Żabka wynajem lokalu
Powierzchnia lokalu, jaka będzie preferowaną przez osoby oceniające nieruchomość z ramienia Żabki to od 60 mkw. do 150 mkw., natomiast sama hala sprzedażowa nie może liczyć mniej niż 45 mkw. powierzchni | fot.: materiał partnera zewnętrznego
Strona główna / Biznes / Wynajęcie lokalu Żabce – na jaki zysk można liczyć?

Wynajęcie lokalu Żabce – na jaki zysk można liczyć?

Właściciele lokali, które można zaadaptować pod działalność handlowo-usługową, często mierzą się z wyzwaniem znalezienia odpowiedniego najemcy, z którym będą mogli nawiązać efektywną i długotrwałą współpracę. Okazuje się, że po spełnieniu kilku wymogów formalnych, można stać się partnerem biznesowym firmy Żabka Polska Sp. z o.o., która sukcesywnie umacnia swoją pozycję na rynku. Dlaczego warto wynajmować lokal Żabce i na jaki zysk można liczyć? Zapraszamy do artykułu.

Dlaczego warto wynajmować lokal Żabce?

Sieć sklepów Żabka posiada ponad 5700 punktów na terenie całego kraju i to nie tylko w dużych i średnich miastach, ale także w mniejszych miejscowościach liczących nieco ponad 10 000 mieszkańców. Rozpoznawalność marki i zaufanie, jakim darzą ją klienci to z pewnością jedne z najważniejszych argumentów przemawiających za tym, że warto rozważyć Żabkę jako najemcę dla posiadanego lokalu. Dlaczego? Gdyż te aspekty bezpośrednio wpływają na rentowność inwestycji i  zwiększają szansę na długotrwałą i owocną współpracę.

Kolejnym czynnikiem zwiększającym korzyści płynące z wynajęcia lokalu Żabce, jest format, w jakim prowadzone są sklepy w sieci. Chodzi tu o tzw. modern convenience, a więc udostępnienie klientom możliwości skorzystania z wielu różnych usług w jednym punkcie. Oprócz zrobienia podstawowych zakupów mogą oni bowiem zamówić kawę lub hot-doga, odebrać paczkę, a nawet skorzystać z oferty kolektury Lotto. Wszystko to sprawia, że Żabka jest tak cenioną przez konsumentów siecią handlową.

To, co może być ostateczną kartą przetargową dla właścicieli lokali usługowych, którzy poszukują najlepszego najemcy dla swojej nieruchomości, to fakt, że wynajmując lokal Żabce umowę podpisuje się bezpośrednio z siecią Żabka Polska, a nie z franczyzobiorcą. Jest to zdecydowanie bardziej korzystne rozwiązanie dla bezpieczeństwa interesów właściciela lokalu.

Wynajęcie lokalu Żabce – jakie wymagania?

Sieć handlowa Żabka Polska bezsprzecznie oferuje wiele korzyści dla właścicieli nieruchomości, którzy zdecydują się na wynajęcie gigantowi swojego lokalu użytkowego. Tym samym stawia potencjalnym partnerom biznesowym pewne wymagania dotyczące nie tylko infrastruktury, powierzchni czy możliwości aranżacyjnych obiektu, ale także jego lokalizacji, dostępnych instalacji i możliwości zaimplementowania innych, technicznych rozwiązań. Są one oczywiście podyktowane wymogami prowadzenia działalności w formacie, w jakim funkcjonuje Żabka.

Powierzchnia lokalu, jaka będzie preferowaną przez osoby oceniające nieruchomość z ramienia Żabki to od 60 mkw. do 150 mkw., natomiast sama hala sprzedażowa nie może liczyć mniej niż 45 mkw. powierzchni. Jak widać, są to jedne z najpopularniejszych powierzchni, jakie posiadają lokale użytkowe na polskim rynku nieruchomości. W tym obszarze spełnienie warunków stawianych przez giganta wydaje się więc być stosunkowo proste.

Żabka wymaga jednak, aby lokal usługowy położony był na poziomie parteru, z osobnym wejściem dostępnym bez schodów i dużą witryną wystawową. Dodatkowo musi posiadać odrębne przyłącze elektryczne, a jego pożądana lokalizacja to ciąg ruchu pieszego o dużej intensywności, najlepiej w ciągu całego dnia. Oceniana jest także okoliczna infrastruktura, a przede wszystkim bezpośrednie sąsiedztwo budynków mieszkalnych, gwarantujące Żabce stabilność zainteresowania ze strony klientów. Minimalna liczba mieszkańców miejscowości, w której inwestor chciałby wynająć lokal Żabce, to 10 000.

Osobny aspekt stanowią kwestie formalne, a więc takie, które znajdą swoje odzwierciedlenie w umowie najmu. Tu bardzo ważne będzie dopilnowanie zapisów o okresie najmu (najczęściej są to umowy kilkuletnie) oraz – co istotne – o warunkach możliwości wcześniejszego wypowiedzenia umowy przez najemcę. Dodatkowo, właściciel lokalu będzie zobowiązany do wyrażenia określonych zgód, np. na montaż dodatkowych instalacji czy prowadzenie sprzedaży alkoholu. Więcej na temat wymogów formalnych oraz przewidywanych zyskach towarzyszących wynajęciu lokalu Żabce, można przeczytać na stronie: https://social.estate/wynajem-dla-zabki-ile-mozna-zarobic/.

Ile można zarobić wynajmując lokal Żabce?

Zysk z inwestycji, jaką jest zarobkowe udostępnienie lokalu usługowego firmie, to oczywiście jedna z najważniejszych kwestii dotyczących takiego przedsięwzięcia. Wynajęcie lokalu Żabce wiąże się zazwyczaj z wyższym zyskiem niż choćby inwestycja w lokaty bankowe czy zakup mieszkania z przeznaczeniem na wynajem. Roczna stopa zwrotu jest w tym przypadku ściśle powiązana z wysokością czynszu, jaki Żabka będzie w stanie płacić właścicielowi lokalu. Ta miesięczna opłata zależy z kolei od kilku czynników, takich jak lokalizacja punktu, powierzchnia obiektu oraz sąsiedztwo konkurencji.

Na przykładach dostępnych w Internecie można jednak prognozować, że właściciel lokalu użytkowego o powierzchni ok. 90 mkw. zlokalizowanego w dużym mieście, po odliczeniu podatków i zaliczek, może liczyć na roczną stopę zwrotu utrzymującą się na poziomie ok. 7,6%. Jest to zdecydowanie lepszy wynik od możliwego do osiągnięcia za pośrednictwem wspomnianych lokat czy wynajmowania lokalu mieszkalnego.

Nie masz własnego lokalu? Nadal możesz czerpać zysk ze współpracy z Żabką!


Nie posiadasz własnego lokalu użytkowego do wynajęcia, a nadal chciałbyś współpracować w tym zakresie z Żabką? Nic straconego. Crowdfunding nieruchomości komercyjnych otwiera bowiem możliwości społecznościowego inwestowania w zakup lokalu handlowo-usługowego, który następnie spółka celowa podnajmuje takim sieciom, jak właśnie Żabka. Jeżeli szukasz zatem ofert inwestycyjnych do ulokowania środków w zakup udziałów we własności nieruchomości komercyjnej, sprawdź, co do zaproponowania w tym obszarze ma firma Social.Estate.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Jak nie marnować żywności

Czy Polacy zaczną masowo wynosić jedzenie z restauracji?

Rocznie na świecie jest marnotrawione 1,3 mld t żywności, z czego 9 mln t – …