choroba Leśniowskiego-Crohna
W przypadku nieswoistego zapalenia jelita grubego troska o odpowiedni skład mikroflory jelitowej jest czynnikiem kluczowym dla zapewnienia organizmowi właściwego trawienia | fot.: Materiał partnera zewnętrznego
Strona główna / Zdrowie / Choroba Leśniowskiego-Crohna – jakie są jej najpopularniejsze symptomy? Jaka dieta sprzyja przedłużeniu okresu wyciszenia?

Choroba Leśniowskiego-Crohna – jakie są jej najpopularniejsze symptomy? Jaka dieta sprzyja przedłużeniu okresu wyciszenia?

Choroba Leśniowskiego-Crohna jest zaliczana do grupy schorzeń określanych jako nieswoiste zapalenie jelita grubego (WZJG). Jest to choroba autoimmunologiczna, dotykająca układu pokarmowego, najczęściej dotykając końcową części jelita cienkiego lub grubego. Cierpiący na nią pacjenci miewają różne okresy, lepsze i gorsze, w zależności od tego, czy choroba jest w stanie wyciszenia czy remisji. Aby ograniczyć nawroty nieprzyjemnych, utrudniających życie dolegliwości, warto stosować odpowiednią dietę, wzbogacaną probiotykami. Więcej informacji na ten temat znajdziecie w poniższym tekście. Zaczynamy!

Najpopularniejsze objawy choroby Leśniowskiego-Crohna

Objawy nieswoistego zapalenia jelita grubego (WZJG) mogą być skrajnie różne. Najczęściej dotyczą jednak symptomów takich jak:

  • biegunka
  • zaparcia
  • krwisty stolec
  • ból brzucha
  • bóle głowy

Z racji dość ogólnych objawów może pojawić się problem z diagnozą lub pomyleniem choroby z wrzodziejącym jelitem. Choroba Leśniowskiego-Crohna w dużej mierze dotyka osób młodych, w wieku od 15 do 35. roku życia. Choroba dzieli się na okresy remisji i zaostrzeń.

Czym uzupełnić dietę, aby zapewnić sobie dobre samopoczucie?

W przypadku nieswoistego zapalenia jelita grubego troska o odpowiedni skład mikroflory jelitowej jest czynnikiem kluczowym dla zapewnienia organizmowi właściwego trawienia. Pacjenci cierpiący na chorobę Leśniowskiego-Crohna często zmagają się z niedoborem składników mineralnych, takich jak żelazo, selen, cynk czy wapń. Odpowiednim wsparciem jelit są probiotyki, dostarczające jelitom dobrych bakterii probiotycznych ułatwiających procesy trawienne organizmu. W okresach wyciszenia choroby świetnie sprawdzają się preparaty probiotyczne szczepu Lactobacillus rhamnosus i L. plantarum. Istotne jest również spożywanie odpowiednich składników usprawniających trawienie, takich jak zmielone siemię lniane czy też danie składające się z ryżu, marchwi i banana. Więcej informacji o znaczeniu probiotyków w diecie osób cierpiących na chorobę Leśniowskiego-Crohna można znaleźć na stronie http://wybieramprobiotyk.pl/2018/10/22/choroba-lesniowskiego-crohna-dieta-i-probiotyki/.

Dieta w przypadku osób cierpiących na chorobę Leśniowskiego-Crohna

W przypadku tej jednostki chorobowej dieta odgrywa znaczącą rolę, gdyż może ograniczać okresy remisji i zaostrzenia stanu pacjenta. Lekarze i dietetycy przede wszystkim zalecają utrzymywanie diety, która jest bogata w białko i lekkostrawna. Aby nie podrażniać dodatkowo błony śluzowej jelit, lepiej zrezygnować lub znacząco ograniczyć następujące produkty: pieczywo razowe, makaron razowy, kaszę gruboziarnistą, ser żółty i warzywa kapustne. Wśród zalecanych do spożycia produktów znajduje się: kasza manna, jajka na miękko, chude wędliny, tłuszcze roślinne, owoce, warzywa takie jak marchew czy szpinak oraz chude ryby.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

grill szkodliwy dla zdrowia

Apetyczny aromat raka

Grillowanie jest bardzo popularnym sposobem przyrządzania posiłków. Od początku maja do końca września Polacy poświęcają …