ekspres do kawy ziarenko
Różne typy ekspresów do kawy pomagają znacznie uprościć i skrócić proces przygotowywania dobrej kawy | fot.: materiał partnera

Podążając za smakiem – wybierz ekspres do kawy, który przygotuje Twoje ulubione napoje!

Twoje upodobania smakowe są Twoim najlepszym przewodnikiem! Jeśli nie masz jeszcze swojej ulubionej kawy, to będziesz musiał spróbować ich bardzo wiele, zanim znajdziesz tę, której smak i sposób przygotowywania będą Ci najbardziej odpowiadać. W przejściu przez ten proces przyda się trochę wiedzy na temat najnowszych ekspresów, które dają możliwość przygotowywania ciekawych i pysznych napojów kawowych. W trakcie poszukiwań pewnie spotkasz się z różnymi opiniami i zaleceniami, a niektóre z nich mogą okazać się naprawdę pomocne. Jeśli chodzi o inwestycję w ekspres do kawy, który na co dzień powinien dostarczać Ci satysfakcji – zaufaj swojej intuicji, wyobraźni i co najważniejsze – swojemu gustowi. W tym artykule dowiesz się, jakie właściwości kawy uwypuklają się dzięki różnym metodom jej przygotowywania.

Kiedy nie możesz się zdecydować lub masz wiele ulubionych kawowych napojów

Obecnie jest taka różnorodność opcji do wyboru, że może być trudno trzymać się tylko jednego ulubionego napoju lub smaku. Zrozumiałe jest też, że rano możesz preferować espresso, a po południu jakąś kawę deserową. Niezależnie od tego, czy masz zamiar dopiero odkryć swoją ulubioną kawę, czy już przeszedłeś przez etap poszukiwań i masz swoją faworytkę, to nie oznacza to, że musisz zrezygnować z próbowania innych opcji. Możesz mieć ich wiele do wyboru i to bez zapełniania kuchni kilkoma urządzeniami do jej przygotowywania. Oczywiście, żadnen aparat nie jest w stanie uwzględnić wszystkich opcji, ale istnieje alternatywa, która pozwala uzyskać zarówno lekkie, jak i intensywne smaki.

Różne typy ekspresów do kawy pomagają znacznie uprościć i skrócić proces przygotowywania dobrej kawy. Chociaż w zależności od rodzaju ekspresu, będzie wymagany różny nakład pracy, to niektóre z nich są bardzo łatwe w obsłudze i nie wymagają wiele uwagi, ponieważ większość pracy wykonują samodzielnie. Automatyczne ekspresy do kawy w żadnym wypadku nie przygotują napoju przypominającego kawę z Chemexu, ale pozwalają dostosować wiele aspektów napoju do indywidualnych potrzeb – od stopnia mielenia ziaren zaczynając na poziomie intensywności kończąc. Wszelkie zmiany i ustawienia, jak stosunek wody do kawy wykonuje się bardzo prosto, metodą intuicyjną, a do tego można zaprogramować ulubione receptury, aby nie trzeba było dokonywać regulacji za każdym razem, tylko mieć ją zrobioną za jednym przyciskiem. Automatyczne ekspresy do kawy przygotowują napój przy wykorzystaniu wysokiego ciśnienia i pary, aby wydobyć z kawy mielonej jak najwięcej smaku, przy uniknięciu goryczki. Zwykle robią espresso, ale są w stanie zaparzyć także lungo czy americano oraz kawy z mlekiem, jak latte, cappuccino, a nawet latte macchiato.

Jeśli jesteś miłośnikiem kaw białych, to automatyczny ekspres do kawy będzie dla Ciebie najlepszym wyborem. Jest to idealny sposób na przygotowanie doskonałej kawy z jedwabistą, mleczną pianką. Niektóre ekspresy do kawy z wyższej półki mają ustawienia temperatury wody i intensywności parzenia, dzięki czemu można łatwo przechodzić od lekkich napojów kawowych po intensywniejsze, które naprawdę dobrze łączą się z mlekiem. Jak już wspomniano, parametry swojej ulubionej kawy można łatwo zaprogramować, aby móc się nią cieszyć łatwo i szybko.

Świat smaków – lubię lekki i owocowy

Istnieje wiele różnych gatunków kawy. Najpopularniejszym jest coffea arabica, która ma dziesiątki różnych odmian i jest uprawiana w różnych rejonach świata. Czasami napotykamy mieszankę odmian, a czasami ta sama mieszanka może mieć różne stopnie palenia. Świat kawy jest tak duży, że że po prostu trzeba wypróbowywać różne kawy i metody jej parzenia, bo prostu wszystko sprowadza się tu do końcowego rezultatu – tego wyjątkowego czegoś, do czego dążymy w znalezieniu swojego ulubionego smaku.

Jeśli jesteś miłośnikiem lekkiej kawy, wolisz bardziej owocowe posmaki i generalnie skłaniasz się ku kawom filtrowanym, to powinieneś wypróbować Chemex. Jest to świetne narzędzie, które pozwoli Ci odkryć jaśniejszą stronę kawy. Chemex ma długą historię sięgającą 1941 roku, kiedy to został zaprojektowany przez niemieckiego inżyniera Petera Schlumbohma. Przez lata design Chemexu w ogóle się nie zmienił i do dnia dzisiejszego jest bardzo dobrze znany wśród miłośników kaw specialty ze względu na to, że napój z niego ma lekkie body i orzeźwiający, wyraźny smak. Chemex pozwala na ekstrakcję z różnych rodzajów kaw dzięki specjalnemu, grubszemu filtrowi.

Filtry grubsze o 20 – 30% w porównaniu do innych metod przelewowych, pozwalają wydłużyć czas parzenia, a tym samym wydobyć z kawy mielonej więcej smaku i aromatu. Kawy zaparzane tą metodą dają szerokie spektrum smaków. Jasno palona arabica da lekki, owocowy smak nawet z kwiatowymi nutami, a sam napój będzie aromatyczny i orzeźwiający. Robienie kawy tą metodą jest ekscytujące, ponieważ pozwala eksperymentować z różnymi kawami, stopniem ich mielenia itd., a nawet pozwala zaparzyć herbatę! A jeśli interesuje Cię smak kawy, przydatne informacje znajdziesz w tym artykule.

Zastrzyk energii i intensywne doznania

Ze względu na kofeinę i jej wyjątkową moc pobudzającą, wielu z nas pije kawę o poranku zamiast jakiegokolwiek innego napoju. Mała czarna rozbudza i pomaga rozpocząć dzień z poczuciem energii i koncentracji. Kofeina nie pojawia się w filiżance kawy w magiczny sposób, tylko jest powoli uwalniana w czasie procesu parzenia. Zatem metoda zaparzania ma spory wpływ na zawartość kofeiny w przygotowanym napoju. Zasadniczo im dłużej kawa mielona pozostaje w kontakcie z wodą, tym więcej kofeiny zostaje uwolnione do napoju.

Ciekawą opcją na uzyskanie dobrej kawy z zastrzykiem kofeiny będzie Moka Pot. Napój przygotowany tą metodą ma kremową konsystencję i bogaty, mocny i intensywny smak. Jest to tradycyjny, włoski sposób parzenia kawy – coś pomiędzy espresso a kawą filtrowaną. Ale nie chodzi tylko o kofeinę. Kawa z kawiarki dobrze ujawnia w napoju nuty czekoladowe, orzechowe, karmelowe i inne z cięższego spektrum smaków. Jeśli jesteś miłośnikiem kawy z mlekiem, to mokka będzie do niej doskonałą bazą.

Jest nieskończenie wiele kaw do odkrycia i bardzo wiele sposobów jej przygotowywania, więc na początku poszukiwanie swojej ulubionej może wydawać się trudne. Jednak może okazać się to również ekscytującą podróżą, w której będziesz cieszyć się odkrywaniem własnych upodobań smakowych. A jeśli już dobrze znasz swój gust, po prostu wybierz metodę, która pozwoli Ci uzyskać to, co kochasz.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

kawa ziarnista obok filiżanki

Jak wybrać odpowiednią kawę ziarnistą do ekspresu?

Jaka kawa ziarnista do ekspresu przelewowego lub ciśnieniowego będzie najlepsza? To pytanie często jest zadawane …