od tego, jak intensywnie go używamy. Jeżeli codziennie, to z pewnością takie zabiegi będą potrzebne jak najczęściej. Poza tym zawsze bierzmy pod uwagę zalecenia producenta, które najlepiej pokierują nas, jak dbać o konkretny mechanizm. Stosując się do powyższych rad, bez problemu przedłużymy żywotność ekspresu i zapewnimy sobie doskonały smak każdej kolejnej kawy.
Materiał partnera zewnętrznego