Archwium dla tagu: właściwości odżywcze

Miód manuka – nowozelandzkie źródło zdrowia

Miód manuka – nowozelandzkie źródło zdrowia

Trudno sobie wyobrazić nasze śniadania czy niektóre potrawy bez udziału miodu. Złocisty przysmak, występujący w tak wielu odmianach, cieszy nasze podniebienie od zarania dziejów. Ale nie tylko. To także skuteczny środek, który pomaga walczyć z różnymi dolegliwościami. W tym względzie szczególną popularność zdobywa jeden gatunek, zdecydowanie droższy, sprowadzany z dalekich …

Czytaj więcej »

Ostatnia chwila na szparagi

Szparagi

Jedno z pierwszych wiosennych warzyw, skarbnica witamin i składników mineralnych, a nawet afrodyzjak. Z wody, na parze albo zapiekane – sposobów na ich przyrządzenie jest co niemiara. Jedni uznają tylko zielone, inni – białe. Kto jeszcze nie gotował szparagów, ten musi się spieszyć – do końca sezonu zostało bardzo mało czasu. …

Czytaj więcej »