Strona główna / Styl życia / Smaki / Święta za pasem – poznaj najlepsze przepisy na świąteczne wypieki!

Święta za pasem – poznaj najlepsze przepisy na świąteczne wypieki!

Bożonarodzeniowa kłoda z kremem Nutella prezentuje się niezwykle okazale, a co najważniejsze – jest przepyszna i łatwa w przygotowaniu. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Z czym, poza pachnącą choinką i radosnymi chwilami w gronie najbliższych, kojarzą się święta? Oczywiście ze świątecznymi wypiekami, których cudowny aromat rozchodzi się po całym domu! Święta za pasem, a Ty nadal nie masz pomysłu na pyszności, które pragniesz zaserwować rodzinie? Z pomocą przychodzi Nutella – poznaj kilka świetnych przepisów!

Bożonarodzeniowa „kłoda” z kremem Nutella

Historia ciasta o nazwie bûche de Noël jest długa i wyjątkowo ciekawa. Początki bożonarodzeniowej „kłody”, zwanej też „polanem” (bowiem ciasto do złudzenia przypomina kawałek drewna), sięgają XIX wieku i związane są ściśle z tradycją palenia drewna w kominku w czasie świąt. Zwyczaj ten praktykowano już od XII wieku we Francji i Włoszech. Popiół ze spalonego drewna miał za zadanie ochraniać dom m.in. przed mrocznymi siłami. Kiedy z domów zniknęły wielkie piece, w których rytualnie palono drewno, na stołach pojawiły się świece i… ciasto zwane bûche de Noël, które jest pamiątką po dawnych zwyczajach. Bożonarodzeniowa kłoda z kremem Nutella prezentuje się niezwykle okazale, a co najważniejsze – jest przepyszna i łatwa w przygotowaniu.

Potrzebne składniki:

  • 5 jajek
  • 8 białek
  • 70 g cukru
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g mąki z migdałów
  • 130 g mąki tortowej
  • 70 g masła
  • 225 g kremu Nutella

Zacznij od roztopienia masła w rondelku i przesiania mąki przez sito. Następnie ubij 5 jajek, stopniowo dodając cukier oraz mąkę migdałową. Ubij 8 białek i stopniowo dodawaj do nich cukier puder. Do gładkiej masy z jajek, cukru i mąki migdałowej dodaj teraz ubite białka i mąkę tortową. Na koniec dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowane ciasto rozdziel na pół i wylej na dwie blachy – upiecz w temperaturze 240 st. C przez około 8 minut. Gotowe ciasta zdejmij z blachy, po ostudzeniu przykryj folią i włóż do lodówki, aby się schłodziły. Następnie posmaruj ciasto równomiernie kremem Nutella i zwiń w roladę – ostrożnie, aby się nie połamało. Wierzch rolady także dokładnie wysmaruj kremem Nutella. Jeśli chcesz uzyskać efekt „kory drzewa”, użyj widelca – przeciągnij go wzdłuż ciasta. Wówczas stworzysz charakterystyczne rowki. Gotowe ciasto możesz ozdobić np. czekoladowymi liśćmi i „grzybkami” bezowymi.

Gwiazdki cynamonowe

Ciasteczka w kształcie gwiazdek to absolutnie nieodłączny element świąt. Są kruche, pyszne i niezwykle łatwe w przygotowaniu, dlatego – jeśli masz w domu małe dzieci – koniecznie zaproś je do wspólnego pichcenia! Będą się one świetnie bawić w czasie wycinania gwiazdek z ciasta.

Potrzebne składniki:

  • 160 g cukru pudru
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 300 g orzechów laskowych (mielonych)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 120 g kremu Nutella

W pierwszej kolejności ubij białka z cukrem pudrem. Odłóż dwie łyżki piany do oddzielnego naczynia. Ostrożnie wymieszaj z pianą orzechy oraz cynamon. Tak przygotowane ciasto rozwałkuj i wytnij przy pomocy foremki gwiazdki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, przełóż na nią połowę gwiazdek, natomiast pośrodku pozostałych ciasteczek wytnij niewielką dziurkę (każde ciastko bez dziurki musi mieć swoją „parę” z dziurką) i tak przygotowane także przełóż na blachę.

Do wcześniej odłożonej piany dodaj sok z cytryny, wymieszaj i posmaruj wszystkie ciasteczka z dziurką. Piecz w temperaturze 120 st. C przez 10 minut. Po ostudzeniu posmaruj kremem Nutella każde pełne ciastko i przykryj je ciastkiem z dziurką. Takie same ciastka możesz oczywiście wykonać w innym świątecznym kształcie, np. choinki, bałwanka czy bombki.

Świąteczna choinka z kremem Nutella

Jak doskonale wszystkim wiadomo, w czasie świąt nie może zabraknąć w domu choinki. Ale poza tą pachnącą lasem, pięknie przystrojoną bombkami i lampkami możesz zaproponować bliskim także choinkę… do zjedzenia!

Potrzebne składniki:

  • 4 jajka
  • 15 żółtek
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g mąki tortowej
  • 400 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 laska wanilii
  • 240 g kremu Nutella
  • cukier puder do dekoracji

Przekrój laskę wanilii i wydobądź nasiona. Następnie ubij żółtka z jajkami, szczyptą soli, wanilią i cukrem. Przesiej mąkę zwykłą i ziemniaczaną przez sito, wmieszaj delikatnie w masę jajeczną. Dodaj do masy roztopione, ostudzone masło. Wylej ciasto na dwie blachy do pieczenia. Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180 st. C. Kiedy ciasto ostygnie, wytnij z niego przy pomocy specjalnych foremek gwiazdki różnej wielkości (minimum 4 gwiazdki na jedną choinkę). Posmaruj gwiazdki kremem Nutella i układaj kolejno jedną na drugiej – od największej do najmniejszej, aż powstanie kształt choinki. Na koniec oprósz choinki cukrem pudrem. Smacznego!

Poznaj więcej świątecznych przepisów!

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Zaskakujący prezent na Święta

Jak wybrać praktyczny prezent dla bliskiej osoby?

Co roku masz kłopoty z wyborem prezentów świątecznych? Tym razem decyzję podejmij wcześniej i zdecyduj …