Zupa krem z brokuła i kalafiora
Zupa krem z brokuła i kalafiora jest nie tylko zdrowa i pyszna, ale też tania w przygotowaniu ze względu na dostępność sezonowych warzyw | fot.: Fotolia
Strona główna / Styl życia / Smaki / Dietetyczna zupa-krem z wiosennych warzyw

Dietetyczna zupa-krem z wiosennych warzyw

Kiedy stragany zapełniają się wiosennymi warzywami, od razu mamy ochotę na zdrowsze odżywianie. Naturalnie włączamy do codziennego jadłospisu więcej zieleniny i produktów świeżych, rezygnujemy z tłustych i zawiesistych zup. Dzisiejsza propozycja zupy łączy szybkość przygotowania z doskonałym smakiem. Dla dbających o linię, będzie to także świetna kolacja albo nawet obiad. 

Jej podstawą jest lekki bulion, pyszne warzywa: brokuł i kalafior, które bez problemu można już zakupić z polskich upraw oraz zioła. Krem jest gęsty i aksamitny pomimo braku dodatku ziemniaków czy innych typowych zagęstników.

Brokuły – to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie (przypisuje się mu nawet właściwości antynowotworowe), zawierają mnóstwo błonnika, witamin A i K oraz białka. Nie znajdziemy w nich tłuszczu. Ich indeks glikemiczny wynosi 15.

Kalafiory – zawierają potas, magnez, mangan oraz witaminy: B1, B2, B5, B6, C, K i kwas foliowy oraz błonnik. Indeks glikemiczny: 15.

Zarówno w brokułach, jak i kalafiorach jest unikalny związek – sulforafan o działaniu antyrakowym. Aby aktywować jego działanie potrzebujemy minimalnej ilości warzyw niepoddanych obróbce cieplnej. Dlatego lekko przestudzoną zupę możemy posypać niewielką ilością startego surowego brokuła albo kalafiora. I pamiętajmy, żeby warzyw do zupy nie gotować zbyt długo. Najlepiej zaś przygotować je na parze i dopiero na końcu połączyć z bulionem i zmiksować.

Wiosenna zupa-krem z kalafiora i brokuła

składniki:

  • pęczek włoszczyzny (wykorzystajmy 1 marchewkę)
  • 30 dkg fileta z indyka
  • 2-4 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • 1 niewielki kalafior ugotowany na parze lub w bulionie
  • 1 niewielki brokuł ugotowany na parze lub w bulionie
  • ulubione zioła: lubczyk, majeranek, pietruszka
  • opcjonalnie czosnek do smaku

przygotowanie:

Mięso, włoszczyznę zalewamy wodą i gotujemy przez 2-3 godziny do uzyskania aromatycznego bulionu (w szybkowarze wystarczy godzina gotowania). Wyjmujemy rozgotowane warzywa. Do blendera wlewamy bulion wraz z mięsem, dodajemy ugotowane na parze brokuła i kalafiora, a następnie miksujemy na gładki krem wraz z ziołami i czosnkiem. Możemy także dodać łyżkę masła.

Jeśli nie mamy możliwości ugotowania warzyw na parze, możemy je na krótko wrzucić do bulionu po wyjęciu włoszczyzny i ugotować do miękkości. Starajmy się jednak nie utracić zielonego koloru brokuła.

Zupę możemy udekorować siemieniem lnianym i startą odrobiną surowego brokuła. W wersji niedietetycznej – grzankami. Jeśli nie dodaliśmy masła na etapie miksowania, możemy dogotowej porcji dolać łyżkę oliwy albo oleju lnianego.

RED

Sprawdź także

Frutarianizm

Czym jest dieta frutariańska?

Dieta frutariańska to bardzo restrykcyjna dieta, ponieważ zakłada on spożywanie wyłącznie owoców, które wprawdzie stanowią …