pudełko na tort
Z pewnością nikt, zamawiając wyrób cukierniczy, nie chciałby otrzymać go w formie uszkodzonej | fot.: materiał partnera

Idealne pudełko na tort, czyli opakowanie opakowaniu nierówne

Jesteś cukiernikiem i masz swój zakład? A może po prostu kochasz smak ciast i innych słodkości, dlatego często przynosisz je ze sklepu prosto do domu? Niezależnie od tego, którą ze stron reprezentujesz, jedno jest pewne – potrzebujesz wytrzymałego i jednocześnie eleganckiego pudełka na tort różnego rodzaju – parterowy oraz piętrowy. Czym powinno wyróżniać się idealne opakowanie? Jakie kryteria wziąć pod uwagę wybierając karton na wyroby cukiernicze? O tym przeczytasz poniżej!

Karton na tort – niezbędnik w każdej cukierni oraz piekarni

Pięknie udekorowane ciasto widoczne zza sklepową ladą, powinno zachwycać swoim wyglądem nie tylko w lokalu, ale również po przyniesieniu do mieszkania. Na szczęście jest to możliwe, dzięki odpowiednio skonstruowanym opakowaniom z wytrzymałego na ciężar i wilgoć materiału. Jakie pudełka na torty sprawdzą się najlepiej? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, gdyż wiele zależy od ilości i wielkości ciasta. Pod uwagę należy wziąć nie tylko jego szerokość, ale również wysokość, gdyż zbyt niski karton może pozbawić wyrób cukierniczy atrakcyjnych walorów dekoracyjnych. Doskonałym rozwiązaniem w przypadku wyższych słodkich konstrukcji jest pudełko na tort piętrowy, który z pewnością zapobiegnie uszkodzeniu ozdób. Dzięki niemu wypiek z pewnością dotrze do klienta w stanie nienaruszonym.

Dlaczego odpowiednie opakowanie na tort i ciasto odgrywa ważną rolę?

Z pewnością nikt, zamawiając wyrób cukierniczy, nie chciałby otrzymać go w formie uszkodzonej. Kupując ciasto, tort czy dekoracyjne babeczki każdy marzy o tym, aby wyglądały dokładnie tak, jak w katalogu, nawet po przyniesieniu ich do domu. Obecnie jest to możliwe, dzięki innowacyjnym opakowaniom, które wbrew pozorom, całkiem jednorazowe nie są. 

Co więc warto o nich wiedzieć? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na ich zalety. Do jednej z podstawowych należy bezpieczny transport zakupionych łakoci. Jednak nie tylko. Ogromną rolę odgrywa również wartość marketingowa pudełek. Odpowiednio dopasowany karton może nie tylko stać się znakiem rozpoznawczym firmy, ale również zachęcić klienta do kolejnych zakupów w danym sklepie. W jaki sposób? To proste. Wszystko dzięki doskonale dobranym kolorom, wzorom i motywom, które widoczne są na kartonie. Walory estetyczne wzmacniają także przezroczyste okienka z twardego materiału, poprzez które można podziwiać wybrane słodkości w każdym momencie. Co więcej, jest to możliwe nawet bez uprzedniej konieczności otwierania opakowania.

pudełko na ciasto
Kupując ciasto, tort czy dekoracyjne babeczki każdy marzy o tym, aby wyglądały dokładnie tak, jak w katalogu, nawet po przyniesieniu ich do domu | fot.: materiał partnera

Czym sugerować się przy wyborze praktycznego i ładnego opakowania na tort i ciasto?

Każde pudełko na tort powinno spełniać podstawowe zasady, dotyczące między innymi jego jakości oraz użyteczności. O tych parametrach świadczy w głównej mierze materiał, z jakiego został wyprodukowany karton. Wysokogatunkowe opakowanie nie tylko dokładnie zabezpieczy wyrób cukierniczy na okres transportu, ale również nada się do ponownego wykorzystania. Tworzywo, z którego wykonane jest dobre pudełko na tort, charakteryzuje się wysokim stopniem wytrzymałości i odporności na wilgoć. Dzięki temu nie tylko jest łatwe do przenoszenia, ale również nie mięknie pod wpływem składników wpływających bezpośrednio na nasączenie ciasta.

Najlepszym wyborem są wysokiej jakości papierowe kartony na torty, ciasta i inne wyroby cukiernicze. Oprócz wyżej wymienionych cech są one również przyjazne dla środowiska naturalnego, a tym samym bardziej bezpieczne dla zdrowia użytkownika, niż niegdyś modne plastikowe, przezroczyste opakowania. Sięgnięcie po naturalne surowce to prawdziwy ukłon w stronę ekologii. Co wyróżnia tego typu bio rozwiązanie? Przede wszystkim wyjątkowa lekkość i odporność na odkształcenia. Jednak, aby pudełko posłużyło jak najdłużej, warto wziąć pod uwagę zakres temperatur, w jakich karton cukierniczy może być przechowywany. Zazwyczaj informacja ta podana jest na podstawie wcześniejszych prób chłodzenia i mrożenia akcesorium na określonej liczbie egzemplarzy. 

Innym również niezwykle istotnym kryterium wyboru pudełka na wypieki cukiernicze powinien być wygodny i stabilny uchwyt, który nie tylko w znacznym stopniu ułatwi przenoszenie zakupionego wyrobu, ale również pozwoli dodatkowo odciążyć ręce. Na szczęście bogaty asortyment sklepów w obecnych czasach, umożliwia wybór różnorodnych rozwiązań, dopasowanych do potrzeb i preferencji wielu użytkowników.

Materiał partnera

Sprawdź także

Na dobry początek dnia - chlebek dyniowy

Dynia – królowa jesieni

Jesienią nie wyobrażamy sobie kuchni bez królowej tego okresu, czyli bez dyni. Warzywo to z …