Strona główna / Styl życia / Smaki / Pizza na ostro czy słodko? Po której stronie jesteś?
Pizza na cienkim cieście
Tam, gdzie jest wybór, tam zawsze znajdą się zwolennicy różnych rozwiązań. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Pizza na ostro czy słodko? Po której stronie jesteś?

Tam, gdzie jest wybór, tam zawsze znajdą się zwolennicy różnych rozwiązań. Nie inaczej jest w przypadku pizzy. Swoich zwolenników mają zarówno placki pikantne, jak i te z dodatkiem słodkich owoców. Po które z nich sięgamy najczęściej?

Pizza – jaki smak wybierzesz?

Jeśli słyszymy słowo pizza, to naszym pierwszym skojarzeniem jest najprawdopodobniej capricciosa lub margherita. Według raportu przygotowany przez PizzaPortal to właśnie one górują w zestawieniu najczęściej zamawianych potraw. Okazuje się jednak, że pizzerie przyciągają także wielbicieli ostrych, jak i słodkich smaków.

Jak pokazuje powyższy raport, kolejne dwa miejsca rankingu okupują pizza hawajska oraz pepperoni. Wszystko wskazuje więc na to, że fascynacja różnymi połączeniami smakowymi objawia się u Polaków równie często.

Na słodko

Najpopularniejszą pizzą ze słodkimi dodatkami jest pizza hawajska. Wbrew nazwie jej twórcami nie są Hawajczycy, a Kanadyjczycy. Okazało się, że Polacy bardzo ciepło przyjęli pojawienie się jej w naszym kraju. Smak szynki w połączeniu ze słodkim ananasem skradł serca naszych rodaków i otworzył drzwi kolejnym, podobnym eksperymentom. Pizza z pesto, kozim serem i gruszką? Dlaczego nie?

Na ostro

I chociaż pikantne potrawy kojarzą nam się raczej np. z kuchnią meksykańską, to popularna pepperoni podbiła serca fanów pizzy na całym świecie. Okrągłe kawałki kiełbasy na żółtym placku rozpozna każdy. Tak samo jest z jej smakiem. Ci, dla których samo pepperoni to za mało, mogą wzbogacić swoją potrawę o kilka dodatków, jak np. ostre papryczki jalapeno czy sos diablo.

A może by tak poeksperymentować?

Czy słyszeliście już o foodpairingu? To sztuka polegająca na łączeniu smaków. Jakich? To już zależy od preferencji jedzącego. Jedni uważają, że należy dobierać składniki według podobieństwa smaku. Inni sądzą, że taki rodzaj kuchni polega właśnie na eksperymentowaniu, dopasowywaniu tego, co pozornie do siebie nie pasuje. Ważne, by składniki w potrawie przełamywały się wzajemnie i uzupełniały. Dlatego, zamiast wybierać między słodkim a ostrym, dlaczego by nie spróbować połączyć ich w jedno? Pizzeria Dominium na Żoliborzu daje możliwość skomponowania własnego przysmaku z wybranych składników. Obok kiełbasy pepperoni lub papryki można położyć gruszkę, lub ananasa. Kto wie, może nowe połączenie smakowe okaże się strzałem w dziesiątkę?

Sprawdź menu na stronie www.pizzadominium.pl/lokale/warszawa-zoliborz

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Napady nieposkromionego apetytu? Unikaj tych wyzwalaczy

Słodycze, fast food, dania instant – nie jest tajemnicą, że niektóre potrawy dają jedynie krótkotrwałe …