Jabłoń jest niezwykle popularną odmianą drzew owocowych, którą można spotkać w wielu przydomowych ogrodach czy działkach. Jej owoce spożywa się na surowo czy też przygotowuje się z nich pyszne przetwory. Jabłka stanowią bogactwo cennych dla organizmu substancji, takich jak: kwasy organiczne, cukry proste, błonnik, pektyny, antocyjany i witaminy.
Jabłoń jest niezwykle popularną odmianą drzew owocowych, którą można spotkać w wielu przydomowych ogrodach czy działkach. Jej owoce spożywa się na surowo czy też przygotowuje się z nich pyszne przetwory. Jabłka stanowią bogactwo cennych dla organizmu substancji, takich jak: kwasy organiczne, cukry proste, błonnik, pektyny, antocyjany i witaminy.
Charakterystyka jabłoni
Jabłoń jest to rodzaj roślin należących do rodziny różowatych, która obejmuje aż ok. 30 gatunków drzew. Można je spotkać przede wszystkim na stanowiskach naturalnych w krajach o klimacie umiarkowanym. Drzewo jabłoni dzikiej zasiedla obrzeża lasów oraz zarośla, także w Polsce. Jabłonie są to niewielkie drzewka owocowe, na których pojawiają się owoce, w różnych terminach, w zależności od danego gatunku. Odmiany jabłoni dzieli się na nowe i stare, ale także znany jest ich podział według okresu owocowania.
Letnie odmiany jabłoni
Okres owocowania letnich odmian jabłoni przypada na lipiec i sierpień, niekiedy owoce pojawiają się także we wrześniu. Jabłka nadają się do bezpośredniego zjedzenia po zerwaniu, są miękkie, kruche i deserowe. Letnie odmiany jabłoni to między innymi:
- Ananas Bereżnicki– stara odmiana jabłoni opracowana przez polskich botaników w okresie Dwudziestolecia Międzywojennego. Odznacza się ładnymi, dużymi, okrągłymi owocami o żółtej skórce i delikatnym różowym rumieńcu. Miąższ owoców jest średnio soczysty, zwięzły i kruchy. Jabłka o słodko-kwaśnym smaku uznawane są za niebywale pyszne,
- Piros– wczesna odmiana, której owoce dojrzewają na początku sierpnia, a niekiedy już pod koniec lipca. Owoce są soczyste i smaczne, nadają się do spożywania na surowo, jak i przetwarzania. Są niewielkie, a ich skórka jest zielona z dużym rumieńcem.
- Retina– odmiana charakteryzująca się wytrzymałością i odpornością. Daje duże, podłużne jabłka z żółtozieloną skórką z delikatnym ciemnoczerwonym zabarwieniem w czasie zbiorów. Owoce zbiera się od września do października. Odmiana ta daje owoce o smaku słodko-kwaskowym, co ważne są one dosyć odporne na zarazę ogniową, mączniaka i parcha,
- Delbarestivale (Delba, Delcorf)- wywodzi się z hodowli francuskiej. Jest to odmiana dająca zielonkawożółte, spore jabłka, które dojrzewają od sierpnia do września. Ich smak jest słodki z nutą kwaskowatości. Są chrupkie i soczyste, co ważne, nadają się do przechowywania przez okres 2 miesięcy,
- Zimtapfel– dosyć małe jabłka, o żółtej skórce z czerwonym zabarwieniem od słonecznej strony. Charakteryzują się słodko-kwaśnym smakiem, który przypomina cynamon. Odmiana ta jest gotowa do zbioru od września do października,
- Rubin (James Grive)- średniej wielkości jabłka o żółtej skórce i słodko-kwaskowatym smaku. Ich czas zbioru przypada na okres od sierpnia do września, kiedy to stają się czerwonawo paskowane,
- Papierówka jesienna (Charłamówka)- stara odmiana rosyjska, dająca średniej wielkości owoce z jasnożółtą skórką w czerwone smugi. Ich miąższ jest soczysty, biały o winno-kwaskowym smaku. Okres zbiorów przypada na miesiące sierpień i wrzesień.
Drzewka jabłonie- jak je sadzić?
Sadzonki jabłoni można sadzić praktycznie przez cały rok, o ile ziemia nie jest zamarznięta. Polecaną porą do sadzenia tych drzewek jest jednak wrzesień/październik oraz marzec/kwiecień. W jaki sposób zasadzić jabłoń?
1. Ziemię w miejscu sadzenia spulchniamy i dokładnie oczyszczamy z chwastów, gałęzi czy kamyków.
2. Sadzonki jabłoni przed sadzeniem wkładamy do wiadra z wodą, żeby nawodnić ich korzenie.
3. Wykopujemy dołek, który musi być minimum 1,5 x szerszy i głębszy od bryły korzeniowej rośliny.
4. Dno dołka spulchniamy i mieszamy z nawozem organicznym.
5. Wkładamy sadzonkę do dołka i obsypujemy ziemią ogrodową wraz z ziemią wykopaną z dołka.
6. Ziemię wokół jabłoni uciskamy, po czym podlewamy sadzonkę 15-20 litrami wody.
W razie potrzeby umieszczamy obok rośliny palik. Jeżeli sadzimy kilka drzewek, musimy pamiętać o zachowaniu odpowiedniego odstępu. Posadzone drzewko można obsypać warstwą dojrzałego kompostu, co będzie przeciwdziałało nadmiernemu wysychaniu gleby, ale też poprawi jakość ziemi. Na sam koniec należy przyciąć sadzonkę. Co ważne, w trakcie sadzenia trzeba uważać, aby miejsce szczepienia nie znalazło się czasem pod ziemią.
Jak pielęgnować jabłonie?
Drzewka jabłonie powinny być regularnie podlewane, w szczególności w ciągu pierwszych 3 lat po posadzeniu. Rośliny mają mniejsze zapotrzebowanie na wodę zwłaszcza w stanie bezlistnym jesienią i wiosną, natomiast wyższe w maju czy czerwcu. Jeżeli przez pewien czas nie występują opady, drzewko powinno się podlewać 10-20 litrami wody, w dłuższych odstępach czasu. W przypadku dobrze już ukorzenionych drzewek mających 3-4 lata, podlewanie jest niezbędne jedynie w okresie suszy czy też na bardzo lekkich glebach. Kolejnym ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest też nawożenie jabłoni. Po posadzeniu warto zasilić roślinę nawozem wspierającym ukorzenianie. W przypadku posadzenia jabłoni późnym latem nawożenie należy wykonać na wiosnę. Drzewo najlepiej zasilać właściwymi nawozami raz na wiosnę i latem. Zabieg ten można też wykonać w razie potrzeby w okresie jesiennym. Przycinanie jabłoni powinno się rozpocząć od drugiego roku życia. Przycina się pędy rosnące do środka, pionowe gałęzie oraz starsze drewno po owocowaniu. Trzeba też pamiętać o usuwaniu obumarłych gałęzi. Zabieg ten wykonuje się wczesną wiosną. Wysokiej jakości sadzonki różnorodnych odmian jabłoni można zakupić na stronie https://www.podkarpackiesady.pl/7-jablonie.
Materiał partnera