Strona główna / Styl życia / Smaki / Święta za pasem – poznaj najlepsze przepisy na świąteczne wypieki!

Święta za pasem – poznaj najlepsze przepisy na świąteczne wypieki!

Bożonarodzeniowa kłoda z kremem Nutella prezentuje się niezwykle okazale, a co najważniejsze – jest przepyszna i łatwa w przygotowaniu. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Z czym, poza pachnącą choinką i radosnymi chwilami w gronie najbliższych, kojarzą się święta? Oczywiście ze świątecznymi wypiekami, których cudowny aromat rozchodzi się po całym domu! Święta za pasem, a Ty nadal nie masz pomysłu na pyszności, które pragniesz zaserwować rodzinie? Z pomocą przychodzi Nutella – poznaj kilka świetnych przepisów!

Bożonarodzeniowa „kłoda” z kremem Nutella

Historia ciasta o nazwie bûche de Noël jest długa i wyjątkowo ciekawa. Początki bożonarodzeniowej „kłody”, zwanej też „polanem” (bowiem ciasto do złudzenia przypomina kawałek drewna), sięgają XIX wieku i związane są ściśle z tradycją palenia drewna w kominku w czasie świąt. Zwyczaj ten praktykowano już od XII wieku we Francji i Włoszech. Popiół ze spalonego drewna miał za zadanie ochraniać dom m.in. przed mrocznymi siłami. Kiedy z domów zniknęły wielkie piece, w których rytualnie palono drewno, na stołach pojawiły się świece i… ciasto zwane bûche de Noël, które jest pamiątką po dawnych zwyczajach. Bożonarodzeniowa kłoda z kremem Nutella prezentuje się niezwykle okazale, a co najważniejsze – jest przepyszna i łatwa w przygotowaniu.

Potrzebne składniki:

  • 5 jajek
  • 8 białek
  • 70 g cukru
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g mąki z migdałów
  • 130 g mąki tortowej
  • 70 g masła
  • 225 g kremu Nutella

Zacznij od roztopienia masła w rondelku i przesiania mąki przez sito. Następnie ubij 5 jajek, stopniowo dodając cukier oraz mąkę migdałową. Ubij 8 białek i stopniowo dodawaj do nich cukier puder. Do gładkiej masy z jajek, cukru i mąki migdałowej dodaj teraz ubite białka i mąkę tortową. Na koniec dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowane ciasto rozdziel na pół i wylej na dwie blachy – upiecz w temperaturze 240 st. C przez około 8 minut. Gotowe ciasta zdejmij z blachy, po ostudzeniu przykryj folią i włóż do lodówki, aby się schłodziły. Następnie posmaruj ciasto równomiernie kremem Nutella i zwiń w roladę – ostrożnie, aby się nie połamało. Wierzch rolady także dokładnie wysmaruj kremem Nutella. Jeśli chcesz uzyskać efekt „kory drzewa”, użyj widelca – przeciągnij go wzdłuż ciasta. Wówczas stworzysz charakterystyczne rowki. Gotowe ciasto możesz ozdobić np. czekoladowymi liśćmi i „grzybkami” bezowymi.

Gwiazdki cynamonowe

Ciasteczka w kształcie gwiazdek to absolutnie nieodłączny element świąt. Są kruche, pyszne i niezwykle łatwe w przygotowaniu, dlatego – jeśli masz w domu małe dzieci – koniecznie zaproś je do wspólnego pichcenia! Będą się one świetnie bawić w czasie wycinania gwiazdek z ciasta.

Potrzebne składniki:

  • 160 g cukru pudru
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 300 g orzechów laskowych (mielonych)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 120 g kremu Nutella

W pierwszej kolejności ubij białka z cukrem pudrem. Odłóż dwie łyżki piany do oddzielnego naczynia. Ostrożnie wymieszaj z pianą orzechy oraz cynamon. Tak przygotowane ciasto rozwałkuj i wytnij przy pomocy foremki gwiazdki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, przełóż na nią połowę gwiazdek, natomiast pośrodku pozostałych ciasteczek wytnij niewielką dziurkę (każde ciastko bez dziurki musi mieć swoją „parę” z dziurką) i tak przygotowane także przełóż na blachę.

Do wcześniej odłożonej piany dodaj sok z cytryny, wymieszaj i posmaruj wszystkie ciasteczka z dziurką. Piecz w temperaturze 120 st. C przez 10 minut. Po ostudzeniu posmaruj kremem Nutella każde pełne ciastko i przykryj je ciastkiem z dziurką. Takie same ciastka możesz oczywiście wykonać w innym świątecznym kształcie, np. choinki, bałwanka czy bombki.

Świąteczna choinka z kremem Nutella

Jak doskonale wszystkim wiadomo, w czasie świąt nie może zabraknąć w domu choinki. Ale poza tą pachnącą lasem, pięknie przystrojoną bombkami i lampkami możesz zaproponować bliskim także choinkę… do zjedzenia!

Potrzebne składniki:

  • 4 jajka
  • 15 żółtek
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g mąki tortowej
  • 400 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 laska wanilii
  • 240 g kremu Nutella
  • cukier puder do dekoracji

Przekrój laskę wanilii i wydobądź nasiona. Następnie ubij żółtka z jajkami, szczyptą soli, wanilią i cukrem. Przesiej mąkę zwykłą i ziemniaczaną przez sito, wmieszaj delikatnie w masę jajeczną. Dodaj do masy roztopione, ostudzone masło. Wylej ciasto na dwie blachy do pieczenia. Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180 st. C. Kiedy ciasto ostygnie, wytnij z niego przy pomocy specjalnych foremek gwiazdki różnej wielkości (minimum 4 gwiazdki na jedną choinkę). Posmaruj gwiazdki kremem Nutella i układaj kolejno jedną na drugiej – od największej do najmniejszej, aż powstanie kształt choinki. Na koniec oprósz choinki cukrem pudrem. Smacznego!

Poznaj więcej świątecznych przepisów!

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Tęczowy tort

Słodkie podziękowanie: tęczowy tort na Dzień Matki

Już dziś Dzień Matki. Dla tak wyjątkowej osoby warto własnoręcznie przygotować słodki prezent. Dla poszukujących inspiracji, …