bakterie w wodzie
Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że bakterie są szybko zabijane w temperaturze powyżej 65°C | fot.: materiał partnera

Jak ustrzec się przed bakteriami w wodzie ?

Bakterie to mikroskopijne, jednokomórkowe organizmy. Występują na całym świecie i w wielu różnych środowiskach – nawet w Twoim ciele. Szacuje się, że w naszym organizmie znajduje się 10 razy więcej komórek bakteryjnych niż komórek ludzkich.

Większość bakterii nie wywołuje chorób u ludzi, ale są też takie, które je wywołują. Są to tzw. bakterie patogenne. Kilka przykładów to m.in: gatunki Salmonella, E. coli, Staphylococcus aureus oporny na metycylinę.

Możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania, podejmując kroki mające na celu ograniczenie kontaktu z tymi rodzajami bakterii. W rzeczywistości istnieją różne sposoby zabijania bakterii chorobotwórczych w wodzie, w żywności lub na powierzchniach domowych. Przyjrzyjmy się bliżej temu, jakie temperatury mogą zabijać bakterie, a także krokom, które możesz podjąć, aby pozbyć się potencjalnie szkodliwych bakterii w swoim domu. Różnego rodzaju filtry do wody znajdziesz na stronie ogloszenia24m.pl

Jaka temperatura zabija bakterie w wodzie ?

W wodzie może znajdować się kilka rodzajów organizmów chorobotwórczych, w tym bakterie. Niektóre przykłady chorób bakteryjnych, na które można zachorować przez skażoną wodę, to m.in: salmonelloza, shigelloza, zapalenie żołądka i jelit wywołane przez E.coli oraz niektóre gatunki Vibrio dyzenteria, tyfus brzuszny, cholera.

Ze względu na nowoczesne metody uzdatniania wody nie jest to coś, czym często się martwimy. Istnieją jednak pewne okoliczności, w których bakterie mogą być obecne w wodzie. Należą do nich sytuacje, w których: regularne dostawy wody zostały przerwane z powodu pęknięcia linii wodociągowej lub klęski żywiołowej, podróżujesz i nie masz pewności co do jakości lub bezpieczeństwa wody, woda została niewłaściwie uzdatniona, przeładowana lub przechowywana.

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że bakterie są szybko zabijane w temperaturze powyżej 65°C. Temperatura ta jest niższa od temperatury wrzątku czy nawet gotowania na wolnym ogniu. Jeśli woda jest mętna, przed zagotowaniem odstaw ją do odstania lub przefiltruj przez filtr do kawy lub czysty kawałek materiału. Doprowadź wodę do wrzenia. Jest to moment, w którym woda gotuje się bardzo energicznie z dużą ilością bąbelków. Pozwól wodzie gotować się w ten sposób przez co najmniej 1 minutę. Zdejmij wodę z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu wody należy przechowywać ją w czystym, szczelnie zamkniętym pojemniku.

W sprzedaży dostępne są również tabletki do dezynfekcji wody. Jeśli zdecydujesz się na ich użycie, pamiętaj, aby dokładnie przestrzegać instrukcji podanych na etykiecie produktu.

Materiał partnera

Sprawdź także

Woda z cytryną

Dlaczego warto pić wodę zasadową?

Woda jest podstawowym składnikiem ludzkiego organizmu – każdy człowiek w większości składa się właśnie z …