Pizza w pudełku
Jeśli przyrządzasz pizzę samodzielnie – ogranicz swoją kompozycję do maksymalnie 3-4 składników. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Pizza, której nie oprze się nikt. Sprawdź!

Lubisz pizzę? Nic w tym dziwnego! Smaczne danie rodem ze słonecznych Włoch to doskonała przekąska na mniejszy i większy głód. A co najważniejsze – możesz się nią podzielić z przyjaciółmi. Masz ochotę ponownie jej skosztować? Jeśli tak, wybierz wersję, która pozwoli Tobie i Twoim bliskim prawdziwą kulinarną przygodę. Oto kilka wskazówek, dzięki którym czeka na Was prawdziwa uczta.

Idealna pizza, czyli jaka? Na tak postawione pytanie nie ma oczywiście jednej dobrej odpowiedzi. Każdy z nas ma nieco inne preferencje. Niemniej jednak, jest kilka zasad, o których warto pamiętać – zarówno samodzielnie przygotowując pizzę, jak i zamawiając ją z dostawą do domu.

Jakość składników ma znaczenie

Tym, co sprawia, że kuchnia włoska jest aż tak dobra, jest przede wszystkim pasja, z jaką kucharze ze słonecznej Italii dbają o każdy, nawet najmniejszy detal. Podczas przygotowywania potraw rodem z Półwyspu Apenińskiego nie ma miejsca na kompromisy jakościowe. Każdy składnik musi być precyzyjnie dobrany. Gouda zamiast mozzarelli albo sos w proszku zamiast prawdziwych pomidorów na pizzę? Nie ma mowy! Dlatego jeżeli chcesz przygotować tę włoską potrawę, uważnie skompletuj swoje zakupy. Prawdziwa mozzarella, pomidory pelati, prosciutto, dobrego gatunku mąka na ciasto – to absolutne must-buy, jeżeli oczekujesz eksplozji zniewalających Twoje podniebienie aromatów.

Mniej znaczy więcej

Najlepsza pizza – w Łodzi czy w Mediolanie – to nie ta, która będzie się uginać od ilości składników, które trafią na ciasto. Jeśli nałożysz ich zbyt wiele – osiągniesz efekt przeciwny do tego, który założyłeś. W kuchni włoskiej prostota jest jedną z największą wartością. To dlatego tak fenomenalnie smakuje proste spaghetti aglio e olio (z czosnkiem i oliwą – po prostu!) i dlatego to Margherita jest najchętniej wybieraną spośród wszystkich pizz.

Jeśli przyrządzasz pizzę samodzielnie – ogranicz swoją kompozycję do maksymalnie 3-4 składników. Mozzarella, prosciutto i rukola, a może szpinak, kurczak i gorgonzola? Tak niewiele wystarczy, aby stworzyć niezapomnianą ucztę!

Ciasto, ciasto i jeszcze raz ciasto

To dobra jakość ciasta sprawia, że pizza smakuje tak dobrze, jak smakuje. A skoro tak – przyrządź je zgodnie z oryginalną recepturą lub upewnij się, że takie właśnie oferuje lokal, z którego zamawiana jest pizza. Łódź czy Nowy Jork – do wyboru masz wersję na cienkim (typowo włoskim) i grubszym (amerykańskim) cieście. Istotne jest, aby było ono upieczone z mąki typu „00”, która nada mu kruchego i delikatnego smaku. To, czy wybierzesz wersję cienką, czy grubą – zależy od tego, co lubisz najbardziej. Niemniej jednak, jeżeli chcesz doświadczyć pizzy w wydaniu takim jak w jej ojczyźnie – Neapolu – cienkie ciasto to najlepsza decyzja.

Dobra pizza – przyrządzona w oparciu o najlepsze składniki – będzie smakowała nawet tym o bardzo wyrafinowanym podniebieniu. Jak jednak widać, aby spełnić także ich oczekiwania – nie potrzeba wiele. Wystarczy, że zwrócisz uwagę na jej jakość – zarówno, gdy będziesz przyrządzać potrawę samodzielnie, jak i wówczas, kiedy zdecydujesz się na jej zamówienie.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Pizza na cienkim cieście

Pizza na ostro czy słodko? Po której stronie jesteś?

Tam, gdzie jest wybór, tam zawsze znajdą się zwolennicy różnych rozwiązań. Nie inaczej jest w …